Meksika, Türk iş adamlarını bekliyor

Meksika’nın Türkiye Büyükelçisi Jaime Garcia Amaral, 44 değişik ülke ile yaptıkları serbest ticaret anlaşmalarının Türk iş adamlarına büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Meksika, Türk iş adamlarını bekliyor
Meksika, Türk iş adamlarını bekliyor
GİRİŞ 02.05.2011 20:31 GÜNCELLEME 02.05.2011 20:31

Amaral, 112 milyonluk Meksika’nın Türkiyedeki en üst düzey temsilcisi. Amaral, Meksika’nın, aynı Türkiye gibi stratejik bir coğrafi noktada bulunmasının altını çizdi. Ülkesi, Kuzey Amerika’nın güneyinde yer alan ve dünyanın süper devi Amerika ile 2 bin km'yi aşan bir sınıra sahip. Meksika ile Türkiye arasındaki benzerlikler bununla da bitmiyor. İki ülke ekonomisi de global krizin etkisi ile 2009’da küçülürken, 2010’da güçlü bir büyüme gösterdi.
Meksika dünyanın 13. büyük ekonomisi iken, Türkiye 16. sırada. Meksika, aynı Türkiye gibi yurt dışında büyük bir diasporası var. Sadece Amerika’da şu anda 30 milyonu aşan Meksikalı yaşıyor. Büyükelçinin gözlemlerine göre, sosyal anlamda da Meksika ile Türkiye arasında çok benzerlikler mevcut; misafirperverlik, kuvvetli aile bağları, arkadaşlık gibi özellikler iki toplumun benzer yanları. Amaral, aynı zamanda Türk toplumunun girişkenlik özelliğini de Kuzey Meksika’da yaşayan vatandaşlarına benzetiyor.

DÖNÜM NOKTASI ERDOĞAN’IN ZİYARETİ
Garcia Amaral, 2009’da Başbakan Erdoğan’ın ziyaretini bir dönüm noktası olarak görüyor. Bu ziyaretten sonra ikili ilişkilerde bir canlanmanın olduğunu ve halen Meksika ve Türkiye’nin çifte vergilendirmeyi önleme, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, ayrıca, gümrük işbirliği gibi bir çok anlaşmayı imza aşamasına getirdiğini anlattı.

VİZE KOLAYLIĞI
Meksika, Türk iş adamlarına 10 yıllık vize veriyor. Ayrıca, yeni bir sisteme göre bundan sonra Meksika’ya seyahat etmek isteyenler doğrudan internet vasıtasıyla Meksika İçişleri Bakanlığı'ndan bir referans numarası alıp seyahatlerini gerçekleştirebilecekler. Ayrıca Amerika, Kanada ve AB vizesi olan Türk vatandaşlarından da vize sorulmayacak.

MEKSİKA’NIN 44 ÜLKE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI VAR
Meksika Büyükelçisi Amaral’ın verdiği bilgilere göre, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA), AB ile yapılan serbest ticaret anlaşmaları ve Güney Amerika ülkeleri ile yapılan ikili serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde, Meksika, toplamda 44 ülke ile serbest ticaret ilişkisi içerisinde bulunuyor.

Amaral, bu durumun da Türk yatırımcılar açısından son derece uygun bir ortam oluşturduğunu, ülkesinde yatırım yapan Türk firmalarının, aynı zamanda Meksika’nın anlaşma yaptığı ülkelere de rahatlıkla mal verebileceğini belirtti.

Bu çerçevede, Türkiye’de çeşitli seminerler ve sunumlar gerçekleştiren Amaral, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’nun ‘Latin Amerika Türkiye ile Tanışıyor’ programı bağlamında tanıtım faaliyetlerinin devam ettiğini ve gelecek ay TUSKON’la yoğun olan işbirliği çerçevesinde Meksika’da birlikte olacaklarını söyledi.

KAYNAK: CİHAN