TÖF: Bankalar hukuksuzluğa imza atıyor

TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, BDDK Bankaların “haksız” uygulamalarını meşrulaştırmaya çalışarak ortak olduğunu ve “haksız kazanç” sağlamalarının önünü açtığını savundu.

TÖF: Bankalar hukuksuzluğa imza atıyor
TÖF: Bankalar hukuksuzluğa imza atıyor
GİRİŞ 11.05.2011 15:27 GÜNCELLEME 11.05.2011 15:27

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklamada, BDDK’nın 6 Ocak 2011 tarihinde yayınladığı genelgeyle bankaların gelen ücret ve komisyon tarifelerini sitesinden yayınlama kararı aldığını ifade ederek, 30 Haziran'a kadar test amaçlı yayınlanacak verilerin, 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren de kalıcı olarak yayınlanmaya devam edileceğinin açıklandığını söyledi.

Bankaların, kredi kartından aidat, vadesiz mevduattan hesap işletim ücreti, ortak ATM’den para çekimi ve hesap görüntülemeden önemli kesintiler yaptığını ifade eden Engin, “Bankalar yasa ve hukuk dışı uygulamalarına her geçen gün yeni boyutlar katarak haksız kazanç sağlamaya devam etmektedirler. ‘Sineğin yağını çıkarma’ anlayışı olan bu duruma, BDDK yargı kararları yanında kamu vicdanında da mahkum edilmiş olan haksız hukuksuz uygulamaları meşru kılmaya çalışarak tebliğ yoluyla haksızlığa ortak olmaktadır” dedi.

-“GİŞEDEN FATURA ÖDEMEYE 1 İLA 8 TL İSTENECEK”-

BDDK’nın çıkardığı Tebliğ ve web sitesinde yaptığı yayınla Bankaların “haksız ve hukuksuz” uygulamalarının önünü açmaya çalıştığını iddia eden Engin, “BDDK, bankaları daha da cesaretlendirerek tüketicinin kendi şubesinden hesabına ya da o şubedeki bir başka hesaba para yatırılmak istendiğinde 5 TL, vadesiz hesap açma 5.5 TL, hesap bakım ücreti 1.5 TL, Gişeden fatura ödeme 1 ila 8 TL, masraf alınması gibi yeni haksız uygulamaların yaşama geçirilmesine çanak tutmaktadırlar. Bankaları uyarıyoruz yasaya, hukuka ve yargı kararlarına uyarak haksız kazanç elde etme sevdasından vazgeçerek tüketicinin sabrını zorlamayın” dedi.

Engin açıklamasında BDDK’yı da uyararak, “Yasal dayanağı olmayan uygulamaların yaşama geçirilmesine ortak olarak hukuku çiğnemeyin ve tüketici vicdanını kanatmayın. Aksi durumda gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

KAYNAK: ANKA