İlk şeker pancarı tohumları atıldı

Erzincan Şeker Fabrikası'nın sorumluluk alanında bulunan 3 ilde pancar ekimi yapacak 120 köydeki 3 bin 100 üretici ile yapılan anlaşma doğrultusunda, 256 bin ton şeker pancarı üretimi gerçekleştirilecek.

İlk şeker pancarı tohumları atıldı
İlk şeker pancarı tohumları atıldı
GİRİŞ 01.04.2011 11:03 GÜNCELLEME 01.04.2011 11:03

Erzincan’da tarlalara ilk şeker pancarı tohumları ekildi.

Erzincan Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Meydanlı’nın da bizzat katıldığı şeker pancarı tohum ekimine, fabrika birim müdürleri ve üreticiler katıldı.

2011-2012 şeker pancarı kampanyasının ilk tohumlarının atıldığını belirten Şeker Fabrikası Müdürü Meydanlı, “Bilindiği gibi Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye bağlı Erzincan Şeker Fabrikası olarak şekerin hammaddesi olan şeker pancarını üretici çiftçilerimizle şirketimiz arasında akdedilen Pancar Yetiştirme Sözleşmesi çerçevesinde ektirmekteyiz. 2011 yılı için şeker pancar üretimi taahhüt alımları, geçtiğimiz Aralık ayında başlamıştı.

Bu kapsamda, Erzincan fabrikamız sorumluluk sahasında bulunan Erzincan Merkez, Kelkit, Suşehri ve Şiran olmak üzere dört adet ziraat bölge şefliğimizin faaliyet alanında bulunan üç ilde (Erzincan, Gümüşhane, Sivas) 120 köyde 3 bin 100'ü aşkın üretici ailesi ile 256 bin ton üretim sözleşmesi yapılmıştır. Taahhüt alımlarımız halen devam etmektedir.

Fabrikamız ekim alanlarında 2011 yılında üretilecek şeker pancarı ekimleri başlamıştır. Ekimler, hava şartlarına bağlı olarak nisan ayı boyunca devam edecek olup, toplam 47 bin dekar civarında pancar ekimi planlanmıştır.

Pancarın ekiminden tesellümüne kadar yetiştirme dönemindeki her türlü çapalama, sulama gibi bakım işleri, tarımsal mücadele ve hasat işleri fabrikamız teknik personelinin denetim ve organizesinde gerçekleştirilmektedir.

Pancar ekimi için gerekli olan 2 bin 860 ton kimyevi gübre, pancar tohumu, ekim makinesi ve ekim işçilik ücreti gibi girdiler sözleşme kapsamında avans olarak üreticilerimize tevzi edilmektedir. Ayrıca, çapalama, sulama ve hasat dönemlerinde üreticilerimize nakdi avans ödemelerimiz de sözleşme çerçevesinde yerine getirilecektir.

Erzincan ve yöresi için önemli bir gelir kaynağı olan şeker pancarının 2011 yılı ekimlerinin sanayimize, üreticilerimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle bol ve bereketli bir mahsul yılı dilerim.” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından, tarlalara 2011 yılının ilk şeker pancarı tohumları atıldı.

KAYNAK: CİHAN