TTMet Genel Müdürü Yılmaz'ın hayali

En değerli 5 telekom markasının içerisinde yer alan TTNET'İN Genel Müdürü Yılmaz, en büyük özlemini açıkladı. Yılmaz 'Sadece tüketim yetmez, üretim de lazım! diyor

TTMet Genel Müdürü Yılmaz'ın hayali
TTMet Genel Müdürü Yılmaz'ın hayali
GİRİŞ 30.04.2011 11:43 GÜNCELLEME 30.04.2011 11:43

Perihan Çakıroğlu'nun söyleşisi

TTNET'İN Genel Müdürü Yılmaz'ın en büyük özlemi, dijital dünyaya bir Türk malı ürün hediye etmek.

Geçen yıl bütün üniversiteleri dolaşıp 40 bin genci dinlediklerini anlatan Yılmaz, "İnanıyorum ki, gençlerin içinden twitter'ı geliştirecek, google'dan daha iyisini yapacak birileri çıkacaktır" dedi...

Bir yanda gerçek bir yaşam öyküsü var, bir yanda da dijital dünyanın sonsuzluğa doğru uzanan serüveni mevcut. İkisini aynı zamanda izlemek ve dinlemek kolay olmadı.

Türk devi Türk Tekkam'unCn), 5yıl önce bir ADSL şirketi olarak kurulan, bugünse 6 milyonu aşkın evin'iletişim ve eğlence aksiyonü'ı haline gelen TTNETin, hangi yolculuklara hazırlandığını Genel Müdür (CEO) Tahsin Yılmaz'la konuşan, Çakıroğlu hayallerinin epeyce zorlandığını ifade ediyor.

TT, 1.5 asırlık bir çınarsa, onun 5 yaşındaki fidanı TTNET de artık büyüdü, gelişti ve önemli bir marka oldu. Brand Finance'ın en değerli telekom markalarım belirlediği Üstede yer alan 5 Türk şirketi arasına TTNET de girdi.

Üretim de lazım

Son zamanlarda TTNETin adı, yavrusu TİVİBu ile birlikte farklı mecralara yelken açıyor. Bilgisayar ekranımızı, evimizdeki TV ekranımızı kullanıyor, cep telefonumuzdaki ekranı da kullanmaya hazırlanıyor. Bilgi, iletişim ve eğlence atbaşı gidiyor.

Tahsin Yılmaz, tam bu noktada "Sadece tüketim yetmez, üretim de lazım" diyor. En büyük özlemi de bu.

■ Şimdiki görevinize hangi işlerden sonra geldiniz?

ODTÜ Elektrik ve Elektronik'ten mezun olunca PlTde başladım ilk işime. Ankara'da Genel Müdürlükteydim. 5.5 yıl çalıştım. 1994'te ayrıldım.

Tansu Çiller dönemindeki kriz nedeniyle maaşlar artmadığı için ekonomik sıkıntı yaşayınca ayrıldım. Askerden sonra Telsim'de işe başladım.

Sonrasında Aycell kurulunca Genel Müdür Yardımcısı olarak geçtim. 2 yıl sonra da yurt dışı maceram oldu. Nokia firmasının Suudi Arabistan'da büyük bir projesi vardı, 4 yıl kaldık.

Görevim, Nokia'nın ülke proje müdürlüğüydü. Türkiye'ye dönünce TT Net'e geldim. Genel Müdür olarak 2008'de başladım göreve.

■ Sektör daha çok muhabbet mi büyüyor?

Haksızlık da yapmayalım. Bizim sektör en hızlı büyüyen, lokomotif bir sektördür. Önümüze o kadar önemli hedefleri konulmuş ki, onu nasıl yaparız diye bakıyoruz.

Yoksa, gerçekten bu sektör, öteki sektörlere göre çok çok iyi bir noktaya geldi. Önü de açık. Şirketlerin yurtdışında da artık önemli faaliyetleri var. Şöyle bir özlemim bulunuyor. Biz çok tüketen bir toplumuz.

AB'nin bir araştırmasına göre Türkiye çok öne çıkıyor. İnovasyon ve yeniliğe kendisini çok kolay adapte edebilen bir ülke ya da topluluk olarak görülüyor. Övünüyoruz, MSN'de ilk sıralardayız, internet kullanımında ilk üçdeyiz, beşteyiz diye. Bunların hepsi tüketim.

Biraz da üretelim. Bugün twitter'ı en çok kullanan biz olabiliriz. Ama twitter'i geliştiren bir ülke olsak ne iyi. Bizim şirket olarak şöyle bir prensibimiz var. İşbirliğine açık hareket ediyoruz.

Finansal destek

■ Nasıl işbirlikleri oluyor?

Tüm şirketlere kapımız açık. Projesi olan, iyi fikirleri olanları bekliyoruz. Bunları hayata geçirmek isteyenleri bekliyoruz. "TTNET'le Geleceğinizi Geliştirin" projemiz var.

Geçen yıl 40 bin öğrenciyle yüz yüze geldik. Burada projesi olan gençleri, girişimci gençleri dinledik. Finansal destek de veriyoruz. Amaç şu; O fikir veya proje hayata geçsin, bir ürüne dönüşsün. Mesela, patent mi alacak o konuda yardımcı oluyoruz.

■ Bizden müthiş bir proje veya google'den daha iyi bir arama motoru çıkabilir mi?

İşte biz bunun peşindeyiz. Biz iki şey arıyoruz. Birincisi ülke ve dünya çapında ses getiren böyle şey yapalım.

İkincisi normal ticari faaliyetlerimiz içinde gelir sağlayacak müşteri kitlesinin seveceği yeni ürün ve servisleri arıyoruz. Sırada bu şirketler bize ne katarlarsa onlar var. Her şeyi TTNET olarak biz düşünmek zorunda değiliz.

Küçük ekiple büyük işler başarıyoruz

■ TTNET'e ilk kez geldim ve 'mutlu bir şirket' havası yakaladım. Kurumsal yapılanmada nasıl bir sistem uyguluyorsunuz?

Bu mutluluk, rakamlarımıza da yansıyor. Şirket olarak Türk Telekom ile konsolide olduğumuz için verilerimizi ayrı açıklamıyoruz. TT'nin ADSL payına bakıldığı zaman TTNET'in geliri oradan çıkarılabiliyor. 2010'da TT'nin geliri 10 milyar 852 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın içinde konsolidasyona baz TT ADSL'in toplam geliri 2 milyar 532 milyon lira, (-yüzde 23 baz alındığında ise) payıı 2 milyar 571 milyon lira oldu. Biz bu büyük geliri, küçük bir ekiple başarıyoruz. Çalışan sayımız 500 kişiye yaklaşıyor.

Babacanla ODTÜ'de okuduk

■ Üniversitede okurken, ünlü arkadaşlarınız oldu mu?

Mesela, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la aynı okulda okuduk. O Endüstri Mühendisliği'nde idi, ben de Elektrik ve Elektronik'te. Okulda pek tanışmıyorduk ama aynı yıl birlikte mezun olduk.

Geçen gün aynı uçaktaydık. Okul günlerini konuştuk. O TED Koleji'nden mezun. O okulda okuyan ortak bir arkadaşımız var. Adı, Emre Veyisoğlu. Bizim bölümü birincilikle bitirmişti, şimdi kendisi yurt dışında.

6 milyon evin eğlencesiyiz

■ TTNET'in ülke için anlamı nedir!

Bizim şirket olarak şöyle bir konumumuz var. insan hayatının her yerindeyiz aslında. Bir çocuğu düşünün, TTNET'te işi var. Ya da bir öğrenciyi düşünün, bizim gibi yetişkinleri düşünün onların da işi var. O insanların hayatının bir parçası durumundayız. Şöyle bir gücümüz de var. 6 milyonu aşkın hanedeyiz.

■ Evleri nasıl kullanıyorsunuz?

6 milyondan fazla evde TTNET ADSL kullanılıyor. Bu bizi o evin de doğal bir parçası yapıyor. Biz geniş bant internet erişimini evlere taşıyoruz, servisleri geliştiriyoruz. TlVıBu ile yapıyoruz bunu. Cep telefonu, TV, bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar. Etrafınızdaki 'tüm ekran"lara sahip çıkıyoruz.

Önemli bir markayız

■ Kendinizi, TT gibi büyük bir devin gölgesinde hissediyor musunuz?

TTNET, ayrı bir marka oldu artık. 15 - 20 gün önce dünyadaki ilk 500 telekom şirketinin marka değerini yayınlayan Brand Finance'ın listesine Türkiye'den 5 şirket girdi. Turkcell 1.7 milyar, TT 1.5 milyar dolar, TTNET ise 480 milyon dolarlık değerle yer aldı. Türk Vodafone, global Vodafone'nin içinde olduğu için 30 milyar dolar civarındaki değerle zaten girdi. TTNET Türk şirketleri içinde 4'üncü. 5 yıllık bir şirket olarak 480 milyon dolarlık marka değerine ulaşmış. Marka oluşturmak hiç kolay değil. Bütün bunları aşarak bu noktaya geldik.

Aboneleri "dijital akıllı evler"de yaşatacağız

■ Bundan sonra, sırada neler bulunuyor?

İlerleyen zamanlarda, evinizi dijital yani 'akıllı bir ev' haline getireceğiz. Biraz ufuk çizelim. Bir ailenin çocuğu, okuldan gelip evine girdi. O anda, telefonunuza "Oğlunuz veya kızınız eve girdi" diye mesaj gelecek. Bu nasıl yapılıyor? Evdeki dijital sistem, oluşturuyor ve o algı bana cep'ten ulaşıyor. Hatta, eve ben gelmeden önce öyle bir ayarlama yapıyorum ki, olay başlıyor. Herşey otomatik çalışıyor. Eve girip 25 dakika sonra koltuğuma oturduğumda televizyon kendisi açılacak ve ben kaçırdığım bir diziyi izleyeceğim.

Teknoloji hızla yayılıyor

■ Bu aksiyonlar, ne zaman olacak?

Çok yakın bir zamanda olacak. Teknoloji o kadar hızla ilerliyor ki, şimdi biz önce insanları onunla tanıştırıyoruz. İşte TiViBu onlardan bir tanesi. Mesela, TiViBu Ev'i, bir yıldır kullanıyoruz. Gerçekten artık normal televizyon izleyemez hale geldik. Kaçırdığım dizileri istediğim zaman seyrediyorum.

■ Hangi dizileri izliyorsunuz?

Dizi izlemek bağımlılık yapıyor. Onun için bazılarını izlemekten kaçınıyorum. Devamlı izlediğim iki üç dizi var. "Kurtlar Vadisi" ve "Öyle Bir Geçer Zaman ki "yi izliyorum. Komediye ilgim var. O anlamda şimdi pek yok. Eskiden Avrupa Yakası"nı sürekli takip ederdim. Üç diziyi geçmiyorum.

5 Hollywood stüdyosundan film alımı yapıyoruz

■ Rakiplerinize göre hangi avantajları sunuyorsunuz?

Tüm dizileri, bir hafta boyunca sistemde tutabiliyoruz. Bizim TiViBu Web dediğimiz sistemle bir yılda bir milyon aboneye geçtik. Burada önemli olan içerik. Hollywood'da 7 film stüdyosu var. Bizim bunlardan 5'iyle anlaşmamız bulunuyor. Bu film stüdyoları NBC- Universal, Disney, Paramount, MGM ve Warner. Sony ve Fox ile de anlaşmak üzereyiz. Lionsgate, CBS ve HBO gibi bağımsız stüdyolar da mevcut. Bir stüdyo, bir yılda 20 - 25 film yapıyor. 5 stüdyoyla ile olan anlaşmamız sonucunda, demek ki her yıl 100 film vizyona giriyor. Bir film, DVD'ye indiği zaman o film, TiViBu'da olacaktır demektir.

■ Ne kadar içerik yatırımı yaptınız?

2008'de bir fuarda açıklamıştık. 3 yılda TiViBu'ya 140 milyon dolar yatırım yapacağız demiştik. Yıl sonuna kadar onu gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Şu anda biz ADSL'in etrafındaki servislere yoğunlaşmış durumdayız. Yatırımlara devam edeceğiz.

■ Çok çalışıyoruz. Sizin eğlence kaynaklı güzelliği nasıl izleyeceğiz?

Teknoloji aslında insanın emrinde. Geliştirdiğimiz teknolojilerle artık 'home ofis' kavramı daha da hayatımıza girecek. Siz buraya gelmeden de benimle söyleşinizi yapabileceksiniz.

Yakında TiViBu cep geliyor

■ TiViBu'yu daha çok hangi mesleklerden olanlar izliyor?

TiViBu web, bilgisayardan film izlenen bir araç. Hedef kitlesi, çok farklı. Daha çok öğrenciler kullanıyor. Öğrenci, üniversite yurdunda kaldığı için orada TV yok. Bilgisayarını açıyor, internete bağlanıp TiViBu'yu izliyor. Evlerde odasından çıkmayan çocuklar var. Televizyonu onların odasına götürdük. TiViBu Ev dediğimiz aracı daha yeni açtık. 1.5 ayda 13-14 bin müşterimiz oldu. Bu aile ortamında kullanılıyor. 200 binlere ulaşınca kimlerin tercih ettiğini datalardan öğrenebileceğiz. Yakında, TiViBu cep geliyor. Onun da izleyici kitlesi farklı olacak.

Rekabet şartları çetin

Bir gün TTNET'in özel tekel olacağına dair gidiş var mı?

Rekabet şartları çok çetin. Bizim içinde bulunduğumuz sektör için 2023 hedeflerinde 160 milyar dolarlık cirosu olacak deniliyor. ICT denilince şu anda 27 milyar dolarlık pazar var. Daha 2011 yılındayız. 2023'e 12 yıl var. 27 milyar dolar nasıl 160 milyar dolar olacak? Bunu bir kenara koyalım. Gelirlere bakalım. TT, geçen yıl gelirini yüzde 2.2 büyütebildi. Rakiplerimize baktığımızda onların büyüme oranları daha az.

KAYNAK: BUGÜN