Olası depreme 5 milyarlık dev bütçe!

Japonya'daki 8.9'luk deprem gözleri yine Türkiye'ye çevirdi. 1999 depremi sonrasında oluşturulan depreme karşı konut sigorta güvencesi olan DASK,, dünyanın en büyük sigorta havuzlarından oldu.

Olası depreme 5 milyarlık dev bütçe!
Olası depreme 5 milyarlık dev bütçe!
GİRİŞ 12.03.2011 23:45 GÜNCELLEME 12.03.2011 23:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

1999 yılındaki Marmara depremi sonrasında kurulan ve depreme karşı konutları sigorta güvencesi altına alan Doğal Afetler Sigorta Kurumu (DASK) bütçesinde biriken 5 milyar liralık fon ile dünyanın en büyük sigorta havuzlarında biri haline geldi. 

Japonya’da yaşanan 8.9 şiddetindeki  depremle birlikte özellikle ‘Olası İstanbul depremi’ konusunda tartışmaların yeniden alevlenmesi beklenirken, DASK’ın bir araştırması da İstanbul’daki binaların riskini ortaya koydu. Araştırmaya göre, İstanbul’da olası bir depremde nüfusun yüzde 99.7’si  hayatta kalacak, fakat yüz binlerce konut hasar görecek. Deprem sonrası normal hayata dönmenin çok daha önemli olduğunu söyleyen DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Euroko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 2010’da zorunlu deprem sigortası kapsamındaki 3.4 milyon konuta sigorta teminatı sunduklarını ve sigortalı konut sayısını 5.5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

POLİÇE ŞAMPİYONU BOLU


Utkueri, son 11 yılda hasar verici 300’den fazla depremde zarar gören zorunlu deprem sigortalı konutlara 21 milyon TL’ye yakın tazminat ödediklerini  dile getirdi. Utkueri, en fazla deprem poliçesi yapılan ilin Bolu olduğuna ve bölge bazında da Marmara’nın başı çektiğine işaret etti.

Ayda 14 liraya deprem sigortası 


Türkiye genelinde deprem poliçesi hakkında bir araştırma yaptıklarını söyleyen Utkueri “Ankete katılanların yüzde 39’u ‘Aklıma gelmedi’, yüzde 23’ü ‘Pahalıdır diye düşündüm’, yüzde 11’i ‘Kayalık zeminde oturuyorum’, yüzde 9’u ‘Yakın zamanda deprem olmaz’, yüzde 7’si ‘Hasarımı alamam diye düşündüm’ cevabını verdiğini ve deprem poliçesinin önemi ve fiyatı konusunda insanların önyargılı davrandıklarını söyledi. Utkueri “İletişim çalışmalarımızla pahalı ürün algısını kırma yönünde önemli bir adım attık. Ayda en fazla 14 liraya, zorunlu deprem sigortası yaptırmanın mümkün olduğunu anlattık” dedi.

En fazla sigortalı konut Marmara Bölgesi’nde 


 Bölge    Konut      Sigortalı      Sigortalılık

               (Bin          konut          oranı

               adet)    (Bin adet)         (%)

Marmara    4.416    1.506    34

İç Anadolu    2.227    636    28

Ege    2.045    497    24

Akdeniz    1.663    305    18

Karadeniz    1.282    229    17

Doğu Anadolu    597    91    15

Güneydoğu     757    96    12

Kaan Zenginli / Star Gazetesi

YORUMLAR 4
  • hursit dilaver 13 yıl önce Şikayet Et
    pazar vaazım bu konuda olsun. allah tayyip bey devrinde bu millete asla bir deprem felaketi göstermiyecektir. çünkü ülke imanlı ağızların elinde. ancak,es kaza,çook daha büyük bir belanın defi için bir deprem olursa, ŞU MEŞHUR DEPREM SÜGORTASI İŞE YARAYACAK MI.. O TAZMİNATI ÖDEYECEK PARA VAR MI O SİG. ŞİRKETLERİNDE..o paraları asla ödeyemeyeceklerdir. devlet de veremeyeceketir. ne parası verecek.ancak toplu konut yapar, o evlere 2 yıl sonra yarı fiatına ,depremzedeleri oturtur..O PARAYI HİÇ BİR SİGORTA ÖDEYEMEZ KARDEŞİM..
    Cevapla
  • miskin 13 yıl önce Şikayet Et
    Deprem=İstanbul. Jeoloji Mühendisi olarak Söylüyorum... İstanbulda öyle yada böyle zamanı gelince deprem olacak, tahminlerin çok çok çoook üstünde ölümler olacak, enkaz altında kalanlar kurtarılamayacak!!!Nedenmi?Çünki evleri yapan mütahitler teknikten değil paradan anlıyorlar, ulaşım ağı olan yollar üst geçitler ne kadar sağlam sorgulanıyormu?Enkazı kim kaldıracak nasıl ulaşacak?İnsanımız şunu soruyo deprem olacakmı benim evin zemini sağlammı?Bende şunu soruyorum Bizler Sağlammıyız???
    Cevapla
  • toprak sergen 13 yıl önce Şikayet Et
    Kıyamet Yaklaşıyor. size çok önemli bilgiler vereceğim herkes iyi dinlesin. Toplu kuş ölümleri toplu balık ölünleri birkaç gün sonra büyük debrem ve dünyanın merkezinin kayması en kötü senaryoya hazırlanın çünkü güneş patlayacak işte o zaman işimiz iş. Size daha çok bilgi vermek isterdim ama en iyi bilgi şuki namazlarınızı abdestlerinizi sıkı tutun bunlardan başka bişi kurtarmayacak öte yanda bizi.
    Cevapla
  • Fatih Kurt 13 yıl önce Şikayet Et
    Şaka mı bu yaa. % 99.7 hayatta kalacak ne demek ya bu demek oluyor ki % 0.003 ölecek bu da 40 bin insana denk geliyor. DASK matematik özürlüsü galiba. sanki azmış gibi de %99.7 demişler. Oldu olacak yarısı ölecek deselerdi. Adamakıllı iş yapın insaları kandırmayın
    Cevapla