Kanalistanbul'un muhtemel güzergahı

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İstanbul'a ikinci Boğaz projesi hangi güzergahtan geçecek? Yeni kanal açılmasıyla oluşacak adada hangi ilçeler kalacak?

Kanalistanbul'un muhtemel güzergahı
Kanalistanbul'un muhtemel güzergahı
GİRİŞ 27.04.2011 13:31 GÜNCELLEME 27.04.2011 13:31
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 6 ay önce ortaya atılan proje iddiası bugün Başbakan Erdoğan tarafından doğrulanmış oldu.

7 Ekim 2010'da yapılan haberde İstanbul için 20 milyar dolarlık müthiş bir proje yapılacağı ve Haliç'in Boğaz'a kanalla bağlanacağı öne sürülmüştü.

Bugün de Çatalca ve Silivri'nin batısında Çerkezköy'le Silivri arasında Karadeniz'den Marmara'ya açılabilecek 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanaldan bahsediliyor.

kullan

Muhtemel güzergahın ipuçları:

- İstanbul'un boğaz trafiğinin rahatlatmak için ve gemi trafiğini şehrin dışından geçirme amacı taşıması nedeniyle projenin geçeceği güzergahın şehrin dışında olacağı ağır basan bir ihtimal

- Açılacak kanaldan çıkacak büyük miktardaki toprağın üçüncü havaalanınında yapılacağı alanda kullanılacağı ifade edildi. Kanalın üçüncü havaalanının yapılacağı bölgeye yakın olacağı da tahminler arasında,

- Erdoğan, açıklaması sırasında bölgede bazı maden ocakları bulunduğunu ve bazılarının kapatılacağını ifade etti. Maden ocakları da İstanbul'un batısında kalan alanda yer alıyor.

- Bölgede doldurulacak göller olabileceği ifade edildi. O da İstanbul'un batısını işaret ediyor.

kullan

- NTV'de uzman görüşleri eşliğinde simulasyonu çıkarılan harita olası güzergahı ortaya koydu. Haritaya göre, Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Arnavutköy, Başakşehir, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Avcılar, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Güngören, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Eyüp, Esenler, Sarıyer kanalın açılmasıyla oluşacak adada kalacak.

- Hazine arazilerinin en fazla olduğu bölge ve kamulaştırmanın en az olacağı bölge de İstanbul'un batısı olarak düşünülebilecek bir nokta...

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kanalın maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceğini açıkladı.

kullan

BAŞBAKAN ERDOĞAN ÇILGIN PROJEYİ AÇIKLADI

EKİM 2010'DA ORTAYA ATILAN DİĞER PROJE

İstanbul ikinci bir boğaz ve devasa boyutta yeni bir ada kazanacak. Haliç'ten kanallar açılarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz'ın kuzeyindeki Büyükdere'ye ulaşılacak.

kullanHarita Habertürk gazetesinden alınmıştır.

2010 yazında proje olarak Başbakan Erdoğan'a sunulan plana göre, çalışmalarda başta Kağıthane ve Alibeyköy dereleri olmak üzere su yolları kullanılacak.

Haliç'ten kanal açılmaya başlanarak Kağıthane ve Alibeyköy dereleri takip edilecek. Kağıthane İlçesi ve Ayazağa ve Kemerburgaz'ın hemen üzerinden yine su yolları takip edilerek Büyükdere'ye yani İstanbul Boğazı'nın kuzeyine ulaşılacak.

Kanal ortalama 100 metre genişliğinde planlanıyor. Haliç'in Boğaz'ın kuzeyinde kalan Büyükdere ile uzunluğu 20 kilometreyi bulan bir kanalla birleştirilmesiyle İstanbul yeni bir doğal adaya daha kavuşmuş olacak.

Yeni İstanbul adasında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, ve Sarıyer'in bir kısmı yer alacak. Böylelikle tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü-Fatih bölgesinin yanı başında yeni bir de ada yer alacak.

Yeni kanal İstanbul'a çok önemli başka katkılar da sağlayacak. Bölgedeki araziler değerlenirken, özellikle Alibeyköy ve Kağıthane'de yıllardır kaldırılmyan, çevreye zararlı fabrikalar da ortadan kalkmış olacak. Su kanalının Boğaz'dan sağlayacağı akış ile sirkülasyon artacağı için Haliç temizlenmiş olacak, derelerin kirliliği de ortadan kalkacak.

Ön proje ünlü mimar Sinan Genim tarafından hazırlandı. İki yıl içinde bitirilmesi planlanan projenin kamulaştırma bedelleriyle birlikte 20 milyar dolarlık bir maliyete ulaşması bekleniyor.

HABER 7

YORUMLAR 43
  • soner 12 yıl önce Şikayet Et
    bu şunu gösterir. Biz zengin bir ülkeyiz? Ama teknolojik yatırımlar yapmak ve arge ile birlikte %100 sanayi ürünleri üreterek dünyada söz sahibi olmak daha mantıklıydı.. Türkler en iyi bildiği işi yapıyor kaldırım ve inşaat işiyle uğraşıyor....
    Cevapla
  • isa korkmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    çılgın proje. bu projeyi 10 yıl önce melih gökçek ten dinledim.anlattıkları beni ikna etmişti. başbakan istanbul için çılgın proje dediğinde. bu projeyi söylediğini düşündüm.
    Cevapla
  • Hamza D. 12 yıl önce Şikayet Et
    benim çılgın projem şu. izmit körfezinden girip ankaraya oradan vana vandan ak denize ak denizden israilin altından girip kızıl denize 500 m genişliğinde 50 m derinliğinde bir kanal.. hızımı alamazsam hint okyanusuana kadar delerim.. başbakanın projesi hayal değil yapimaso mümkün ama gereksiz boş benimkisi yapılması zor ama ihtiyaç :)
    Cevapla
  • Hamza D. 12 yıl önce Şikayet Et
    ben gidiyorum. çatalcaya ne kadar boş arazı varsa hepsini alıyorummm ona göreee siz oturun oturduğunuz yerde avuç yalayın bakayımmm
    Cevapla
  • poyraz 12 yıl önce Şikayet Et
    şimdiden başladılar. atıp tutmaya şimdiden başladılar Allah başbakanımız razı olsun 8.5 yılda yaptığı şeyler ortada bu zihniyet kazayla (Allah korusun) iktidara gelseler Ak Partinin icraatlarını saysalar 4 yılda bitiremezler bir 4 yıl daha isterler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle