'Doğan' mı 'Sabancı' mı yalan söylüyor

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu'nun Sabancı Üniversitesi'nde 'yaptı mı yapmadı mı' diye tartışılan küçülme sözü ortalığı karıştı.

'Doğan' mı 'Sabancı' mı yalan söylüyor
'Doğan' mı 'Sabancı' mı yalan söylüyor
GİRİŞ 02.04.2011 13:25 GÜNCELLEME 02.04.2011 13:25

Hakan GÖKSEL'in haberi

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu, dün (1 Nisan) Bilkent Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi MBA Kulüpleri tarafından düzenlenen MBA Forum'a katıldı.

‘Servet Topaloğlu ile İş Dünyasında Başarılı Devirler’ konulu öğlenden sonraki oturumda öğrencilere tecrübelerini aktaran Topaloğlu, Doğan grubuna ilişkin de açıklamalar yaptı.

Topaloğlu’nun açıklamaları basına Sabancı Üniversitesi ve iletişim ajanslarına medya çözümleri sunan ‘bsnods’ tarafından basına servis edildi.

Sabancı Üniversitesi ve ‘bsnods’ 1 Nisan Cuma günü, saat 15:36’da Topaloğlu’nun konuşmasına ilişkin haber mailini basınla ve ajanslarla paylaştı.

Haber, Anadolu Ajansı tarafından da 1 Nisan 16:55’te “Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu: Varlıkların bir kısmını satarak sağlıklı küçülme hedefliyoruz” başlığıyla servis edildi.

Doğan grubundan üst düzey bir yönetici’nin böyle bir ifade kullanması medyada ‘satış yakın mı?’ yorumlarına neden oldu.

BORSADAKİ YATIRIMCIYI DA İLGİLENDİRİYOR

Topaloğlu’nun basına ve ajanslara servis edilen konuşması borsayı ve borsadaki yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor çünkü Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Doğan Burda Dergi, Doğan Gazetecilik, Hürriyet Gazetecilik, Milpaz gibi şirketler, Doğan grubuna ait ve borsada işlem görüyor.

Doğan Holding hakkında yetkililerin yaptığı açıklamalar ya da haberler hisselerin borsadaki durumunu da doğrudan etkiliyor. Asılsız haberler ya da sorumsuz açıklamalar borsada milyon dolarlık işlemlerle sonuçlanıyor.

GRUPLA İLGİLİ BENZER İDDİALAR SÜREKLİ GÜNDEME GELİYOR

Doğan Grubu’nun küçülmeye gitmesi daha önce de defalarca gündeme geldi. Medya grubuna bağlı bazı şirketler hakkında ‘satılıyor, satılacak, satıldı’ biçimde haberler çıktı.

Doğan grubu bu haberlerin yayınlanmasından bir süre sonra (tesadüf mü bilinmez ama açıklama borsanın kapanışından sonraya denk geliyor) açıklama yapıp ‘Haberlerin doğru olmadığını, sürecin devam ettiğini ve sadece şirket açıklamalarına itibar edilmesini’ istiyordu. 

Haber 7, Doğan gurubuna ait bu açıklamayı manşetinde Doğan Gazetecilik varlıklarını satıyor mu Spekülasyon değilse satış yakın’ başlıklarıyla duyurdu.

HABERE 4 SAAT SONRA DÜZELTME

Haberin basına gönderilmesi ve Anadolu Ajansı’ndan tarafından servis edilmesinden 5 saat sonra Sabancı Üniversitesi , ‘bsnods’ aracılığıyla düzeltme talebi geldi. Gönderilen mailde ‘Bugün iletilen bültende yer alan ‘varlıkların bir kısmını satarak sağlıklı küçülme sağlayacağız" ifadesi yanlıştır’ denildi.

Fakat geç kalındı, 5 saatte önce ilk servis edilen haber yüzlerce haber portalı, ekonomi ve finans sitelerinde yer aldı. Konunun diğer ilgi çeken tarafı ise Doğan Grubu İcra Kurulu Başkanı Topaloğlu’nun konuşma metninin Doğan Grubuna ait hiçbir gazetede yer almıyor olmasıydı.

Dakikalar içerisinde milyon dolarlık işlemlerin yapıldığı İMKB’de; işlem gören şirket yöneticilerinin ağzından çıkan ifade milyon dolarlarla karşılık bulabiliyor.Lehte haberler borsada şirketlerin hanesine kazanç olarak yazılırken aleyhte çıkan haberler de küçük yatırımcıyı büyük zararlara uğratabiliyor.

İFADE YALANSA GERÇEK HANGİSİ?

Topaloğlu’nun açıklamasına dört saat sonra yapılan açıklama kaynağından yanlış olarak ifade edilerek ve düzeltilme gönderildi.

Ortada 2 ihtimal var. Topaloğlu bu sözleri söyledi. Sözleri internet medyasında yer alınca, tepkileri ve SPK’dan gelebilecek incelemeyi göz önüne alarak kaldırılmasını istedi.

İkinci ihtimal Sabancı Üniversitesi bu ‘yanlış’ı kendi uydurdu ya da kendine göre yorumladı ve bsnods aracılığıyla medyaya servis etti.

Her iki ihtimalde de kamuoyu aldatılıyor ama kimin hatası olduğu hala net değil. Forum'da konuşmanın görüntü kayıtları alınmışsa konu aydınlığa kavuşacak. Fakat yine de mağduriyetin sorumluluğunu kimin üstleneceği belli değil...

Her iki ihtimalde de (her ne kadar açıklamalar borsanın kapanış saatine de rast gelse) Doğan Grubu hisseleri etkilenecek. Peki borsada küçük yatırımcının zararını kim karşılayacak...

NOT: BAŞLIKTAKİ DOĞAN (DOĞAN GAZETECİLİK VE YÖNETİCİ KASTEDİLEREK KULLANILMIŞTIR. SABANCI İFADESİN DE SABANCI ÜNİVERSİTESİ KASTEDİLMEKTEDİR)

KAYNAK: HABER7