Ballı emeklilik Yılmaz'ı teğet geçti

Merkez Bankası Vakfı'nın parasına Maliye haciz koyunca, bugüne kadar tüm başkanların yaşadığı 'ballı emeklilik' Durmuş Yılmaz'ı teğet geçti.

Ballı emeklilik Yılmaz'ı teğet geçti
Ballı emeklilik Yılmaz'ı teğet geçti
GİRİŞ 07.04.2011 09:43 GÜNCELLEME 07.04.2011 09:43

Dilek Güngör Günay'ın haberi

Eski başkanlar 20 bin liraya yakın maaş alırken Yılmaz, 4 bin 500 lirada kalacak

Nisan ayı sonunda emekli olacak Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı selefleri gibi 'ballı' bir emeklilik beklemiyor. Eski başkanlar, Merkez Bankası Vakfı ve Emekli Sandığı'ndan toplam 20 bin liraya yakın maaş alırken Yılmaz, vakıftaki haciz davaları nedeniyle emekli maaşı olarak sadece 4 bin 500 lira alacak.

Sadece Emekli Sandığı'ndan para alacak olan Başkan Yılmaz, böylece Türkiye'nin ilk özel emeklilik oluşumu olan Merkez Bankası Vakfı'nın nimetlerinden yararlanamayacak.

Vakfın kişilere ödediği emekli aylıkları, hizmet yılları ve hizmet dereceleri esas alınarak her ay toplanan ödentilerle biriken paralarla yapılıyor.

2 BİN KİŞİ MAAŞ ALIYOR

Merkez Bankası Mensupları Sosyal Yardımlaşma ve Sandığı Vakfı, uzlaşma talebini reddettiği vergi cezası nedeniyle ihtiyati hacizle karşı karşıya kaldığı için şu anda para aktarılamıyor. Gelir İdaresi 18 Ekim'de vakfa ihtiyati haciz uyguladı.

Gelirler Kontrolörleri ise geçen yıl 2002- 2009 dönemi için vakfa 1 milyar 985 milyon lira vergi aslı, 1 milyar 985 milyon lira da vergi cezası çıkarmıştı.

Vakıf da Maliye Bakanlığı ile uzlaşmayı reddedip konuyu yargıya taşımıştı. Vergi cezasının faiziyle birlikte 6 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor. Vakıftan 2 bini aşkın kişi maaş alıyor.

Maaşından bir '0' silindi

Görevde bulunduğu sürede 40 bin lira maaş alan Durmuş Yılmaz zorlanacağa benziyor, çünkü önümüzdeki ay maaşından bir sıfır silinmiş olacak.

Daha önce eski Merkez Bankası Başkanları'nın vakıftan gelen para da eklendiğinde 30 bin lirayı bulan maaşlar aldığı iddia ediliyordu.

Ancak eski başkanlardan Yaman Törüner, emekli maaşının 11 bin lira olduğunu açıklayarak, spekülasyonların doğru olmadığını iddia etmişti.

Yılmaz'a yakın isimler başkanın çalışırken aldığı maaşla belirli bir yaşam standardı oluşturduğunu, bunun için emekliliğinde de bazı özel şirketlerin yönetim kurulunda yer alabileceğini belirtiyor. Ancak bir diğer iddia da Yılmaz'ın bu tür tekliflere sıcak bakmadığı.

Çocukları ile aynı apartmanda oturacak

Başkan daha önce Ankara Yenimahalle semtindeki iki katlı mütevazı evinin yerine yaptırdığı apartmanda oturacak. İki kızı ve bir oğlu ile aynı apartmanda oturacak olan Başkan Yılmaz'ın emekliliğinin ardından 18 Nisan'da yeni yaptırdığı apartmanına taşınması bekleniyor. 

KAYNAK: SABAH