Silah taşıyabilen İHA geliyor

İnsansız hava aracı (İHA) üretiminde ilerleme kaydeden Vestel, stratejik bir adım daha atıyor.

Silah taşıyabilen İHA geliyor
Silah taşıyabilen İHA geliyor
GİRİŞ 23.05.2011 10:38 GÜNCELLEME 23.05.2011 10:38

Emre Soncan'ın haberi

Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, Ortadoğu ülkelerinden gelen istekler doğrultusunda silah taşıyabilen İHA'ları üretmek için düğmeye bastıklarını açıkladı.

Türkiye'nin terörle mücadele sürecinde de bu araçların büyük önem taşıdığına dikkat çeken Sipahi, önümüzdeki yıllarda ABD'de olduğu gibi yüzlerce İHA'nın teröristleri adım adım izleyeceğini kaydetti.

Öte yandan TSK'nın İHA ihtiyacını karşılamak için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzalayan Vestel, Karayel ismini verdiği hava aracının bir üst modelini de geliştirmeye başladı.

Vestel'in Karayel ismini verdiği taktik insansız hava aracı sistemi 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampasından oluşuyor. Karayel 18 bin feet yüksekliğe kadar çıkacak ve 35 kilograma kadar yük taşıyabilecek.

Havada ise en az 10 saat kalabilecek. Karayel uçakları fırlatma rampasından havalanabilecek ya da otomatik iniş-kalkış yapabilecek. Bunların yanı sıra uçaklar paraşütle de inebilecek. Yeni geliştirilen Karayel-2 ise 20 saat havada kalacak ve 22 bin feetin üzerine çıkacak.

Türkiye şu anda İsrail'den aldığı Heronlar ve yerli bir firmadan alınan daha küçük İHA'larla havadan istihbarat toplayıp sınırlarını gözetliyor. Fakat özellikle terörle mücadele için, İHA'lardan daha fazla faydalanılması gerekiyor.

Terörün iç bölgelere de yayılmaya çalışması, İHA'ların önemini daha da artırıyor. Vestel'in savunma sektöründeki şirketlerinden AYESAŞ ve Vestel Savunma'nın Genel Müdürü Aziz Sipahi, gelecek yıllarda Türkiye semalarında yüzlerce İHA uçacağı öngörüsünde bulunuyor. Bunun da terörle mücadelede ülkenin elini güçlendireceğine dikkat çekiyor.

KAYNAK: ZAMAN