8.9'luk deprem 4 büyük şirketi de vurdu!

Japonya’da bu sabah saatlerinde 8,9 şiddetinde meydana gelen ve en az 51 kişinin ölümünede sebep olan deprem, bölgedeki 4 büyük firmayı da olumsuz etkiledi. Şirketlerin ciddi maddi ve manevi kaybı olduğu tahmin ediliyor.

8.9'luk deprem 4 büyük şirketi de vurdu!
8.9'luk deprem 4 büyük şirketi de vurdu!
GİRİŞ 11.03.2011 12:20 GÜNCELLEME 11.03.2011 12:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Japonya’da bugün 8,9 şiddetinde depremin meydana geldiği bölgede 4 büyük şirketin fabrikaları bulunuyor. Motorlu araç üreticileri Honda, Fuji ve Toyota’nın yanı sıra Sony elektronik ürün sektörünün önde gelen şirketinin fabrikaları bu bölgede faaliyet gösteriyor. Ayrıca Citigroups Holding’in de bölgede tesisleri bulunuyor. Bu firmalardan Citigroups’a ait olanlar dışında tesislerin bazılarında çalışmaların durdurulduğu bildirildi.

Şirketlerin bölgede bulunan tesisleri ve son durumları şöyle:

Toyota: Sendai yakınındaki Miyagi bölgesinde Ocak 2011’de üretime başlayan bir motor fabrikası bulunuyor. Yıllık kapasitesi 120 bin olan fabrikada Yaris üretiliyor. Iwate bölgesinde Kanto Auto Works adlı bir üretim tesisi bulunuyor. Burada ise Belta, Auris, Blade gibi küçük arabalar üretiliyor. Yine Miyagi’de Panasonic şirketiyle ortaklaşa yürütülen Prime Earth EV Energy tesisi bulunuyor. Hibrit araçlar için şarj üretilen bu tesiste üretim tamamen durdu. Aynı bölgede Toyota Motor Tohoku adlı araba parçaları üretim tesisi bulunuyor. Ekim 1998’den beri faal olan tesiste üretim durdu.

Honda: Tochigi bölgesinde motor parçaları üreten bir fabrika bulunuyor. Aralık 1970’te kurulan fabrikada depremde biri kadın en az 2 kişinin öldüğü bildirildi. Aynı bölgede büyük R&D tesisleri bulunuyor. Şirketi zararı ve ölü sayısını doğruladı.

Fuji Ağır Sanayi Şirketi: Subaru motorlu araçlarının ve hava araçlarının üreticisi olan Fuji’nin, Tochigi bölgesinde bir uçak fabrikası ve sanayi araçları fabrikası bulunuyor. Şirketten son durum ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Sony: Fukushima bölgesinde 2, Miyagi bölgesinde 4 fabrikası bulunuyor. Fabrikaların kapatıldığı ve tamamen boşaltıldığı bildirildi. Miyagi’deki fabrikalardan birinin yarı iletken madde ürettiği, diğer üçünün ise optik film ve diğer parçaları ürettiği belirtildi. Fukushima’daki iki fabrikada ise pil ve şarj üretiliyor.

Citigroup Holdingleri: Ticaret tesislerinde herhangi bir zarar olmadığını ve normal çalışmasını sürdürdüğü bildirildi. Tokyo’daki bütün çalışanların da güvende olduğu aktarıldı. Sendai’de ofisi bulunmuyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • düşünü yorum 13 yıl önce Şikayet Et
    Depreme Hazırlık. Türkiye acilen depreme hazırlık yapmalıdır. Bunun için 1999 daki gibi deprem olduktan sonra Bedelli Askerlik çıkartmanın ancak yaraları sarmaya faydası olur. Onun yerine deprem olmadan Bedelli Askerlik çıkartılarak depreme hazırlık tedbirleri alınmalıdır. 8 Milyar Dolarlık bir kaynak ile 100 milyar dolarlık zarar önlenebilir.
    Cevapla
  • attar 13 yıl önce Şikayet Et
    manevi kayıp. maddi kaybı anladık da manevi kayıp da ne demek? :) bari can kaybı deseydiniz. manevi kaybı nasıl anladınız?
    Cevapla
  • DuruYoRum 13 yıl önce Şikayet Et
    Taziye Mesajı. Dost japonların Allah yardımcıları olsun.Allah beterinden korusun inşallah.
    Cevapla
  • alihandıro 13 yıl önce Şikayet Et
    Deniz İntikamını aldı. Her ne kadar yaptıkları balina katliamlarını tasvip etmesemde japonları severdim..Allah yardımcıları olsun.
    Cevapla