Tarım Kredi borçlu kefiline müjde

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğince, 'mini torba' olarak adlandırılan, yasa ile kefillerin sorumluluktan kurtulduğu açıklandı. Borçluların durumu şöyle:

Tarım Kredi borçlu kefiline müjde
Tarım Kredi borçlu kefiline müjde
GİRİŞ 31.03.2011 17:18 GÜNCELLEME 31.03.2011 17:18

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğince, 'mini torba' olarak adlandırılan, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesiyle, tarım kredi kooperatiflerince 30 Ocak 2004'den önce tek kişilik senet olarak tabir edilen, bir borçlu ve iki kefilin bulunduğu senetlerle kullandırılan tarımsal kredilerin kefillerinin kefalet sorumluluğunun sona ereceği, ancak, kanun kapsamına giren senetlerle kredi kullanan asıl borçluların borçlarının veya faizlerinin silinmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı yayın organlarında, ''Meclis'te önceki gün kabul edilen 'mini torba' yasa teklifi ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nden 30 Ocak 2004'den önce üreticilerin kullandıkları krediler silinecek.

Davalar duracak, mahkumiyet kararlarının infazı ertelenecek, infazı devam edenler tahliye edilecek'' şeklinde yanlış haberler yer aldığı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması zorunluluğunun ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, Tarım Kredi Kooperatiflerince 30 Ocak 2004 tarihinden önce tek kişilik senet olarak tabir edilen, bir borçlu ve iki kefilin bulunduğu senetlerle kullandırılan tarımsal kredilerin kefillerinin kefalet sorumluluğunun sona ereceği kaydedildi.

Bu kefiller hakkında başlatılmış bulunan idari veya kanuni takibat işlemleri ve haklarındaki davaların hangi aşamada olursa olsun kendiliğinden duracağı, mahkumiyet kararlarının infazının erteleneceği, infazı devam edenlerin ise tahliye edileceği belirtilen açıklamada, ''Ancak, kanun kapsamına giren senetlerle kredi kullanan asıl borçluların ise borçlarının veya faizlerinin silinmesi gibi bir husus söz konusu değildir. Bu borçluların borçlarıyla ilgili sorumlulukları devam etmektedir'' uyarısında bulunuldu.

KAYNAK: AA