Üretici buğday hasadına sevinçli başlıyor

Çukurova'da buğday hasadı hazırlığı yapan üreticilerin, kilo başına 5 kuruş destekleme primi ve serbest piyasada oluşan 65 kuruşluk fiyattan memnun oldukları bildirildi.

Üretici buğday hasadına sevinçli başlıyor
Üretici buğday hasadına sevinçli başlıyor
GİRİŞ 19.05.2011 13:34 GÜNCELLEME 19.05.2011 13:34

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaptığı açıklamada, Nisan yağmurlarının ardından zaman zaman sağanak yağışlar olsa da ardından hissedilen sıcak hava nedeniyle buğdayın sararak hasat aşamasına geldiğini, biçerdöverlerin tarlalara girmeye hazırlandığını söyledi.

Girmen, bu sezon Çukurova'da pamuğa yöneliş nedeniyle buğday ekim alanlarında az da olsa daralma gözlenmekle birlikte yaklaşık 2 milyon ton civarında rekolte beklendiğini ifade ederek, ''Hasada günler kala piyasada oluşan fiyatlara baktığımızda üreticinin yüzü gülüyor'' dedi.

Üreticilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca açıklanan kilo başına 5 kuruş destekleme primi ve serbest piyasada oluşan 65 kuruşluk fiyattan memnun olduğunu vurgulayan Girmen, ''Primi de ilave ettiğimizde üretici bu fiyatlarla mağdur olmaz. Buğdayda oluşan güzel tabloya rağmen 'öldük, bittik, kötüyüz' demek yanlış olur. Geçmiş yıllara oranla oluşan fiyatlar çok iyi. Bu gelişmelerde dünya borsalarındaki yükselişin etkisi oldu'' diye konuştu.

Girmen, serbest piyasadaki 65 kuruşluk fiyatın hasat başladığında piyasada oluşacak arz fazlası nedeniyle düşmemesi için üreticilerin temkinli olmaları gerektiğini vurgulayarak, acil nakit sıkıntısı yaşamayan üreticilerin ellerindeki ürünü elden çıkarmada aceleci davranmamaları konusunda uyardı.

BİÇER DÖVERLER HAZIR

Bu arada, Adana Tarım İl Müdürlüğü, hasat öncesinde üreticileri ve biçerdöver operatörlerini, tane kaybı yaşanmaması konusunda uyardı.

Adana tarımının merkezlerinden Yumurtalık İlçesi Tarım Müdürü Cihangir Çay, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilen elemanlar tarafından tarla kontrollerinin yapıldığını bildirdi.

Çay, tane ve sap kaybının üreticinin yanı sıra milli ekonomiye de zarar verdiğine dikkati çekerek, ''Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getirmeli'' dedi.

Biçerdöverlerin operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırılmamasını isteyen Çay, şunları kaydetti:

''Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunmalı, kayıpları sık sık kontrol ederek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyarmalı. Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenerek hasat olgunluğuna erişmemiş ürünler hasat edilmemeli.''

ÇEVREYE DİKKAT

Çay, hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbirinin alınması uyarısında da bulunarak, ''Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılmalı, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilmeli'' diye konuştu.

Biçerdöverlerin çalışma hızının aracın özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre değiştiğine dikkati çeken Çay, şöyle devam etti:

''Kayıpların azaltılması amacı ile engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilmeli. Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapmalı.''

KAYNAK: AA