Çalışanlara izin hakkı getiren gerekçeler

İş hayatına kolaylıklar getiren Torba Yasa, çalışanlara hastalık, kaza, psikolojik rahatsızlık, doğum, ölüm, yakınların tedavisi gibi durumlarda daha fazla ücretli izin hakkı tanıyor. Çalışanlara izin hakkı getiren durumlar:

Çalışanlara izin hakkı getiren gerekçeler
Çalışanlara izin hakkı getiren gerekçeler
GİRİŞ 13.03.2011 23:00 GÜNCELLEME 13.03.2011 23:00
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Hazal Ateş'in haberi

Psikolojisi bozulan, kanser, verem gibi hastalıklara yakalanan memurlar 18 aya kadar ücretli izin kullanabilecek. Kaza geçiren, saldırıya uğrayan, meslek hastalığına yakalanan memur iyileşinceye kadar izinli sayılacak.

Kamuda kadrolu çalışan işçilere eşleri, çocukları, anne ve babaları hastalandığında altı ay ücretsiz izin kullanma hakkı tanınıyor. Bu durum 'önemli' hastalık durumunda geçerli olacak ve gerektiğinde uzatılabilecek.

Çalışanların hayatında neler değişti?

*Sigorta kapsamı genişledi

*Yeşil kart askıya alınıyor

*Kamuya 'yıldız CEO' transferi başlıyor

*Patrona prim desteği geliyor

*Garantili iş dönemi bitti

*Müdürlere zam çıktı

*Sağlık izinleri artırıldı

*İşçi-memur eşitlendi

*Kadının yüzü güldü

*Çocuk yardımı arttı

*Anneye bakma izni geldi

*Taşlama işçisine "özel" maaş bağlanıyor

*Memurlara özgürlük geliyor

*Fişleme dönemi kapandı

*Dayak yiyen polise özel izin veriliyor

*Uzman sayısı artıyor

*Belediye işçilerine nakil imkanı tanınıyor

*Denetmen sayısı artıyor

*310 bin kişiye emeklilik şansı veriliyor

*Patronların prim borcu yapılandırılıyor

Tarihi "barış" yasası ile devletin alacakları yeniden yapılandırılırken, çalışma hayatının kitabı da adeta yeniden yazıldı. Yeni yasa ile çalışanlara önemli kazanımlar getirilirken öğrenciden memura, ev kadınlarından esnafa, işçiden patrona kadar geniş yelpazede önemli adımlar atıldı.

Torba Yasa'yla yürürlüğe giren Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi ve alacak barışı, yediden yetmişe tüm vatandaşları kapsıyor. Yapılandırmaya giren vatandaşlara yüzde 50'yi geçen indirimler, 36 taksit gibi fırsatlar sunan yasa kapsamında işçi, emekli, işveren, sanatçı, sporcu gibi birçok kesimin hayatını kolaylaştırıcı fırsatlar bulunuyor.

İşte tüm detaylarıyla çalışma hayatı başta olmak üzere günlük hayatımızı değiştirecek bazı düzenlemeler...

310 bin kişiye emeklilik şansı

Bağ-Kur prim borcunu kapatan 310 bin kişiye emeklilik yolu açılıyor. Toplam 272 bin kişinin prim borcunu yatırmadığı için sigortalılığı durdurulmuş durumda. (5 yıl boyunca prim yatırılmadığında sigorta durduruluyor) Bunların sigortası aktif hale geldiğinde yaşları da dolduğu için emekli olabilecek. Ayrıca sigortalılığı devam edip de prim borcu bulunan 40 bin kişi ile birlikte 312 bin kişi borçlarını yapılandırarak emekli olabilecek.

Sağlık izinleri artırıldı

Psikolojisi bozulan, kanser, verem gibi hastalıklara yakalanan memurlar 18 aya kadar ücretli izin kullanabilecek. Kaza geçiren, saldırıya uğrayan, meslek hastalığına yakalanan memur iyileşinceye kadar izinli sayılacak. Sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 lira toplu görüşme primi ödenecek.

Şimdi yapılandırma zamanı!

Vergi, prim barışından yararlanmak isteyenlerin en geç 2 Mayıs 2011'e kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Vergi borcu nedeniyle haciz gelen işverenler de nefes alacak. Yapılandırma için başvuranların hacizleri durdurulacak.

Sözleşmeli çalışanlar yaşadı

Yıllardır aile yardımından mahrum edilen 300 bin sözleşmeli personelin mağduriyeti giderildi. İlk kez eşi çalışmayan sözleşmeli memura aylık 113 lira aile yardımı ödenmesi karara bağlandı. İkisi 6 yaş üstü, ikisi 6 yaş altı dört çocuğu olan sözleşmelinin bu ay alacağı maaş farkı 609 lirayı bulacak. Yaklaşık 400 bin sözleşmeli personel, hizmet sözleşmesi için ödediği yıllık 150 liralık Damga Vergisi'nden muaf olacak.

Memurlar yaşadı

Yasa yaklaşık 2.5 milyon memurun yaşamını değiştiren düzenlemeler getirdi. Buna göre memurun yıllık veya mazeret izninde sosyal yardımlarına dokunulmayacak. Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde memur bilgi sistemi oluşturulacak.

İşçi-memur eşitlendi

Yasa kapsamında işçiler de memur statüsüne kavuşturuldu. Artık işçiler de ücretsiz izin kullanabilecek. Erken doğum yapan kadın işçiye de doğum öncesi izin kullandırılacak.

Fişleme dönemi kapandı

Memurlar, kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolacak. Her memur için bir özlük dosyası tutulacak. Artık siyasi görüşleri nedeniyle "fişleme" tarihe karışacak. Yasada başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı da günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek teşvik edici hale getiriliyor.

Uzman sayısı artacak

Bazı kamu kurumlarına sözleşmeli uzman ve uzman yardımcısı çalıştırma hakkı tanınıyor. Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu oluşturulacak. Yurt dışında görev alacak görevlilere yabancı resmi kurumlarda 10 yıla, uluslararası kuruluşlarda ise 21 yıla kadar ücretsiz izin alma imkanı sağlanacak.

Sigorta kapsamı genişledi

Stajyer, üniversitelerde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, İŞKUR'un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı.

Yıldız CEO transferi başlıyor

Özel sektörde başarılı CEO'ları kamuya transfere ikna edebilmek için sosyal olanaklar artırılıyor. Kamuda müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdür gibi bazı üst düzey görevlere atanacak CEO'ların özel sektörde geçirdiği hizmet süresi de dikkate alınacak. İlk etapta 90 CEO transfer edilecek.

Bankamatik memura geçit yok

Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeret gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, 10 gün içinde göreve dönülmesi zorunlu olacak. Ücretsiz izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılacak. Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak ücretsiz izinli sayılacak.

Belediye işçilerine nakil

İl özel idareleri ile belediyelerdeki (bağlı birimler hariç) ihtiyaç fazlası kadrolu işçiler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına atanacak. Bu işçiler, 1 Ağustos 2011'den sonra nakledilecek. Sözleşmeli personelin "sendikaya üye olamayacağı" yönündeki hüküm yürürlükten kaldırıldı.

Taşlama işçisine "özel" aylık

Slikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 40'ını kaybettiği belgelenen kişilere diğer şartlar aranmaksızın SGK'dan maaş bağlanacak.

Patrona prim desteği İstihdam

yaratan patrona her türlü kolaylık gösterilecek. 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için özel sektör işverenine sigorta primi desteği getiriliyor. Daha önce sigorta kapsamında olan, ancak işini kaybedenlerin işe alınması durumunda bu kişilerin vasıflarına göre belirli sürelerle sigorta primi desteği sağlanacak.

Çocuk yardımı arttı

Aile yardımı ödemesinde 2 çocuk sınırlaması kaldırıldı. Sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 lira toplu görüşme primi ödenecek. Sözleşmeli personel de memurlar gibi aile yardımından faydalanabilecek.

Denetmen sayısı artıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu taşra teşkilatında memur kadrosunda olmayan sosyal güvenlik denetmeni çalıştırabilecek. Şu anda sosyal güvenlik kontrol memuru olarak çalışanlar sınavda başarılı olmaları halinde bu kadrolara atanabilecek.

Yeşil kart askıya alınıyor

Yeni uygulama ile birlikte sigortalı işe başlayanların yeşil kartları askıya alınıyor. Sigorta hakkı sona erdiğinde, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yeşil kart sahipliği devam edecek.

Garantili iş dönemi bitti

Artık devlette "garantili iş" dönemi sona eriyor. İşini aksatan, çalışmayan, vatandaşa kötü muamele eden memurlar uyarılacak, gerekli durumlarda işine son verilecek. Torba Yasa ile disiplin cezası alan aday memurların görevine yetkili amirin onayıyla son verileceği hüküm altına alınıyor. Yasal düzenlemeler geriye yürümediği için bugüne kadar disiplin cezası alanların görevine son verilemeyecek.

Kadının yüzü güldü

Kadın memura toplam 16 haftalık doğum izni verilecek. Çoğul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi de artırılacak. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur 24 aya kadar ücretsiz izin kullanabilecek.

Dayak yiyen polise özel izin

Memurlara görevlerinden dolayı saldırıya ve kazaya uğramaları halinde verilen izinlerden sonra sağlık kurulu raporuyla belgelemeleri halinde 18 aya kadar ücretsiz izin verilebilecek.

Müdürlere zam çıktı

Personelinden düşük ücret alan müdürlere de zam yapılacak. Böylece 6 bin 500 yöneticinin maaşı yaklaşık 560 lira artıyor. "Eşit işe eşit ücret" ilkesi kapsamında başlatılan ek ödeme uygulaması ile 2008'de döner sermaye ve benzeri gelir elde etmeyen personele ek ödeme zammı getiriliyor. Mühendis ve benzeri teknik hizmet sınıfındaki personelin ücretlerinde iyileşme sağlanıyor. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde (KİT) yönetici pozisyonunda çalışan 1 sayılı cetvele tabi personel ise bunun dışında tutulmuştu. Bu nedenle yönetici konumundaki çok sayıda yöneticinin maaşı, personelinden daha düşük hale gelmişti. İki yıldır tartışılan bu sorun da nihayet çözülmüş oldu.

SABAH - İŞ'TE İNSAN

YORUMLAR 24
  • akak 13 yıl önce Şikayet Et
    VAH GARİBİM İŞÇİM VAH... İŞÇİ DAİMA İKİ DUDAK ARASINDADIR BUNU UNUTMAYIN.. yok şu sebepten yok bu sebepten izin alınırmış.. pehh.. külahıma anlatın bunu..işçi hasta hasta gene işine gitmek zorunda işinden olmamak için. bunlar memura yarayan hareketler mayk..
    Cevapla
  • harun 13 yıl önce Şikayet Et
    ASGARİ ÜCRETLİ AK PARTİYE OY VERİYOR PARAYI MEMUR ALIYOR. Ak parti ye oyu genelde oyu dar gelirliler ve asgari ücretliler veriyor sağolsun onlarda genelde ak partiye pek oy vermeyen memurlara bol keseden dağıtıyor asgari ücretliyi ağzına bile almıyor.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    Torba yasadaki şıkların hepsi güzel?. Bu sol camaningolar neye ititraz ediyorlar? bunların hayatları her şeye istemezük,at gözlüklü zihniyetler?.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    hasan emmi? git onu sen DSP.ye ecevitin ruhuna söyle?. mezarda emeliliği getiren ilk O?.milletin başına sardı 60-65 yaşından sonra emekliliği..
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    hasan emmi? git onu sen DSP.ye ecevitin ruhuna söyle?. mezarda emeliliği getiren ilk O?.milletin başına sardı 60-65 yaşından sonra emekliliği..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle