Şap riski 55 hayvan pazarını kapattırdı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu’nun soru önergesine verdiği yanıt 2011 yılında şap hastalığının arttığını ortaya koydu.

Şap riski 55 hayvan pazarını kapattırdı
Şap riski 55 hayvan pazarını kapattırdı
GİRİŞ 26.04.2011 12:49 GÜNCELLEME 26.04.2011 12:49

 Bakan Eker, 2010 yılı içinde şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla 13 ilde 42 hayvan pazarının kapatıldığını belirtirken 2011 yılının ilk beş ayında ise 24 ilde 55 adet hayvan pazarının kapatıldığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu’nun şap hastalığına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Türkiye’de 43 il ve 28’il merkezi ve 66’sı ilçelerde olmak üzere toplam 94 adet ruhsatlı hayvan pazarı bulunduğunu kaydeden Bakan Eker, bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerince şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla 2010 yılı içinde 13 ilde toplam 42 hayvan pazarının kapatıldığını belirtti. Bu pazarların hastalığın önlenmesiyle tekrar açıldığını belirten Bakan Eker’in 2011 yılının ilk beş ayına ilişkin verdiği rakamlar ise şap hastalığının arttığını ortaya koydu. Eker, 2011 yılında 24 ilde 55 adet hayvan pazarının kapatıldığını belirtirken hastalığın kontrol altına alınmasıyla 16 pazarın yeniden açıldığını ancak halen 39 hayvan pazarının kapalı bulunduğunu kaydetti.

-EKONOMİK KAYIP BÜYÜK-

Şap hastalığını önlemek için 40 bininin üzerinde köy ve mezranın yılda iki kez, 4 ay süreyle ziyaret edildiğini ve aşılama yapıldığını kaydeden Bakan Eker, şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar konusunda ise şu bilgileri verdi:

“Şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar, genel olarak süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler, dış iç ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar ve tedavi masrafındaki maliyet olarak sıralanmaktadır. Şap hastalığından dolayı yıllık her bir hasta hayvandan yüzde 15 süt kaybı ile yüzde 10 dolayında et kaybı görülmektedir. Hastalığa yakalanan iki aydan küçük buzağılarda yüzde 80’e varan ölümler görülmektedir.”

-“DİĞER İLLERDE DE TAZMİNAT ÖDEMESİ GÜNDEME ALINACAK”-

Bakan Eker Trakya’da bulunan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul’da (Trakya yakası) şap hastalığında tazminat uygulamasının getirildiğini belirterek “Şap hastalığının kontrol edilebilir ölçülere getirilmesi ve yeterli bütçenin oluşturulması durumunda diğer illerimizde de şap hastalığından kaynaklı yetiştiricinin mağduriyetinin giderilmesi kapsamında tazminat ödemesi gündeme alınacaktır” dedi.

ANKA