Yozgat'ta uranyum aranacak

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde özel bir şirket tarafından uranyum madeni arama çalışmaları yapılacak.

Yozgat'ta uranyum aranacak
Yozgat'ta uranyum aranacak
GİRİŞ 29.04.2011 16:31 GÜNCELLEME 29.04.2011 16:31

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, uranyum madeni arama çalışmalarını gerçekleştirecek şirketin yetkililerinden Serdar Akca, Sabri Duransoy, Koray Kiriş, Hikmet Akın ile sondaj ekibinin ilçeye gelerek, Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş ve Kaymakam Levent Kılıç'la beraber kendilerine bilgi verdiğini söyleyerek, ''Türkiye'de uranyum rezervi 9 bin ton, bunun yarısına yakını ise Sorgun'da bulunuyor'' dedi.

Şimşek, Mehmetbeyli, Termezli ve Akoluk köylerinin çevrelediği alanda uranyum arama hakkını Adur Madencilik firmasının aldığını belirterek, ''Şirket görevlileri makineleriyle birlikte geldi. Önce araştırmalarını yapacaklar. Eğer araştırmalar daha önce MTA'nın araştırıp, saptadığı rezervle uyuşursa hemen akabinde üretime geçecekler'' diye konuştu.

Halk arasında ''uranyum madeninin büyük ölçüde kanserojen olduğu, bölgedeki halkın sağlığının tehlikede olacağı'' tarzında söylemler olduğuna değinen Şimşek, şunları kaydetti:

''150-200 kişiye istihdam sağlayacak bu önemli proje, son teknolojilerle araştırma ve üretim yapıyor. 'Sarı pasta' ismiyle adlandırılan ve kibritten biraz büyük şekillerdeki uranyum 130-140 dolar civarında bir fiyattan işlem görüyor. Konunun uzmanları bu sarı pastayı elimizle tutmamızda dahi herhangi bir kanser tehlikesi ile karşı karşıya kalmayacağımızı belirtiyorlar. Kanser tehlikesinin nükleer santrallerde olacağı konusunda görüş belirtiyorlar. Dünyadaki en düşük maliyetli enerji kaynağı Uranyum. Biri Sinop'ta diğeri Mersin'de iki adet nükleer santral yapılması planlanıyor. Bu nükleer santrallerin hammaddesinin bir bölümü bu kaynaklardan sağlanacak. Geçen yıl ülkemizin enerjiye verdiği para 50 milyar dolar civarında. İşte bu kaynakların kullanılması durumunda ülkemizin büyük bir enerji açığı giderilmiş olacak ve bu paranın büyük bir bölümü de ülkemizde kalacak.''

Şimşek, önümüzdeki hafta başında şirket yetkililerinin Mehmetbeyli köyü Camisi altındaki salonda geniş çaplı bir toplantı yapacaklarını, konu hakkında detaylı bilgi vereceklerini de sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA