Kâr yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü

Türkiye'de, ekili arazilerin bulunduğu bölgelerde etkili olan kar yağışının çiftçinin de yüzünü güldürdü. topraktaki nem oranının 40-50 santimetre altına kadar ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kâr yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü
Kâr yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü
GİRİŞ 14.03.2011 14:22 GÜNCELLEME 14.03.2011 14:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'de, ekili arazilerin bulunduğu bölgelerde etkili olan kar yağışının çiftçinin de yüzünü güldürdüğü, topraktaki nem oranının 40-50 santimetre altına kadar ulaşacağı ve ürün kalitesinin artmasında etkili olduğu bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, yaptığı açıklamada, son günlerde tüm yurtta etkisini gösteren kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, nem oranlarının toprağın 40-50 santimetre altına kadar ulaşacağını söyledi.

Türkiye'nin buğday ihtiyacının önemli bir bölümünü ''hububat ambarı'' olarak bilinen Konya başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin karşıladığını anımsatan Hepokur, İç Anadolu Bölgesi'nde çiftçinin buğday tarlalarına tohumları geçen yıl Eylül ayının başından itibaren ekmeye başladığını belirtti.

Toprakta kar'ın nem oranını tabana verdiğini ifade eden Hepokur, ''Yağmur buharlaştığından dolayı nem oranını çabuk kaybeder. Onun için kar, toprakta nem oranını tabana verdiğinden mahsullerimiz ilkbahara sorunsuz girecek demektir. Bahar yağmurları Nisan-Mayıs aylarında devam ederse, çiftçimizin yüzü gülecek'' dedi.

''KAR ÇİMLENME VE KARDEŞLENMEYE İYİ GELİR''

Son kar yağışının çimlenme ve kardeşlenmeye (bir kökten çıkan başakların sayısı) iyi geleceğini dile getiren Hepokur, şunları kaydetti:

''Hububat ekili alanlarımızda Eylül sonu ve Ekim ayı başında bol yağışlar fazla çimlenmeye neden oldu. Çimlenme nedeniyle buğday tarlalarında bir kökten çıkan başak sayısı çoğaldı. Mahsül açısından çimlenme ve kardeşleşme dönemine iyi girildi. Bu da çok sevindirici bir gelişme.''

Çiftçilerin zamanında sulama yapmasının mantar hastalıklarının meydana gelmemesi açısından önemli olduğu uyarısında bulunan Hepokur, çiftçinin arazisini takip altına alması ve topraklarının nem oranlarını tahlil ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Çimlenme ve kardeşlenme ile birlikte toprağın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu anımsatan Hepokur, şunları kaydetti:

''Çiftçilerimiz hububat ekili alanlarda  topraklarını tahlil ettirerek, nem oranına göre su verirse hem kaliteli ürün elde ederiz hem de ürünümüz sanayi ürünü haline gelir. 

Bunu eğer çiftçi yanlış uygularsa ve aşırı su kullanması durumunda mantar hastalıkları meydana gelecektir ve bu sefer mahsul yemlik olur, verim düşer.

Hububat ekili alanlar baharda daha fazla suya ihtiyaç duyacak. Onun çiftçimiz için suyu ne kadar geç zamanda (Mayıs ayından itibaren) vermesi gerekir.

Son günlerde etkili olan kar yağışı ürün kalitesi açısından da çok önemli. Bugün toprağın 40-50 santimetre altına kadar inen ve topraktaki nem oranını artıran kar yağışı, hububat ekili alanların ürün açışından bahara neşeli gireceği anlamına gelir.''

''YAĞAN KAR İYİ BİR REKOLTENİN DE SİNYALİNİ VERDİ''

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü ise, Konya Ovası'nda bu üretim yılının oldukça verimli geçtiğini belirterek, ''Ekili arazilerimize düşen yağış miktarı uzun yıllar ortalamasının üzerindedir.

Son olarak toprağımıza düşen yoğun kar yağışı çiftçiyi sevindirmiştir. Konya çiftçisi bir süre önce üre gübresi ile sülfatlı gübreyi hububat ekili alanlarla buluşturmuştu.

Hatta bazı çiftçilerimiz amonyum nitratlı gübreyi de tarlalarına atmıştı. Son yağışlar ile birlikte ekili alanlara atılan bu gübre eriyerek çözülmüş ve beklenilen faydaya ulaşılmıştır'' dedi.

Yağan kar'ın iyi bir rekoltenin de sinyalini verdiğine dikkati çeken Çöklü, şunları kaydetti:

''Diğer taraftan Konya'ya yağan kar ekili alanlarımızın üzerini örterek bir yorgan vazifesi görmekte ve olası don tehlikesine karşı büyümekte olan hububatı korumaktadır.

,Sonuç olarak Konya ovası Mart ayının tamamında alacağı yağış oranını bir seferde almış, hububatın geliştiği bu dönemde etkili olan yağışlar iyi bir rekoltenin de sinyalini vermiştir.

Nisan ve Mayıs aylarında da beklenen yağışın düşmesi halinde Konya Ovasında bu yıl iyi bir rekolte elde edilecektir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Tarik K. 13 yıl önce Şikayet Et
    Bereket yağdı. İnşallah yağışlar kimseyi mağdur etmeden yağmaya devam eder de bu sene bol ve ucuz meyve sebze tüketebiliriz.
    Cevapla