Traktör, şoförsüz tarla sürüyor

Tarımdaki teknolojik gelişmeyi takip eden Türk çiftçisi insansız tarla sürebilen traktör kullanmaya başladı.

Traktör, şoförsüz tarla sürüyor
Traktör, şoförsüz tarla sürüyor
GİRİŞ 13.03.2011 13:06 GÜNCELLEME 13.03.2011 13:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Adana'nın Ceyhan ilçesinde 3 bin dönüm arazisinde pamuk yetiştiren Cem Ergin, Almanya'dan traktör, Amerika'dan pamuk toplama makinesi, Avustralya'dan pamuk tohumu ve İsrail'den meteoroloji istasyonu getirerek çiftçilerin gözdesi haline geldi.

Miami Üniversitesi mezunu olan inşaat mühendisi Ergin, 7 yıl önce başladığı çiftçilikle Çukurova'ya örnek oldu. Almanya'dan özel traktör getiren Ergin, 500 bin lira değerindeki traktörü uydu bağlantısı ve GPS sistemi sayesinde tarlayı operatör olmadan sürebiliyor.

Tamamı bilgisayar donanımlı traktörde 'yok' yok. Traktör, 8 tekerlek ve 360 beygir gücüyle 5 traktörün yaptığı işi aynı anda yapabiliyor. Yıllarca kazandıklarını pamuk araştırmasına ve tarım makinelerine yatıran Ergin, şimdiye kadar 2 milyon liralık tarım makinesi almış. Ergin, son yıllarda pamuk fiyatlarındaki artışla birlikte yeni yatırımlara hazırlanıyor.

Ergin, "Çukurova'ya geldiğimde geleneksel tarımın dışına çıktım. Herkes güldü. Şimdi benim yetiştirdiğim pamuktaki elyaf kalitesi sebebiyle işadamları almak için sıraya geçiyor." diyor.

Çukurova'da her yıl 2 ürün ekmek yerine sadece pamuk ekmiş. Bu ürünle ilgili dünyadaki yüzlerce yayın, araştırma ve kitabı okumuş. Diğer çiftçilerin dekara 3 kilogram attığı pamuk tohumunu, bilgisayarlı mibzerle 1,3 kilograma kadar düşürmüş.

Pamuğun yaprağına takılan cihazla, rüzgarın ve güneşin etkisini ölçen Ergin, bitkinin ihtiyacı kadar gübre çeşidini, suyu, ilacı yönlendiriyor. Bütün bu ekipmanlar için harcadığı yaklaşık 2 milyon lirayı ise bir yıl içinde kazanmış.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • ademhakan 13 yıl önce Şikayet Et
    Helal be dayı.... Helal be dayı... Yürü kim tutar seni...
    Cevapla