Deprem Japon ekonomisini yine vurdu

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya, Mart ayındaki deprem ve tsunaminin verdiği tahribat sonrasında ciddi bir küçülme yaşadı.

Deprem Japon ekonomisini yine vurdu
Deprem Japon ekonomisini yine vurdu
GİRİŞ 19.05.2011 10:09 GÜNCELLEME 19.05.2011 10:09

Ülkenin gayri safi milli hasılasında birinci çeyrekte binde 9 küçülme gerçekleşirken, bu rakamın yıllık düzeyinde yüzde 3,7'yi bulması bekleniyor. Uzmanlar deprem ve tsunaminin en çok ihracat ve iç tüketimi vurduğunu belirtiyor.

Japonya'nın açıklanan küçülme oranı beklenenlerin üzerinde. Çoğu uzman yıllık küçülmenin açıklanan rakamın neredeyse yarısı düzeyinde, yüzde 2 civarında olmasını bekliyordu. Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano ülke ekonomisinin bir süre daha güçsüz kalmaya devam edeceğini söyledi.

Ancak ekonominin düzlüğe çıkma gücü olduğunu da kaydeden Yosano, üretimdeki artış ve yeniden inşa sayesinde talebinde giderek yükselmesini beklediklerini ifade etti. Uzmanlar Japon ekonomisi açısından en çok kaygı verici olanın deprem ve tsunaminin etkisiyle insanların tüketimlerini kısmaları olduğunu da belirtiyor. Özel tüketime yönelik ürün ve harcamalar Japon ekonomisinin yüzde 60'ını oluşturuyor.

Hükümetin açıklamasına göre ülkede deprem sonrası tüketici güven endeksi yüzde 33.1 oranında düştü.

KAYNAK: İHA