Borç yapılandırmada süre uzadı

Maliye Bakanlığı, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında 1 aylık süre uzatımına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının uygulama esaslarını belirledi.

Borç yapılandırmada süre uzadı
Borç yapılandırmada süre uzadı
GİRİŞ 06.05.2011 15:44 GÜNCELLEME 06.05.2011 15:44

Konuya ilişkin tebliğ, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre, 6111 sayılı Kanunun kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi matrah artırımı ile gelir ve kurumlar vergisinde stopaj artırımlarıyla ilgili hükümlerinden yararlanmak isteyenler, 31 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunabilecek.   

Bu maddelere göre yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme dönemi de (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil) 30 Haziran 2011 tarihinde sona erecek.   

Tebliğ uyarınca 25 Şubat 2011 tarihinden 2 Mayıs 2011 tarihine kadar yapılan vergi-ceza ihbarnamesine ait tebligatlara ilişkin olmak üzere kanunun inceleme ve tarhiyat safhasında bulunan vergilerle ilgili hükümlerinin uygulanmasında da süre uzatımı geçerli olacak.   

Buna göre, 6111 sayılı kanun kapsamına giren vergi ve cezaya ilişkin ihbarname, örneğin 7 Mart 2011 tarihinde tebliğ edilmiş ise kanundan yararlanmak için 6 Nisan 2011 tarihine kadar yapılması gereken başvuru süresinde, son tarih 6 Mayıs 2011 olacak. Bu başvuruya ilişkin ilk taksit ödeme süresi de, 30 Nisan 2011 tarihinden 31 Mayıs 2011 tarihine kadar uzayacak.   

Bu arada, 25 Şubat 2011 tarihinde tebliğ edilmiş bir vergi-ceza ihbarnamesine konu alacaklar için 6111 sayılı kanundan yararlanmak için yapılacak olan başvurunun en son 27 Nisan 2011 tarihinde yapılmış olması gerekiyor.       

EMTİA VE MAKİNELERİN DURUMU

Tebliğe göre, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı ile hesaplanan verginin ödeme süresi de 31 Mayıs 2011 tarihinden, 30 Haziran 2011 tarihine çekildi. Tebliğin yayımından önce yapılan beyanlar üzerine tahakkuk eden vergilerin son ödeme tarihi de 30 Haziran 2011 oldu.  

''Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar'' konusunda da gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle kayıtlarına intikal ettirmeleri için öngörülen 31 Mayıs 2011 tarihi, 30 Haziran 2011 tarihine uzatıldı.

İşletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyan edilmesine ve maddeye göre hesaplanan verginin ödenmesine ilişkin süre de 30 Haziran 2011 tarihine kadar çekildi.

Ancak kayıtlara alınmış olan emtia ile ilgili vergisel yükümlülükler (beyan ve ödeme) ise sürelerinde yerine getirilecek ve faturaların düzenlendiği döneme ilişkin beyannamelerde beyan edilecek.

6111 sayılı kanun uyarınca taksit ödeme süresince mükelleflerin beyanı üzerine tahakkuk edecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve bu vergilerle birlikte tahakkuk eden damga vergisini vadesinde ödeme şartında herhangi bir süre uzatımı olmayacak.

Bu çerçevede ilk taksit ödeme süresi başlangıç tarihi olan 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren başlayan yükümlülüklerin kanunda öngörüldüğü şekilde yerine getirilmesi gerekecek.

6111 sayılı kanun uyarınca taksit ödeme süresince mükelleflerin beyanı üzerine tahakkuk edecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi ve bu vergilerle birlikte tahakkuk eden damga vergisini vadesinde ödeme şartına yönelik herhangi bir süre uzatımı söz konusu olmayacak ve ilk taksit ödeme süresi başlangıç tarihi olan 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren başlayan bu yükümlülüğün anılan kanunda öngörüldüğü şekilde yerine getirilmesi gerekecek.

Mükelleflerce, 6111 sayılı kanunun ikinci kısmının ikinci bölümünün ''Pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanlar'' başlıklı ilgili maddesi kapsamında, matrah ve vergi artırımı kapsamına girmeyen vergi türleri de dahil olmak üzere bütün vergi türleri itibarıyla beyanda bulunulması mümkün olacak.

Bu kapsamda yapılan beyanlar üzerine tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile hesaplanacak pişmanlık zammı veya gecikme faizi yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla pişmanlık zammı veya gecikme faizi ile vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Anılan hüküm çerçevesinde matrah ve vergi artırımı kapsamına giren vergi türleri için beyanda bulunulması, mükelleflere söz konusu vergiler için vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması bağışıklığı sağlamayacak.

Bu nedenle, mükelleflerin 6111 sayılı kanun hükümlerinden yararlanmak üzere, kanun uyarınca ''Pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanlar'' kapsamında yapmış oldukları başvuruların her ne sebeple olursa olsun, matrah ve vergi artırımı hükümlerinden yararlanılmak üzere düzeltilmesinin talep edilmesi halinde, bu düzeltme talepleri, 6111 sayılı kanunun başvuru süresi içerisinde ve sadece ilgili olduğu vergi türleri itibarıyla yerine getirilebilecek. Mükelleflerin bu yöndeki talepleri vergi dairelerince değerlendirilecek matrah ve vergi artırımına ilişkin yeni bildirimlerin alınmasını müteakip gerekli düzeltme işlemleri yapılacak.

213 sayılı kanunun ilgili maddesi kapsamında ''defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler'' 6111 sayılı Kanunun hükümlerine göre matrah ve vergi artırımından yararlanmaları mümkün bulunmadığından, bu mükelleflerin yapmış oldukları matrah ve vergi artırımı taleplerinin de kabul edilmemesi ve tahakkuk eden vergilerin terkin edilerek tahsil edilen tutarların kendilerine red ve iadesi gerekecek. (AA)

KAYNAK: AA