Turizm Bakanlığı’na orman vizesi!

Anayasa Mahkemesi’nden ‘ormanlar zarar görecek’ diye daha önce yürürlüğü durdurularak, iptal edilen “Turizmi Teşvik Kanunu”nun bazı maddelerine bu kez vize çıktı.

Turizm Bakanlığı’na orman vizesi!
Turizm Bakanlığı’na orman vizesi!
GİRİŞ 14.03.2011 14:40 GÜNCELLEME 14.03.2011 14:40

Anayasa Mahkemesi, “Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da ormanların Turizm Bakanlığı’na bırakılmasını Anayasa’ya uygun buldu.

Düzenleme, Hazineye ait olan yerleri Maliye Bakanlığı’nca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmesine onay veriyor. CHP tarafından Anayasa’ya aykırılık taşıdığı gerekçesiyle yürürlüğünün durdurulması ve iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’nin gündemine taşınan düzenlemenin esas incelemesi yapıldı. Yüksek Mahkeme, düzenlemenin Anayasa’ya aykırılık taşımadığına karar vererek, yürütmeyi durdurma ve iptal istemini reddetti. Karar oy çokluğu ile alındı.

-ORMANLAR GOLF SAHASI OLACAK-

Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla kesinlik kazanan düzenlemeye göre, Orman Kanunu’na göre ‘orman’ sayılan yerler, talep tarihinden başlayarak en geç bir ay içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nca, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilecek. Hazine adına tescili yapılmamış devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerle, kapanan yollar ve yol fazlalarının resen tescili, talep tarihinden başlayarak en geç bir ay içinde tamamlanacak. Düzenlemeye göre, ormanları bakanlığa tahsis edilmesine onay verilen yerler şöyle:

-Eko-turizm kapsamında yer alan yayla turizmi, kırsal turizm ve benzeri turizm türlerine yönelik tesislerin yer alabileceği çevresel ve sosyal anlamda imkan sağlayan,

-Golf turizmine yönelik olarak uygun iklim yapısı ve topografik özellikler dikkate alınarak uluslararası standartlara uygun tesisler gerçekleştirilmesine imkan sağlayan,

- Kıyıların coğrafi ve fiziksel yapısı nedeniyle kumsallardan, doğal manzaradan, çevresel zenginlikten, biyolojik çeşitlilikten yararlanma bakımından alt yapı ve üst yapı tesisi konusunda kolaylık sağlayan,

-Kruvaziyer ve yat gibi deniz turizmine yönelik olarak kıyıdan başka bir yerde gerçekleştirilmesi mümkün olmayan,

-Uluslararası yarışmaların yapılabileceği turizm amaçlı spor tesisleri yapılabilmesi için uygun iklim yapısı veya coğrafi özellikler sağlayan yerler, talep tarihinden başlayarak en geç bir ay içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığı’nca, Bakanlığa tahsis edilecek.”

-TAHSİSLER İHALESİZ GERÇEKLEŞTİRİLECEK-

Bakanlığın tasarrufuna geçen taşınmazların yatırımcılara tahsisi, kiralanması ve bunlar üzerinde irtifak hakkı tesisine ilişkin esaslar, süreler, bedeller, hakların sona ermesi ve diğer şartlar; saydamlık, güvenilirlilik, eşit muamele, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı ilkeleri doğrultusunda Kültür ve Turizm, Maliye, Çevre ve Orman bakanlıklarınca Devlet İhale Kanunu ve Orman Kanunu hükümlerine bağlı olmaksızın ortak tespit edilecek.

Bakanlık, kendi tasarrufuna geçen taşınmazları, Türk ve yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilere tahsis edebilecek.

KAYNAK: ANKA