100 TL'lik çakma 'Kaçkar balı'na dikkat!

Zor doğa şartlarına rağmen üretilen sertifikalı organik balın piyasada çok sayıda taklidi bulunmasından yakınan arıcılar, bakanlığın sıkı denetim yapmasını istiyor.

100 TL'lik çakma 'Kaçkar balı'na dikkat!
100 TL'lik çakma 'Kaçkar balı'na dikkat!
GİRİŞ 14.05.2011 15:12 GÜNCELLEME 14.05.2011 15:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Organik bal üretmek için survivor hayatı yaşadıklarını ifade eden Kaçkar Bal firmasının sahibi Remzi Özbay, 10 TL’lik balın 100 TL etiketle “Kaçkar Balı” diye satıldığını vurguladı.

Kaçkar Bal’dan yapılan açıklamada, sahteci organik bal üretimine dikkat çekildi. Açıklamaya göre bin adet kovanıyla Kaçkar dağlarında üretim yapan Kaçkar Bal firmasının sahibi Remzi Özbay, “Gözümüzün içine baka baka Kaçkar Bal diye şeker şurubundan üretilen bal veya toplama balları satıyorlar. 10 TL'ye aldıkları balı organik diye 100 liraya satanlar var. Bazı sezonlar daha kovandan çıkmadan satılmasına rağmen piyasada üretimin 5-10 katı fazla bal var. Maalesef yasalar üreticiyi korumak yerine sahteciliği teşvik ediyor. Düzgün iş yapan üreticiler haksız rekabete uğruyor. Her ürüne doğal, organik deyip rahatça satabiliyorlar. Vatandaş bal alırken sertifikasını, üretim coğrafyasını öğrensin. Şifa ararken sağlığınızdan olmayın” uyarısını yaptı.

-“GERÇEK BAL ÜRETMEK İÇİN SURVİVOR HAYATI YAŞIYORUZ”-

Bin bir derde şifa olarak kabul edilen organik bala ilgi her geçen gün arttığına dikkat çeken Özbay, doğal diyerek piyasada satılan balların dikkatli incelenmesi uyarısı yaptı. Piyasada bilgi kirliliği ve haksız rekabet bulunduğunu ifade eden Özbay, “Gerçek bal üretmek için adeta survivor hayatı yaşıyoruz. Bal üretirken koordinatlarımıza kadar kontrol ediliyoruz. Denetim elemanları dağlarda bizi bulmak için GPS cihazı kullanıyor. Kovanlarımız, yerleşim yerlerine en az 40 km uzaklıkta bulunuyor. Arılar egzozdan etkilenmesin diye araba yerine at eşek sırtında ulaşım sağlıyoruz. Kovanların olduğu yerde cep telefonu bile çekmiyor. Amerika’dan Avustralya’ya, Japonya’dan Rusya’ya kadar dünyanın her yerinden talep alıyoruz. Fakat şehrin en işlek caddelerinde Kaçkar balı diye sahte ballar satılıyor. Kaçkarlardaki kovan sayısı ortada. Bu arıdan o kadar bal çıkması imkansız” şeklinde konuştu.

-“ÜNÜ SINIRLARI AŞTI SAHTECİLERİ AŞAMADI”-

Gerçek doğal balı üretmek için geleneksel kara kovanları ağaç dallarına kaya kovuklarına, dere kenarlarına yerleştirdiklerini anlatan Özbay, “Dünyanın ender zengin bitki örtüsüne sahip bir bölgede arıcılık yapıyoruz. Biz doğaya en küçük müdahalede bulunmadan arıların bal üretmesini bekliyoruz. Asla arıların işlerine karışmıyoruz. Bu yüzden yıllık en fazla 5 ile 7 ton arasında bal alabiliyoruz. Eğer arılara şeker şurubu verirseniz daha çok üretim olur fakat bu doğaya aykırı. Bal üretiminde iki tür sahtekârlık vardır. Birincisi; ilkbaharda, daha fazla bal elde etmek için arılara şekerli şurup verilir. Bu şurubu arılar emerek sindirim sisteminden geçirir ve petek gözlerine doldurur. Elde edilen bal teknik olarak bir arı ürünüdür, fakat gerçek bal değildir. İkinci sahtekârlık ise; piyasada çok fazla bal benzeri ürün olmakla birlikte fabrikalarda mısır ya da şeker pancarından üretilen ticari glikozun içine polen, renklendirici ve esanslar katılarak bal diye etiketlenip satılmaktadır. Bu tür bal, piyasada oldukça yaygın ve gerçek bala göre fiyatı neredeyse yarı yarıyadır” ifadelerini kullandı.

-“ABD VE JAPONYA’DAN YILLIK 15 TON BAL TALEBİ VAR”-

Yurt dışında çok sayıda ülkeye bal gönderdiklerini fakat üretimleri sınırlı olduğu için taleplere yetişemediklerini anlatan Özbay açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin ve dünyanın sayılı perakende mağazalarında organik ürün köşelerinde Kaçkar Bal satılıyor. İç talebe cevap vermek adına ihracatı sınırlı tutuyoruz. ABD ve Japonya’dan yıllık 15 ton bal talebi var, fakat en fazla 100 kilo verebiliriz dedik

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 1
  • Mehmet Emin 12 yıl önce Şikayet Et
    Balcılık özendirilmeli, çok zaman bal diye zehir yiyoruz.. Tarım arazilerinde kullanılan zehirler arılarca kovanlara taşınıyor. Pekçok defa bal yerine zehir yiyoruz. Sağlıklı arıcılık özendirilmeli. Bal yerine zehir satanlar cezalandırılmalıdır.
    Cevapla