Dinçer: İşçi sağlığı göz ardı ediliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işletmelerin kar paylarını artırmak ve maliyetlerini azaltarak için iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirleri göz ardı edebilmekte olduklarını söyledi.

Dinçer: İşçi sağlığı göz ardı ediliyor
Dinçer: İşçi sağlığı göz ardı ediliyor
GİRİŞ 30.03.2011 13:34 GÜNCELLEME 30.03.2011 13:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu 2011 yılı toplantısı SGK Genel Merkezi’nde yapıldı.

“İstihdam şekillerinin iş güvenliği ve işçi sağlığı üzerindeki etkileri ile Sosyal Tarafların Rolü” gündemi ile toplanan Kurul’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de bir konuşma yaptı. Dinçer burada yaptığı konuşmada, teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin en fazla etkilediği kesimin iş dünyası olduğunu ifade ederek, “İş dünyası artan rekabet ve küreselleşme karşısında taleplere cevap verebilmek için daha çok teknolojik yeniliklere yönelmiş böylece üretim yapmak çok daha kolay hale gelmiştir. Üretimin kolaylaşması yanında mal ve hizmetlere olan talebin hızla artması sonucu da daha fazla yönetici piyasaya girmeye başlamıştır. Bu durum piyasada mal ve hizmet arzının artması yönünde baskı oluşturmuştur. Hem mal ve hizmet arzının artması hem de tüketicinin mal ve hizmetlerden daha yüksek kalite araması kar paylarının eskiye nazaran oldukça azalması sonucunu doğurmuştur” dedi.

-200 MİLYON TL’LİK TEDBİR ALINMADI 4 MİLYAR TL KASADAN UÇTU-

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunumu ile çalışma hayatında kadın ve çocuk işçilerin korunmasına yönelik tedbirler gibi düzenlemelerde bulunulduğunu ifade eden Dinçer, “İş sağlığı ve güvenliği çalışanların bedensel, ruhsal, sosyal durumların iyileştirilmesi çalışma koşullarının iyileştirilmesi çalışanların kendi özelliklerine uygun işlere yerleştirilmesi sağlık ve güvenliklerinde süreklilik sağlanması önemlidir. Tabi bununla ilgili 4857 sayılı kanundaki iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Bunun yerine biz daha ayrıntılı ve evrensel standartlarda değişen dünya şartlarını göz önünde bulunduran bir dizi düzenleme yaptık. Büyük ihtimalle seçimlerden sonraki zaman dilimi içerisinde ilgileneceğiz. 2009 yılında 200 milyon TL’lik tedbir alınmadığı için 4 milyar TL’lik iş sağlığı ve güvenliği konusunda maliyeti artırmak zorunda kalmıştık” diye konuştu.

-“ELEŞTİRİLMEKTEN VE SUÇLANMAKTAN İMTİNA ETMEKSİZİN DÜŞÜNCELERİMİ PAYLAŞIYORUM”-

Ostim’deki iş kazasın ardından gündeme gelen İşletme Belgesi ile ilgili tartışmalara da değinen Dinçer, “Biz bu toplumun sorunlarını çok açıklıkla konuşmaz isek sorunu çözemeyeceğiz. Bunun için ben bazen eleştirilmekten ve suçlanmaktan imtina etmeksizin düşüncelerimi paylaşıyorum. Şayet biz işletme belgesi ile işletmelerdeki kazaları önleyebileceğimizi düşünüyorsak aldanıyoruz. İşletme belgesi bir işletme açılmadan önce o esnada iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıp alınmadığını gösteren kağıttır. Halbuki teknolojinin ve işverenin değişmesi ile şartlar değişiyor ve bu şekilde bu belgenin geçerliliği kalmıyor. İşveren aslında iş sağlığı ve güvenliği meselesini maliyet sorunu olarak almamalı” diye konuştu.

ANKA

YORUMLAR 2
  • İHSAN BULUT 13 yıl önce Şikayet Et
    NE YAZİK Kİ.... Devlet vatandaşin bildini 5 sene sonra biliyor ve söylüyor.fiş paralarina el koyan işletmepersonel hastalananinca izin vermemek sonra o kişi hastaneye gidince rapor alsa dahi gunluk yomiyesini kesmesi gibi daha neler neler.devlet ne yazik ki bizim konuştuklarimizi 5 sene sonra gundeme getiriyor...
    Cevapla
  • drsntsc 13 yıl önce Şikayet Et
    Bunu herkese biliyor zaten, denetimsizlikten oluyor bunlar ?. İşçi sağlığına önem verilmiyor ve yıpranma örnek aldığımız diğer ülkelerdeki işçilerden oldukça fazla ,asgari ücretle çalışanların bence 5 yıl erken emekli edilmesi lazım , gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak diğer çalışanlara göre çok verimsiz bir hayatla karşı karşıya kalıyorlar, işverenlerin kar amaçlı mesai saatleri konusunda ki vurdumduymazlıkları işçi sağlığını bitirmiştir.
    Cevapla