Çılgın teklife yabancı fon hücumu

‘Yabancı fonlar, ‘çılgın proje’ye 30 milyar dolar vermeyi teklif eden Serdar İnan’ın peşine düştü. İnan “Azeri, Rus ve Dubaili 40 civarı fon ‘para hazır’ diye başvurdu” dedi.

Çılgın teklife yabancı fon hücumu
Çılgın teklife yabancı fon hücumu
GİRİŞ 05.05.2011 10:10 GÜNCELLEME 05.05.2011 10:10

İbrahim Acar'ın haberi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın açıkladığı 40 kilometrelik kanal projesi Kanal İstanbul’a, 30 milyar dolarlık teklifi İnanlar İnşaat’ın verdiği ortaya çıkınca, yabancı fonlar şirketin kapısını aşındırmaya başladı.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Türkiye’de yatırım yapan Azeri işadamlarının kurduğu oluşumun da teklifte bulunduğunu söyledi.

Rus, Azeri, Türkmenistanlı ve Körfez bölgesinden 40 kadar fon ve şirketin kendisine bizzat ulaşarak Kanal İstanbul projesi için ortak olmak istediklerini söyleyen İnan “Konuyla ilgili olarak Başbakan’dan randevu talebimiz oldu. Kabul edilirse, gidip kendilerine neler yapılabileceğini anlatmak istiyorum” dedi.

Proje kendi parasını üretecek güçte

Projenin kendisinin finans kaynağına sahip olduğunu, çünkü İstanbul’un kapısından girmek için milyarlarca doların beklediğini söyleyen İnan “Kimsenin cebinde zaten 30 milyar dolar olmaz. Proje kendi kendisini üretecek. Toprağın altında zaten 30 milyar dolar yatıyor.

Kazdığınızda zaten para ortaya çıkacak” diye konuştu. Başbakan Erdoğan’ın bu projeyi gündeme getirerek, kenti uluslararası gündemin üst seviyelerine taşıdığını belirten İnan, bu projenin hem yabancı yatırımın gelmesi, hem İstanbul’u çarpık kentleşmeden kurtarılması hem de olası deprem riskinin azaltılması açısından faydaları olacağını söyledi.

Yasal düzenlemeler gerekiyor

Projenin gerçekleşmesi ve fonların Türkiye’ye gelmesi için mevzuatta değişikliklerin yapılması gerektiğini de söyleyen İnan “Yabancıya satış, imar mevzuatı, mülkiyet mevzuatı, 2B gibi kanun değişikliklerini bir an önce Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

40 kilometrelik kanalın aynı zamanda enerji üretilmesi için de kullanılabileceğini söyleyen İnan “Kanal’dan bir gemi 4 saatte geçecek.

Günde 50 bin geminin geçeceği planlanıyor. Yani gemiler günde 200 bin saatlik devinimle dalga üretecek. Kanal boyunca düşü sistemi kurularak, suların buradaki türbinlerle elektrik üretilmesi sağlanabilir. Yani projenin kendisi Keban Barajı’ndan daha çok elektrik üretecek” diye konuştu.

KAYNAK: STAR