Yerli uçak motoru için temel atıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kale Grubu ile Pratt&Whitney ortaklığıyla kurulan uçak motor parçalarının üretileceği fabrikanın temel atma törenine katıldı.

Yerli uçak motoru için temel atıldı
Yerli uçak motoru için temel atıldı
GİRİŞ 07.05.2011 14:41 GÜNCELLEME 07.05.2011 14:41
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, savunma sanayinin önem verdiği bir alan olduğunu belirterek, "Büyük bir ülke olarak, büyük bir çoğrafya ve ordusu olan Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayisinin olması çok önemlidir." dedi.

Gül, İzmir'de Kale Grubu ile Pratt&Whitney ortaklığıyla kurulan uçak motor parçalarının üretileceği fabrikanın temel atma törenine katıldı. Abdullah Gül, temel atma törenine katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kale Grubu'nun sanayinin kökleşmesine hizmet etmiş önemli firmalarından biri olduğunun altını çizen Gül, grubun son yıllarda daha ileri teknoloji, ihtisas gerektiren sofistike sanayi alanlarına girmesinin Türkiye adına çok şey kazandırdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin gerçek büyümesini temin eden büyük firmalardan birisi olarak Kale Grubu adına Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur'u tebrik etti.

"ÖZEL SEKTÖRDE DE SAVUNMA SANAYİNDE ÖNEMLİ GELİŞMELER GÖRÜYORUZ"

Savunma sanayinin önem verdiği bir alan olduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Büyük bir ülke olarak, büyük bir çoğrafya ve ordusu olan Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayi olması çok önemlidir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nı yakından takip ediyorum.

Başarıları ile gurur duyuyorum. TAİ, ASELSAN, Makine Kimya gibi önemli kuruluş ve şirketleri devamlı ziyaret ediyorum, takdir ediyorum. Özel sektörde de savunma sanayinde önemli gelişmeler görüyoruz. Kale Grubu'nun 2008 yılında havacılık sanayinin açılışını yapmıştık.

Şimdi temel atıyoruz. İnanıyorum ki kısa sürede bu tesisler bitecek bu yatırımları örnek alan firmalar çıkacaktır." diye konuştu.

Savunma sanayine yapılan yatırımların sadece askeri konular olarak görülmemesini de isteyen Gül, "Bunlar aynı zamanda ticari konulardır.

Amerika Başkanı Obama, Ankaya'yı ziyaret ettiğinde, iki köklü müttefik ülke olara ticaret ve yatırımlar için özellikle Türkiye'De ABD yatırımlarınında eksiklik, aksaklık olduğunu, bunların giderilmesini söylediğimde, Obama 'Bu işe bakmamız gerekir' demişti.

Türkiye ile Amerikanın yatırımın artırılması için komite kuruldu. İki ülke arasında ticaret ve yatırımın daha da artacağına inanıyorum. Bu tesinin hayırlı olmasını ve başarılı olmasını temenni ediyorum. İnşaallah en kısa zamanda bu fabrikanın açılışını da birlikte yaparız. Bu niyetle hepinize başarılar diliyorum." şeklinde konuştu.

F35 UÇAKLARININ MOTOR PARÇALARI ÜRETİLECEK

Kale Grubu ile dünya havacılık sektörünün Amerikalı motor sanayi devi Pratt&Whitney ortaklığı ile kurulan Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi fabrikasının temeli görkemli bir törenle atıldı. İzmir Ege Serbest Bölge'de inşa edilerek F35 uçaklarının motor parçalarının üretileceği fabrika için 60 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Fabrikanın yüzde 51'ine Kale, yüzde 49'una ise Pratt&Whitney sahip olacak.

Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Preet&Whitney Başkan Yardımcısı Davit Galuska'nın ev sahipliğinde yapılan temel atma törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, ABD Büyükelçisi Francis Ricardione,

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Bedeliye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleşti.

(CİHAN)

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • tekin126 12 yıl önce Şikayet Et
    kiliçdaroğluna kalsa bu ulke. vatandaşa yan gelıp yatması için maaş verır tıpkı geçmışte memur maaşlarını imf den aldığımız parayla odedığımız gunlere gerı donuş yapılır ama buna fırsat vermıyeceğız bu memlekette yan gelıp devletten maaş almak ıstıyenlere geçıt yok
    Cevapla
  • M/Y 12 yıl önce Şikayet Et
    Lycoming ve Continental ile de... Pistonlu ve turbo motorların fabrikasını kurun eksik kalmasın.. Sadece jet motoru bize yetmez.. Büyük düşünmek lazım..
    Cevapla
  • samet koyu 12 yıl önce Şikayet Et
    Uçaklarımıza lastik bulamadığımız günler vardı. Bu günleri de gördük çok şükür. Kıbrıs harekatı sırasında ambargo uygulamışlardı ve uçaklarımıza lastik bulamamıştık. Şimdi uçak motoru yapacağız. Tank modernizasyonunu düne kadar İsrail'e yaptıran Türkiye şimdi tank yapabilecek durumda. Uçak gemisi yapmaktan bahsiyoruz. Ey milletim dikkat edin. Birileri laf üretiyor. İş üretmeye çalışanların önünü kesmek için malum çeteler elinden geleni ardına koymuyor... Bu oyun 12 haziranda bir daha oynanmamak üzere bozulacak inşaallah..
    Cevapla