Anneler için kartlara rekor kırdırdık!

BKM, Anneler Günü’nde yapılan harcamalara ilişkin kredi kartı kullanım verilerini açıklarken, Anneler Günü kapsamında yapılan harcamaların Şubat ayındaki Sevgililer Günü’nü geçtiğini duyurdu.

Anneler için kartlara rekor kırdırdık!
Anneler için kartlara rekor kırdırdık!
GİRİŞ 11.05.2011 16:05 GÜNCELLEME 11.05.2011 16:05

Bu yıl Anneler Günü’nde yapılan harcamaların toplamı 790 milyon TL ile Şubat ayında 713 milyon TL harcanan Sevgililer Günü’nü geride bıraktı. BKM hediye başına yapılan harcamaların tutarına bakıldığında da anneler için yapılan harcamalar da sevgilileri geçtiğine dikkat çekti.

Bankalararası Kart Merkezi tarafından açıklanan veriler, Anneler Günü’nü kapsayan 7-9 Mayıs 2011 tarihleri arasında BKM takasında gerçekleştirilen işlem adedinin 8 milyon 475 bin 366 olarak gerçekleştiğini gösterdi. Takas verilerine göre, bu işlemlerin ciro olarak tutarı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 16 oranında artış göstererek 790 milyon TL’ye ulaştı. BKM’den yapılan açıklamada, Türkiye genelinde en çok alışverişin yapıldığı kentin yine İstanbul olduğu, İstanbul’un ardından, İzmir, Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep bu yıl Anneler Günü alışverişinde bir önceki haftaya göre en yüksek ciro artışını yapan diğer şehirler olarak öne çıktığı belirtildi.

-BU YILIN EN FAVORİ HEDİYESİ INTERNETTEN ADRESE TESLİM ÇİÇEKLER OLDU-

BKM verilerine göre her geçen gün artan e-ticaret, Anneler Günü’nde de yükselişini sürdürdü. 6-8 Mayıs 2011 tarihinde internet ve telefon gibi kanallar üzerinden yapılan doğrudan pazarlama sektörünün cirosu, bir önceki haftanın aynı dönemi olan 29 Nisan-1 Mayıs 2011 tarihi ile karşılaştırıldığında yüzde 11 oranında artış göstererek 278 milyon 657 bin 862 TL’ye ulaştı. Internet üzerinden yapılan alışverişlerde, adrese teslim çiçekler, küçük elektrikli ev aletleri ve kozmetik ürünler ön plana çıkarken, çeşitli restoranlarda özel fiyatlar sunan, fırsat siteleri de, Anneler Günü’nde büyük talep gördü. Bu yıl anneler gününde internet üzerinden verilen siparişlerde, İstanbul, Ankara ve Eskişehir başı çekti. Özellikle yoğun öğrenci nüfusuna sahip, büyük üniversitelerin olduğu bu kentlerde, bu talebin daha yüksek olduğu gözlendi.

-2011’İN İŞLEM ADEDİ REKORU ANNELER GÜNÜ’NDE KIRILDI-

BKM’nin açıklamasında, 7-9 Mayıs 2011 tarihleri arasında annelerine hediye alanlar kredi kartlarını sıklıkla kullandıkları belirtilerek, Anneler Günü’nden bir gün önce hediye almayı tercih edenler sayesinde yılın ilk rekorunun kırıldığı kaydedildi. BKM verilerine göre kredi kartıyla en çok işlem 7 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı günü ile karşılaştırıldığında yüzde 15 oranında artış gösteren işlem adedi 5 milyon 203 bin 397 oldu. 7 Mayıs Cumartesi günü yapılan alışverişler ile 2011 yılının ilk işlem adedi rekoru kırıldı.

-KUYUMCULAR YİNE ANNELER GÜNÜ’NÜN GÖZDESİ OLDU-

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, bu yıl Anneler Günü’nü kapsayan dönemde kuyumcularda yapılan harcamaların cirosu, bir önceki hafta ile karşılaştırıldığında, yüzde 52’ye yakın bir artış olduğu gözlendi. Kuyumculardan yapılan alışverişlerde İstanbul, Adana, Gaziantep, Ankara ve Şanlıurfa en çok artışın gerçekleştiği kentler olarak dikkat çekti.

İzmirliler restoranları, Ankara ve İstanbullular giyim ve aksesuar hediye etmeyi tercih ettiler. Anneler Günü için, 7-9 Mayıs tarihleri içinde, en çok adet ve ciro artışı İstanbul ve Ankara’da bulunan alışveriş merkezlerinde yapılan harcamalarda yaşandı. Giyim ürünleri ve aksesuarlar en çok tercih edilen hediyeler olurken, İzmir’de restoranlarda yaşanan artış, İzmirlilerin anneler gününü, anneleri ile birlikte restoranlarda kutlayarak geçirdiklerini gösterdi

KAYNAK: ANKA