Depremin ekonomiye etkileri ne olur?

Japonya'daki tarihi depremin Tsunami dalgaları gibi dünyaya yayılacak etkilerinden söz ediliyor. İşte dünya medyasında bu çerçevede gündeme gelen bazı kritik sorular:

Depremin ekonomiye etkileri ne olur?
Depremin ekonomiye etkileri ne olur?
GİRİŞ 12.03.2011 06:42 GÜNCELLEME 12.03.2011 06:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cemal Demir'in haberi

Japonya’daki tarihi deprem, hali hazırda 2008 krizinden çıkmaya çalışan Japonya’nın ve küresel ekonominin iyileşme umudunu kıracak mı? Yakın zamanda Çin tarafından geçilen Japonya dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi konumuna gerilemişti. Bu kadar büyük bir ekonominin kalbinde meydana gelen bu derece büyük bir yıkımın tam etkisinin şu aşamada bilinmesi imkansız. Ancak uzmanlar depremin Japonya ve küresel ekonomi için bazı ciddi sonuçları olacağını öngörüyor. Tsunami dalgaları gibi dünyaya yayılacak etkilerinden söz ediliyor. İşte dünya medyasında bu çerçevede gündeme gelen bazı kritik sorular:
 
Bu deprem, toparlanmaya çalışan Japonya ekonomisini ne ölçüde etkileyecek?
 
Japonya ekonomisi uzun süredir, sanayileşmiş ülkelerdeki en büyük oran olan borç yükü ile boğuşuyor. Bloomberg News’e konuşan ekonomist Nouriel Roubini, ‘’depremin Japonya açısından gelebilecek en kötü zamanda geldiğini’’ kaydetti. Yıkılan alt yapıyı yeniden onarmak için ciddi kamusal harcama yapılması gerekecek. 1995 Kobe depremi 132 milyar dolarlık zarara neden olmuştu. CFR’dan Sheila Smith, Japonya’nın yeni hazine bonoları satmak zorunda kalacağını bunun da borcunu daha da büyüteceğine dikkat çekiyor. Wall Street Journal gazetesinden William Sposato ise tek teselli veren tarafın, bu depremin Tokyo yerine görece kırsal bir bölgede meydana gelmesi olduğunu yazdı. Roubini, Japon hükümetinin yeniden imar harcamalarının yoğun bir ekonomik canlılığa yol açarak ekonominin krizden çıkmasına yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor.
 
Peki küresel ekonomik toparlanmayı olumsuz etkiler mi?
 
Los Angeles Times gazetesinden Alana Samuels’e göre Japonya’daki yıkımın küresel ekonomiye kısa vadeli etkisi olacak ancak ekonomik toparlanmayı tersine çevirecek boyutta değil. Samuels’in yazısında görüşlerini aktardığı bir uzman da, ‘’Küresel perspektiften bu afet geçici bir olaydan başka birşey değil’’ görüşünü dile getiriyor.
 
Büyük Japon şirketlerinin durumu nedir?
 
Tokyo merkezli  Mizuho Araştırma Enstitüsünden Yasuo Yamamoto, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Japonya’nın kuzeyi özellikle otomobil ve yarı iletken fabrikalarının bölgesi olduğuna dikkat çekerek bunlara etkisinin kesinlikle olacağını kaydetti. BNET’ten Jill Schlesinger ise depremin en doğrudan etkilerinin, Honda, Toyota ve Sony gibi ürünlerini dünyaya ihraç eden firmalara olacağı görüşünde. Eğer bu firmaların üretim merkezleri ve ihracat limanları kısa süreli durursa, maliyet hızla büyüyecek.
 
Depremin gıda fiyatlarına etkisi olur mu?
 
Japonya dünyanın üçüncü büyük petrol ithalcisi. Ve Japonya’daki tüm rafineriler depremle birlikte durdu. Petrol talebindeki bu ani düşüş, petrolun varil fiyatını bir haftadır ilk kez hızla 100 doların altına düşürdü. Deprem bölgesi prinç üretim bölgesi ancak prinç fiyatlarını etkileyecek bir hasar henüz görünmüyor. Öte yandan Los Angeles Times, Japonya’nın çelik üretim merkezlerinin durmasının küresel demir talebinde 20 milyon tonluk bir azalmaya yol açabileceğini yazdı. Bu da Avustralya’nın madencilik sektörünü olumsuz etkilerken Çin’in çelik üretimine olan talebi artırabilecek.
 
Borsaların tepkisi ne olur?
 
Uzakdoğu borsaları zaten deprem vurmadan önce gerilemeye başlamıştı. Depremle beraber düşüş hızlandı. Tokyo Borsası 1,7 gerilerken Hong Kong borsas 1,5 puan düştü. CNNMoney’e konuşan Japon ekonomist Myrto Sokou, uzak doğu borsalarının petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Ortadoğu’daki gelişmelerden zaten olumsuz etkilendiğini kaydederek, depremin hisseleri daha da aşağı çekeceğini kaydetti. Ancak, ABD piyasaları deprem nedeniyle büyük dalgalanma yaşamadı. Dünyada birçok analistin gözü de asıl olarak depremin ABD piyasalarına etkisinin ne olacağında… CNNMoney’e konuşan Steve Goldman ise, bu etkinin çok fazla olacağına inanmadığını söyledi.

(Haber 7)

YORUMLAR 1
  • alperen çepni 13 yıl önce Şikayet Et
    şimdiden. çöken ekonominin iflas eden ekonomi programlarının günah keçisi bulundu..japonya depremi!!benzin fiyatlarına zammın sebebi libya ekonomik krizin nedeni japonya..hükümet sütten çıkmış ak kaşık..diğer hükümetler döneminde dünya süt limandı bizdemi kriz vardı..biraz insaf edin yaa hükümeti savunma adına elinizden geleni yapıyosunuz ey akp liler gerçekleri görün..
    Cevapla