Alışveriş çılgınlığına 1 haftada 1.5 milyar

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 18 Mart Cuma günü başlayan İstanbul Shopping Fest’in (İSF) kente getirdiği ilk hafta cirosunun bir milyar 500 milyon TL olduğunu açıkladı.

Alışveriş çılgınlığına 1 haftada 1.5 milyar
Alışveriş çılgınlığına 1 haftada 1.5 milyar
GİRİŞ 26.03.2011 21:00 GÜNCELLEME 26.03.2011 21:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bankalararası Kart Merkezi, 18 Mart Cuma günü başlayan İstanbul Shopping Fest’in ilk haftasına ait kredi ve banka kartı kullanım verilerini açıkladı. BKM verileri, 18 Mart-26 Nisan 2011 tarihleri arasında, 40 gün 40 gece boyunca milyonlarca kişiyi ağırlayacak olan İstanbul Shopping Fest projesinin, kente olumlu katkı sağladığını gösterdi.

BKM’nin festivalin ilk haftası olan 18-25 Mart günlerinde İstanbul’daki kredi ve banka kartı kullanım verilerine göre, harcamaların, 2010 yılının aynı dönemine oranla yüzde 21 oranında artarak bir milyar 500 milyon TL’ye ulaştığı tespit edildi. Yine BKM verilerine göre, aynı tarihlerde tüm Türkiye’de kredi ve banka kartları ile yapılan harcama cirosu ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 artış göstererek 4 milyar 100 milyon TL oldu.

-AVM'LERDE KREDİ VE BANKA KARTIYLA 174 MİLYON 400 BİN TL'LİK ALIŞVERİŞ YAPILDI-

İstanbul Shopping Fest’in, ilk heyecanı AVM’lerde yaşandı. Soğuk hava nedeni ile AVM’lere yönelenler İstanbul Shopping Fest fırsatlarından yararlandı. BKM verilerine göre 18-25 Mart tarihleri arasında kredi ve banka kartı ile en çok harcama yapılan yerler 174 milyon 400 bin TL ciro ile AVM’ler oldu. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında İstanbul’daki AVM’lerin cirosunun yüzde 22 oranında arttığı gözlendi.

-GİYİM HARCAMALARI 94 MİLYON 200 BİN TL İLE BAŞI ÇEKTİ-

Birçok indirim fırsatı sunan İstanbul Shopping Fest’ten yararlanmak ve harcamalarını kartları ile yaparak puan da toplamak isteyenler yeni sezonda giyim ihtiyaçlarını gidermeyi tercih etti. 18-25 Mart tarihlerinde İstanbul’da AVM’leri dolduranlar, BKM verilerine göre, kredi ve banka kartları ile toplam 94 milyon 200 bin TL tutarında giyim harcaması yaptılar. Bu tarihler geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, harcamalarda yüzde 10 oranında artış gözlendi. İstanbul Shopping Fest’in ilk haftasında kredi ve banka kartı harcamalarında başı çeken sektörlerden üçüncüsü ise kuyumculuk sektörü oldu. BKM verilerine göre kuyumcuların 18-25 Mart tarihlerindeki cirosu geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 26 artış göstererek 17 milyon 500 bin TL’ye ulaştı.

-GECE KREDİ VE BANKA KARTI İLE 128 BİN İŞLEM YAPILDI-

İstanbul’da geç saatte alışveriş yapmak isteyenler, İstanbul Shopping Fest sayesinde, gece 2.00’ye kadar bu zevki tatma fırsatı buldular. Taksim, Nişantaşı bölgelerindeki mağazalarla İstinye ve Beylikdüzü’nde AVM’lerin gece 2.00’ye kadar açık olduğu 19 Mart Cumartesi günü, 22.00-02.00 saatleri arasında, BKM verilerine göre 128 bin adet kredi ve banka kartı işlemi yapıldı. Bu veriler bir önceki hafta aynı gün olan 12 Mart Cumartesi günü ile karşılaştırıldığında yüzde 21 oranında büyük bir artış yaşandığı takip edildi.

İstanbul Shopping Fest’e Türkiye’nin farklı illerinde yaşayanlar da e-ticaret imkanından yararlanarak katıldı. E-ticaret’te farklı indirim imkanlarını yakalayanlar 18-25 Mart haftasında kredi ve banka kartları ile toplam 288 milyon TL’lik harcama yaptı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ciroda yaşanan yüzde 41 artış, İstanbul’un yanı sıra tüm Türkiye’nin festivalden faydalanmak istediğini gösterdi. Aynı dönemde turistlerin kredi ve banka kartı ile yaptığı harcamalar, İstanbul Shopping Fest’e yurt dışından da ilgi ve katılım olduğunu gösterdi. BKM verilerine göre 18-23 Mart haftasında yabancı kredi ve banka kartları ile yapılan harcama, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 38 artışla 20 milyon TL’ye ulaştı.

-BİRÇOK SEKTÖRE CANLILIK GETİRECEK-

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Destekleyicileri arasında bulunduğumuz İstanbul Shopping Fest’in, sadece perakende sektörüne değil, ulaşımdan konaklamaya kadar birçok sektöre canlılık getirdiğine inanıyoruz. Buna paralel olarak ekonomi canlanacak ve istihdam da artacaktır" yorumunu yaptı. İstanbul Shopping Fest’in çok kapsamlı bir proje olduğunu belirten Özinal, kredi ve banka kartı harcamalarında meydana gelecek artışa paralel olarak, kayıt dışı ekonominin azalmasının, vergi gelirlerinin artmasının ve ekonominin ivme kazanmasının beklendiğini belirterek, "Destek veren her kurum ve birey bu proje için çok emek verdi ve tüm imkanlarını seferber etti. BKM olarak biz de bu projeyi destekleyenler arasında yer almaktan büyük mutluluk duyduk. İstanbul Shopping Fest’in geleneksel bir hale gelmesini ve İstanbul’u dünya alışverişinin merkezi haline getirmesini diliyoruz" dedi

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 2
  • Kamil 13 yıl önce Şikayet Et
    fakirlik edebiyatı yapanlar nerde. evler,arabalar,giyim çeşit çeşit yiyecekler içinde yüzüyorlar ama sırf siyaset olsun diye birçok kişi öldük bittik numarası çekiyorlar,şuan bulunduğum yerde üç katlı üç apartman var bir tanesi boş ve bu hesaba göre 17 aile var ama 19 tane araba var,neden dersiniz çok fakir oldukları için bazılarının iki arabası var,bu zenginlik şahsen beni korkutuyor,çünkü bilinenin tersine bolluk din açısından hiç iyi olmamıştır
    Cevapla
  • emre kara 13 yıl önce Şikayet Et
    Allah'a çok şükür. neden mi? neden olacak demekki vatandaşta para var harcandığına göre :))
    Cevapla