Bakanlık gıda takviye ürünleri için alarmda

Başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan "gıda takviyesi" ürünler Sanayi Bakanlığı'nın yakın takibinde. Bakanlık, 156 TV ve 41 internet sitesine uyarı yazısı göndererek "gerekli hassasiyeti gösterin" çağrısı yaptı.

Bakanlık gıda takviye ürünleri için alarmda
Bakanlık gıda takviye ürünleri için alarmda
GİRİŞ 27.03.2011 13:01 GÜNCELLEME 27.03.2011 13:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, zayıflama, kanser başta olmak üzere kolesterol, şeker, tansiyon, sedef, kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı önleyebileceği veya tedavi edebileceği öne sürülen "gıda takviyesi" ürünleri yakın takibe aldı. Reklam Kurulu, bu tür bitkisel ilaçlarla ilgili reklamlara ilişkin 156 televizyon, 41 internet sitesine uyarı yazısı gönderdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bir ürün üreteceksin, sonra kafana göre kansere iyi gelir diye satacaksın. Biz böyle bir şeye müsaade etmeyiz. Bu ürünlerin hiçbir zararı olmasa bile vatandaşımızın duygularının, hastalıklarının, ihtiyaçlarının bu şekilde suistimale uğramasına izin veremeyiz, vermeyiz" dedi.

Reklam Kurulu'nun geçen yıl karara bağladığı 732 dosyadan 46'sını gıda sektörü oluşturdu. Tüketiciyi yanıltıcı içerikleri nedeniyle mevzuata aykırı bulunan 41 reklamdan 28'i için durdurma cezası, 13'ü için de idari para cezası uygulandı. Gıda sektöründe uygulanan toplam idari para cezası miktarı bir milyon 169 bin lira oldu.

Bakan Ergün, reklamları büyük titizlikle incelediklerini belirterek, "Tüketicilerin ekonomik zararlarını telafi etmek mümkün olabilir ancak sağlıkta ortaya çıkacak bir sorunun telafisi mümkün olmayabilir. Bu nedenle, tüketicilerin reklamlar nedeniyle mağdur olmalarını engelleyen çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

ZAYIFLAMA İLAÇLARINA DİKKAT

Bakan Ergün, son dönemde zayıflama ya da kilo almaya yardımcı olma adına "gıda takviyesi" adı altında satılan ürünlere ilişkin reklamların arttığına dikkat çekerek, bunların büyük bölümünün mevzuata aykırı olduğunu söyledi. Bu ürünlerin piyasaya arzının Tarım Bakanlığı'nın üretim veya ithalat iznine tabi olduğunu anımsatan Bakan Ergün, şunları söyledi: "Reklamı yapılan ürünler arasında bu izni dahi almamış ürünlere rastlayabiliyoruz. Bu ürünlerin reklamlarında, benzerlerinden üstün oldukları, çeşitli hastalıkları önleyebilecekleri şeklinde açık bildirimleri bir yana bırakalım, imada dahi bulunmaları yasaktır. Bir ürünün reklamından, firma ve reklamcılar sorumlu olduğu gibi, reklamı yayınlayan kurumlar da sorumludur."

Vatandaşlara uyarı

Bakan Ergün, tüketicilere seslenerek, "Gıda takviyesi niteliğindeki ürünlerle ilgili reklamların eksik veya yanlış bilgiler içerdiğini düşündüklerinde, bizimle muhakkak temasa geçsinler" uyarısında bulundu. Reklam Kurulu, 156 adet televizyon kanalı ile 41 adet internet sitesine konuyla ilgili bir uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, "Mevzuat hükümleri ve açıklamalar doğrultusunda, bahsi geçen gıda takviyesi reklamlarına ilişkin olarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi, aksi takdirde şirketiniz hakkında da yasal işlemlerin uygulanacağı bilinmelidir" denildi.

SABAH

YORUMLAR 1
  • Ejder Ejderha 13 yıl önce Şikayet Et
    Hapla zayıflanmaz boşa para harcamayın. Zayıflamanın ilk şartı yediklerini kontrol altına almaktır. Yiyip yiyip zayıflamak dünyada görülmüş şey değil. Bizim insanımız hem yiyip hem nasıl kilo veririm sivri zekalığı peşinde. Zayıflamanın ikinci şartı spor yapmaktır.
    Cevapla