Kılıçdaroğlu'ndan önce kaynağı açıkladı

CHP'ye katılan Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı Aile Yardım Sigortası için gerekirse zekat vererek gerekli kaynağı bulacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'ndan önce kaynağı açıkladı
Kılıçdaroğlu'ndan önce kaynağı açıkladı
GİRİŞ 11.03.2011 21:27 GÜNCELLEME 11.03.2011 21:27
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

CHP Zonguldak İl Başkanlığı tarafından düzenlenen panele katılan sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı Aile Yardım Sigortası ile ilgili bilgiler verdi.

İlginç açıklamalarda bulunan Tezel, "Türkiye'yi yöneteceğim' diyenler ekipler oluştururlar, parti kurarlar. İki şeye cevap vermek zorundadırlar. Bir 'Nasıl üreteceğiz?'. Yani üretim araçlarının devletin elinde olacak dediğimiz sosyalist veya kapitalist yöntemle mi üreteceğiz. Yoksa, karma bir sistemle mi? ABD'nin tek jandarma olduğu dünyada, Rusya'nın komünist düzen olmadığı dünyada 'Ben komünistle yöneteceğim' diyen bir parti olmaz. Olsa da itibarı olmaz. Diyebileceği bir şey var; 'Kapitalist yöntemle yöneteceğiz. Şu andaki iktidarın yaptığı gibi. Her şeyi özelleştirelim, taşeronlaştıralım diyeceğiz ya da üretim araçları devletin elinde olsun" dedi.

Türkiye'de 9.5 milyon çalışan olduğunu belirten Tezel, bunların 650 bininin sendikalı olduğunu söyledi. Tezel, "Türkiye'nin bu seneki milli geliri 1 trilyon. 1 trilyonluk mal üretmişiz. Hükümetlere, siyasi partilere düşen görev; bu ortaya yığdığımız yığınaktan yüzde kaçını emekliye, yüzde kaçını memura, yüzde kaçını işçiye, yüzde kaçını sermayeye vereceğiz? İşte asıl soru bu. Bu soruya doğru cevap veren parti bizim partimiz olmalı. Bu bir sol parti olmalı. Çükü emek ve emekçileri temsil ediyoruz. 1982 yılında ülkemizde 4.5 milyon işçi vardı. Bu işçilerin 2.5 milyonu sendikalıydı. Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 42'si işçilerin, emeklilerin ve memurlarındı. Şimdi 9.5 milyon işçimiz var. Bunların sadece 650 bini sendikalı. Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 17'sini alıyorlar. O yüzden çalışan yoksullarımız var, o yüzden yoksullarımız var" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir manevra yapmak istediğini belirten Tezel şöyle konuştu:

"Emeğin ve emekçinin partisi olmak istiyor. Ama diğer taraftan eski perdemiz olanlar 'Dönme o tarafa' diyor. 'O tarafa dönersen buradaki oyları da kaybedersin' diyor. Hayır kaybetmeyiz. Bu ülkede emekçi sınıfından büyük sınıf mı var? Sadece halka sınıfını öğretmemiz gerekiyor."

CHP liderinin açıkladığı aile sigortasına geliri de ilginç bir yöntemle bulan Tezel, "Ailede çocuk varsa, (en üst limiti 9 çocuk), 9 çocuk varsa rakam bin 225 TL oluyor. Yani 65 yaşına kadar emekli olamazsak veya emekli olduğumuz zaman aldığımız maaş 360 TL ise, aile yardımı ne kadar olur bunun taktiri siz milletin olacaktır. 600 TL her aileye yardım olacak. Bu gelir erkeğe değil, o ailenin yükünü çeken, mutfağı çevirmek zorunda olan, çocuğunu gece aç yatırmamak için direnen kadının hesabına yatacak.

Aile Yardımı Sigortası bizim ülkemizde olmayan sigorta. Dünyada 9 çeşit sigorta var. 8'i ülkemizde var. Olmayan sadece Aile Yardımı Sigortası. Bunun yıllık maliyeti, Gayri Safi Milli Hasılamızın, yani toplam üretimimizin yüzde 1.5 kadar olacak, 15 milyar lira kadar olacak. 'Hepimiz Müslümanız' diyoruz. Zekatın oranı yüzde 2.5 değil mi? Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1.5'unu vereceğiz. 75 milyon tek vücut olsak, bir yıl boyunca 1 trilyon lira elde ediyorsunuz. 40'ta 1 ne yapar? 25 milyar lira yapar.

Zekattan bile daha az. Buna rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi ne diyor? 'Kaynağı nereden bulacaksınız' diyor. Zekat veririz yine buluruz. Zekat oranı 40'ta 1, yüzde 2.5'a tekabül eder, CHP'nin getirmek istediği Aile Sigortası Yardımı şu andaki maliyeti yıllık 15 milyar lira. Yani Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1.5'u kadar. Onu bile 'çok' diyorlar, 'nereden bulacaksınız?' diyorlar" dedi.

İHA

YORUMLAR 83
  • robin 13 yıl önce Şikayet Et
    cebellezi. chp iktidar olsun ali tezelde bakan olsun ben hemen altına dolara hücum edicem varımı yoğumu satıp altın dolar karışık yapıcam kesin en az 3 e katlarlar paramı bakan kavgası hükümet kavgası orasını sen aldın burasını bana ver sen çok aldın bana az kaldı derken ülke dibe çöker dolar tavan yapar
    Cevapla
  • robin 13 yıl önce Şikayet Et
    indiregandi. adamlar müthiş zeki yahu neden kimsenin aklına gelmedi bu herkeze para dağıtılsın ne işsizlik kalır ne kriz herşey günlük gülüstanlık ohhh ne rahat lüküs hayat bunlar yıllarca yattığı yerden tomarla para kazanmaya alışkın olduklarından para kazanmayı ülke yönetmeyi kolay zanneder bunların ilk iktidarında ülke en çok 3 ayda batmazsa bende adam değilim
    Cevapla
  • cılgın turk 13 yıl önce Şikayet Et
    kısa süreli refah uzun süreli kriz demek. 1)kayıt dışılık artacak 2)bütçede açık var ort 30milyar dolarda bu sistemle ek yük gelecek 3)borçlanmaya gidecek 4)borç faizi artacak 5)enflasyon iki basamaklı olacak 6)tl deger kaybedecek 7)asgari ücrete 10 saat çalışacağıma yatarak 600 tl alırım hatta çocuk yaparım 1200 alırım dicek çalışan sayısı azalcak 8)stagflasyon meydana gelcek 9)dış ticaret açığı ve borçlanma para değeri derken bi bakmıssınki ikiz açık oluşmuş 10)herkes krizlerin türkiyesine tekrar hoşgeldiniz nerdesin rte dicek
    Cevapla
  • kaan 13 yıl önce Şikayet Et
    boş hayallere kanmayın eyy millet. kılıcdaroglu sunu derse ben iş bankasından bize düsen paydan dagıtıcam derse söz verecem oyumu chp ye sen daha hükümette degilsin ki hangi parayı vereceksin önce bi hükümete gel işin içine gir gelmeden atıp tutmak kolay 2 anahtar verenleride gördük biz bu ülkede ayrıca ben devletin para vermesine karsıyım halkını düşünüyorsun iş güç sahipi yap beleşcilige alıstırma kimse calısmaz almanyada bir zamanlar dagıtıyordu sonuc ortadaı kesmeye basladılar ciddi projeler üretin boş hayaller degil
    Cevapla
  • Akil Bilir 13 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeyenler için hatırlatalım S(C)HP li belediyelerin nasıl para dağıttığın. 1989 belediye seçimlerinde başta doğu ve güneydoğu olmak üzere birçok il ve ilçenin belediye başkanlığını alan chp nin devamı SHP li belediyeler DAĞDAKİLERİ BELEDİYELERDE ÇALIŞIYOR GÖSTEREREK MAAŞ ÖDÜYORDU. yarın o imkan ellerine geçtiğlinde yine DAĞDAKİLER başta olmak üzere BELLİ MEZHEPLER ve İDEOLOJİ erbaplarını aile yardımı bahanesiyle SEMİZLEYECEKLERİNİ unuttmayın CEMAZİYEL EVELLERİ belli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle