Türkiye İş'den 81 İlde 81 orman

Türkiye İş Bankası'nın 81 İlde 81 Orman Projesi kapsamında 44 bin fidandan oluşan 53. ormanı Elazığ'da kurdu.

Türkiye İş'den 81 İlde 81 orman
Türkiye İş'den 81 İlde 81 orman
GİRİŞ 03.05.2011 16:56 GÜNCELLEME 03.05.2011 16:56

Türkiye İş Bankası, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından yürütülen proje kasamında il merkezine 22 kilometre uzaklıktaki Keban Baraj Gölü havzasında Çatalharman mevkisinde 20 hektarlık alanda 44 bin fidandan oluşan orman alanı kuruldu. Fidan dikim törenine öğrenciler de katıldı.

Banka Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, alanda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün bizzat kurduğu bankanın bir cumhuriyet müessesesi olduğunu söyledi.

Banka, Bakanlık ve TEMA ile birlikte 81 ilde orman alanı oluşturmak üzere yola çıktıklarını, Elazığ'ın projenin gerçekleştirildiği 53. il olduğunu anlatan Özince, ''Tüm çabamız Bakanlığın da hedeflediği gibi Cumhuriyetimizin 100. yılında bu çıplak tepeleri yeşil görmek. Bakanlık, Türkiye'nin orman varlığını yüzde 27'lerden 30'lara yükseltmeyi hedefliyor. Biz de toplum olarak elimizden geldiğince buna destek vermeliyiz. Bunu da sadece ağaç için değil toprak için de yapmalıyız. Bu kadar önemli olan, uğruna şehitler verdiğimiz toprağımıza da sahip çıkmamız için onu erozyondan da kurtarmamız lazım. Bunun için de hem ağaçlandırmaya hem de çevreyi korumaya özen göstermemiz lazım. Bu konuda da en büyük güvencemiz çocuklarımız'' dedi.

Projenin 5 yıl sürdüğünü, dikilen her ağacın 5 yıl boyunca bakımının da üstlenildiğini anlatan Özince, dikilen fidanları çocuklara emanet etti.

-3 BİN FUTBOL SAHASI ALAN AĞAÇLANDIRILACAK-

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de ağaçlandırma çalışmalarıyla çevre sorunlarına dikkati çekmek ve toplumsal duyarlılığı geliştirmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını söyledi.

İnsanların yaşadıkları çevreyle bağlarının koparmış gibi görünmesine rağmen her zaman doğa ile ilişkileri bulunduğunu, ona mahkum ve döneceği yerin de doğa olduğunu anlatan Bali, ''İnsanoğlunun canlı cansız tüm varlıklarla birlikte varlığını sürdürülebilir olarak devam ettirmesi ancak böyle bir anlayışa sahip olmasıyla mümkün. Bugün küresel iklim değişikliğinin ne kadar ciddi ve tehlikeli sonuçlar doğurduğunu her gün yeni bir felaketle maalesef öğreniyoruz. Bu sonuçlardan daha acı olanı buna doğrudan insanoğlunun şu veya bu şekilde vesile olmasıdır. Uygarlığımız bir yandan gelişiyorken bir yandan da kontrolsüz bir tüketim kültürüne maalesef tutsak oluyoruz'' dedi.

Türkiye'de 2009'da 4 bin 679 hektar, 2010'da ise 3 bin 316 hektar orman alanının yangınlar nedeniyle yok olduğunu vurgulayan Bali, ''Kuruluşundan bu yana ülke ve gelecek kuşaklara karşı sorumluğunun bilincinde olan bir cumhuriyet kurumu olarak İş Bankası, kendisine düşen bu sorumluğu 81 ilde 81 orman projemizle doğayı koruma bilincini geliştirmeyi kendisine şiar edinmiş durumda. Projemiz tamamladığında 81 ilimizde yaklaşık 3 bin adet futbol sahası büyüklüğünde bin 500 hektar alana 2 milyondan fazla fidana sahip olacağız'' diye konuştu.

TEMA Vakfı yönetim kurulu başkanı Doğan Arıkan ise İş Bankası'nın gerçekleştirdiği projenin iş dünyasına örnek olmasını dileyerek, banka yetkililerine teşekkür etti.

-YILDA 30 MİLYON METREKÜP TOPRAK-

Elazığ Çevre ve Orman İl Müdürü Şefik Kara da Çatalharman mevkisinde 565 hektarlık alanda çalışmaları olduğunu söyledi.

Özellikle bu bölgede Keban Baraj gölü havzasının önemsediklerini aktaran Kara, ''Yılda yaklaşık 30 milyon metreküp toprağın taşındığı Keban Barajı, 31 milyon metreküp toprağın taşındığı Karakaya Barajı var. Bu ülkede Bakanlığımızın başlattığı ağaçladırma seferberliği kapsamında özellikle Keban Barajı sahil sahasında ciddi çalışmalar yaptık. Toprak, hava ve su kalitesini gelecek nesillere uygun şekilde mutlaka taşımalıyız'' dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar ve öğrenciler alanda fidan dikti.

Törene Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile davetliler katıldı.

KAYNAK: AA