Firmaların iş ilanı sayıları arttı

Secretcv.com'un ''İş Profili'' araştırmasına göre, 2011'in ilk çeyreğinde verilen iş ilanları, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 91 arttı.

Firmaların iş ilanı sayıları arttı
Firmaların iş ilanı sayıları arttı
GİRİŞ 03.04.2011 12:28 GÜNCELLEME 03.04.2011 12:28

İlk 3 ayda işverenler 152 bin 721 kişiyi istihdam etmek üzere arayışa girerken, aynı dönemde iş ilanlarına başvuran aday sayısı yaklaşık 7,5 milyon oldu.

Secretcv.com, veri tabanına kayıtlı 16 bin 700 firmanın verdiği iş ilanlarını ve 9 milyon 200 bin adayın iş başvurularını inceledi.

Araştırmaya göre, 2011'in ilk 3 ayında geçen yılın aynı döneme oranla verilen ilanlarda yüzde 91'lik artış yaşandı. Verilen ilanlar 2010 yılının son çeyreği ile karşılaştırıldığında ise artış oranı yüzde 63 oldu.

Yılın ilk çeyreğinde Secretcv.com veri tabanına kayıtlı firmalar tarafından 152 bin 721 eleman arandı. Aynı dönemde iş ilanlarına başvuran aday sayısı ise yaklaşık 7,5 milyon oldu.

En çok eleman aranan pozisyonlar satış, pazarlama ve muhasebe oldu. Bu pozisyonları mühendis, çağrı merkezi, insan kaynakları ve finans elemanları takip etti.

İlk çeyrekte en fazla iş ilanı sırasıyla mağazacılık/perakendecilik (yüzde 14), tekstil (yüzde 10), bilgisayar/BT/internet (yüzde 9), bankacılık/finans (yüzde 8,5), inşaat (yüzde 8), turizm (yüzde 7,5), gıda (yüzde 7) ve sağlık/hastane (yüzde 6,8) sektörlerinde yayımlandı.

-EN ÇOK ELEMAN, MARMARA, EGE VE AKDENİZ BÖLGELERİNDE ARANIYOR-

Secretcv.com veri tabanına kayıtlı iş yerlerinden en çok Marmara (yüzde 55), Ege (yüzde 16) ve Akdeniz (yüzde 10) bölgelerindekiler eleman arıyor. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan şirketlerin geçen yılın aynı dönemde eleman arama oranı yüzde 7 iken, 2011'de ''önemli oranda'' çıkış gösterdiği kaydedildi.

Eleman ilanı verilen illerin dağılımına bakıldığında İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa ve Kocaeli'nin başı çektiği görülüyor. 2011 yılının ilk 3 ayında eleman arayışında artış kaydeden iller ise Adana, Muğla, Gaziantep, Tekirdağ, Konya ve Denizli olarak belirlendi.

Secretcv.com web sitesi üzerinden yaklaşık 2 bin 500 firmayla gerçekleştirilen anketin sonuçları da araştırmayı destekler nitelikte çıktı. Son 3 ayda eleman alımı yapılıp yapılmadığı sorulan firmaların yüzde 83'ünün yanıtı olumlu oldu. İlk çeyrekte personel alımı yapan firmaların yüzde 35'i şu anki mevcut personel sayısının yüzde 10'unu son 3 ay içerisinde aldığını belirtti. Çalışan kesime son 3 ayda iş yerlerine yeni eleman alınıp alınmadığı sorulduğunda ise ankete katılan yaklaşık 13 bin adayın yüzde 71'i ''evet'' yanıtını verdi.

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'da Secretcv.com dışında da yapılan çalışmaların tamamının bu yıl için Türkiye'deki işletmelerin yüzde 30'a, dünyadaki işletmelerin ise yüzde 40'a varan ölçeğinin personel alımında bulunacağını öngördüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

''Şirketimizin veri tabanı üzerinde yapmış olduğumuz inceleme ve yine üye aday ve firmalarımız arasında yapmış olduğumuz anket çalışması bize, 2011 yılı istihdam oranlarının tahminlerin de üzerinde olacağını gösterdi. Gerek globalde gerekse de Türkiye'de istihdam alanında yaşanan bu artış küresel ekonomik iyileşmenin ve büyümenin işareti. Ekonomik koşulların iyileştiğine kanaat getiren şirketler, 2010 yılının ikinci yarısında başlayan büyüme stratejilerini 2011 yılında da geliştirerek devam ettirdiler. Özellikle perakende sektörü ve tekstil sektöründeki canlanma umut kaynağı oldu. Tekstil sektörünün son 5 yılın en parlak dönemini yaşadığını, bunun da birçok kişiye istihdam oluşturduğunu söyleyebiliriz.''

KAYNAK: AA