Kadınlar zeytinyağından sabun üretiyor

Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Musulcalı köyünün kadınları evlerine ek gelir sağlamak için zeytinyağlarından sabun üretiyor.

Kadınlar zeytinyağından sabun üretiyor
Kadınlar zeytinyağından sabun üretiyor
GİRİŞ 01.05.2011 10:42 GÜNCELLEME 01.05.2011 10:42

Turgutlu İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, ilçeye bağlı köylerde ve merkezde çiftçilere yönelik çalışmalar yapılırken, diğer taraftan da köylü kadınlara artık zeytinden sabun yapılması öğretiliyor.

Musacalı Köyü Grup Tarım Merkezi görevlisi Mühendis Tuba Ünal, kadın çiftçilere sabun yapımını gösterdi. Evlerine ek gelir sağlamak ve boşta olan vakitlerini değerlendirmeleri amacıyla yapılan eğitim çalışmalarından memnun olduklarını belirten köylü kadınlar İlçe Tarım Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Köylü kadınların yaptıkları sabunlarla kullanılmayan artık yağların çevreyi kirletmesinin de önüne geçildiğini söyleyen Turgutlu İlçe Tarım Müdürü Kerim Özyol, “Yöremizde çok üretilen zeytinyağının artıklarının değerlendirilerek sabuna dönüştürülmesiyle çiftçilerin bütçesine küçük de olsa bir katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Kızartma artığı, beklemiş veya üretim aşamasında herhangi bir hata nedeniyle acılaşan ve yemeklerde kullanılamayan yağların bu şekilde değerlendirilmesini hedeflediklerini kaydeden Özkal, doğal ürünlere olan talebin artması nedeniyle de bu tür eğitimlere kadın çiftçilerin ilgi gösterdiğini anlattı. Turgutlu’da son yıllarda zeytin alanlarında ciddi bir artış olduğunu kaydeden Özkal, ilçenin diğer köylerine de gidip köylü kadınlara sabun yapmanın püf noktalarını anlatacaklarını aktardı.

KAYNAK: CİHAN