İnegöl Mobilya fuarı törenle açıldı

Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın katılımı ile 3-10 Nisan tarihleri arasında açık kalacak İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı 'MODEF 2011' açıldı.

İnegöl Mobilya fuarı törenle açıldı
İnegöl Mobilya fuarı törenle açıldı
GİRİŞ 03.04.2011 22:12 GÜNCELLEME 03.04.2011 22:12

Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın katılımı ile 3-10 Nisan tarihleri arasında açık kalacak İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı 'MODEF 2011' açıldı.
Fuarda 178 sektör temsilcisi stant açtı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Özcan Ayhan, İnegöllü mobilyacıların en iyi bildiği işi en güzel şekilde yaparak, en güzel ürünlerini vatandaşların teşhirine açtıklarını ifade etti. Ayhan, en iyi fuarları yaparak kaliteyi artırdıklarını söyledi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, İnegöl'ün 556 milyon dolar ihracatı, 365 milyon dolar ithalatı, yaklaşık 1 milyar dolar dış ticaret hacmi olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "İnegöl olarak Türkiye ekonomisine böyle güzel bir katma değer katıyoruz. Ne üretirsek üretelim en iyiyi en ucuza üretmek zorundayız. Rekabet etmemiz buna bağlıdır. Üretmek de yetmiyor. İyi de tanıtmamız gerekiyor. Tanıtmak da yetmiyor. Ortadoğu'daki rejim arayışları ihracatçıları sıkıntıya düşürmüştür. Ticaret beraberinde güven ortamını istiyor.”

İnegöl’de mobilyanın serüveninden kısaca bahsederek konuşmaya başlayan İfor Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Mobilyanın modasını belirleyen MODEF fuarımız, Türkiye’nin en popüler fuarları arasına girmiş durumdadır. Bu fuarı, etkin kılmak adına hazırlık kapsamında gereken her şeyi yaptık. Bu sayede diğer fuarlarımızı organize ederek, fuar hareketliliğini yıl geneline yaymayı başardık. İnegöl 140 milyon dolar dış ticaret fazlası veren bir mobilya başkenti haline gelmiştir. İnegöl Türkiye’nin ilk mobilya ihtisas OSB’si ünvanına sahiptir. Bu yıl İnegöl Ticaret Odası organizasyonunda Latin Amerika iş formu gerçekleşecektir. Tüm katılımcı firmalarımızı da bu konuda İFOR fuarcılık olarak bilgilendirdik. Gelecek olan ülkelerin Konsolos ve Ticari Ataşeleri ülkelerinin ihracatları hakkında bizleri bilgilendirecekleri bir iş formu organize ettik. MODEF 2011 fuarımızın bu manada bir açılım ve ufuk temin etmesini umut ediyorum. Sektörümüzün en seçkin firmalarının bir arada görebileceğiniz bu mobilya şovunda İnegöl mobilyası uluslar arası alanda marka değerini bir kat daha artıracaktır.” şeklinde konuştu.

100 yılın sonunda takım ruhu ile oluşan mobilya konusundaki tabloyu hep beraber yaşadıklarını belirten Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak da şöyle konuştu: "Birçok ilden büyük bir şehrimiz. İnsan kalitesiyle ve kabiliyetiyle bu güzelliği ortaya çıkarabilmiştir. Atatürk savaş sonrasında, 'Askeri zaferleri ekonomik zaferlerle taçlandırırsak, ancak hedefimize ulaşmış oluruz' demiştir. Görüyoruz ki ekonomik zaferlerle de taçlandırıyoruz. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisiyiz. Gayrisafi milli hasılada rekor kırdık. Kişi başına düşen gelir 2002 yılına nazaran üç kat arttı. Bunlar Türk milletinin sayesinde oldu. Dünya bir krizle boğuşurken, başbakanımızın krizin teğet geçeceği konusundaki söyledikleri ile beraber bu gün geldiğimiz nokta şöyle İspanya'da işsizlik yüzde 20. Yunanistan Akdeniz oyunlarını yapamıyor ve Türkiye'ye veriliyor. Portekiz, Yunanistan, İspanya'da ücretler donduruluyor. Romanya ve bir kaç ülkede ücretler aşağı düşürülüyor. İşten çıkmalar başlıyor. Ama biz her yıl 600 bin genci işe alıyoruz. İşsizliği de yüzde 10'lara kadar düşürebiliyorsak, bu vatandaşlarımızın ve iş adamlarımızın desteği, sizlere hizmet etmeyi ibadet sayan bir başbakan ve bakanlar kurulu, parti grubuyla olabilmiştir. 8.5 yıllık bir istikrarın sonucunda Türkiye'nin geldiği nokta bu coğrafyanın lideriyiz. Dünyada Türkiyesiz hiçbir konuda karar verilememektedir. Birleşmiş Milletler Konseyi'nin saygın bir üyesiyiz. Türkiye bu hale gelebilmişse, yolsuzlukla, yasaklarla mücadele eden, insanı, zamanı ve parayı çok iyi yöneten bir yönetim anlayışı ile olabilmiştir. Bu gerçekten Türk milletinin eseridir. Türkiye, demokratik, laik, sosyal hukuk yönetimiyle, ekonomisiyle, eğitimi, sağlığı, insan kalitesi, ulaşımı ile örnek bir devlettir. Nereye gidersek gidelim Türkiye'ye herkes ağzı açık hayranlıkla bakıyor. İnşallah bu istikrar devam eder. Çocuklarımıza daha iyi bir Türkiye bırakmak için uğraşacağız."

Mobilya sektörünün, kalitesi, ihracatı, markalaşması, tasarımı ile küresel arenada öncü olmayı hedeflediğine işaret eden Bakan Özak, "170'i aşkın ülkeye mobilya ihracatı gerçekleştiriliyor. Bu da sizlerin başarısı. Türk insanı inanılmaz müteşebbis. Cumhurbaşkanımızla Gana ve Gabon'a gittik. Türk mobilyacıları orada şirket kuruyorlar. Gana ve Gabon'un yüzde 85'i orman. Vergi konusunda serbest ticaret anlaşmalarını yapmaya başladık. Cumhurbaşkanımız bunu destekliyor. Afrika'da 2012 sonunda 32 tane büyükelçiliğimiz olacak. Avrupalılar oralara giderek insanları yoksullaştırmışlar. Ama biz almaya değil, kazan kazan anlayışı ile vermeye gidiyoruz. O bakımdan Türkiye'ye inanılmaz bir hayranlık var. 2.5 milyar dolar olan ihracat hedefimize ulaşacağız. ABD, Çin ve İtalya ile yarışıyoruz. İç piyasadaki artış devam ediyor.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Sektörün yan sanayi ile beraber 500 bin kişiye iş istihdamı sağladığını vurgulayan Bakan Özak, “Bir kişiye iş vermemiz 10 kişiyi kurtarıyor. İnegöl, böyle güzel fuar alanı ile Türkiye'de belki en büyük üretim kapasitesi burada yok, ama en büyük fuar alanı ile Türkiye'ye örnek olması hasebiyle tebrik edilmeye değerdir. Markalaşma, kalite gibi bazen imaj sorunları olabiliyor, ama bunları aşacağız. Bu anlayışı, bu istikrarı sizlerin gözlerinde görüyorum. Gerçekten çok güzel işler yapılmış. Hükümet olarak verdiğimiz krediler, destekler, hibelerle çalışmalar yapıyoruz. Biz geldiğimizde Halk Bankası'nın kredi faizi yüzde 47 iken şimdi yüzde 5'lere düştü. Kriz nedeni ile 40 adet destekte bulunduk. O dönemi çok güzel atlattık. İstiklal Savaşı sonucunda o azim ve kararlılıkla bu vatanı bırakın ecdadımız, aynı anlayışı sizin gibi iş verenlerde görüyoruz. İstiklal Savaşı'nı kazanan dedelerin torunları olarak istikbal savaşını da kazanacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

CİHAN