Çukurova'da çiftçi yağmur istemiyor

Çukurova yöresinde bir süredir etkili olan yağışın tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Çukurova'da çiftçi yağmur istemiyor
Çukurova'da çiftçi yağmur istemiyor
GİRİŞ 10.03.2011 16:08 GÜNCELLEME 10.03.2011 16:08

Yağış nedeniyle buğday ekili alanların büyük bir bölümü su altında kalırken, birinci ürün mısır ile ayçiçeği ekimi tamamlanamadı.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, yörede son günlerde aralıklarla devam eden ve zaman zaman sağanağa dönüşen yağmurun buğday, mısır ve ayçiçeği üreticilerini endişelendirdiğini söyledi.

Üreticilerin geçen yılın kasım ayında buğday ekimi yaptıklarını ve ürünün gelişme aşamasında olduğunu belirten Tezcan, ''Ancak, son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle buğday ekili tarlaların büyük bir bölümü su altında kaldı. Bu durum bitkinin gelişmesini engelleyip çürütecek. Üretici kara kara düşünüyor'' dedi.

Tezcan, şubat ayı içinde başlayıp 15 Marta kadar bitirilmesi gereken ayçiçeği ile bu ay başında başlayıp bugünlerde ekiminin bitirilmesi uygun olan birinci ürün mısır ekiminin de şiddetli yağışlar nedeniyle tamamlanamadığını ifade etti.

''YAĞMUR DURSUN İSTİYORUZ''

Bugüne kadar yörede ayçiçeğinin yüzde 75'ini, birinci ürün mısırın ise yüzde 25'inin ekildiğini anlatan Tezcan, şunları kaydetti:

''Kötü hava şartları nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan olumsuzluklar hasat döneminde ortaya çıkacak. Yağış hasat döneminde rekolteyi yüzde 10-15 civarında düşürecek. Buğday üreticisi ürününün çürümemesi, ayçiçeği ve mısır üreticisi de ekimlerini tamamlayabilmek için dört gözle yağmurun durmasını bekliyor.''

İLÇE TARIM MÜDÜRÜ ÇAY

Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay da yağışların özellikle buğday ekili alanlarda toprağın su tutma kapasitesine, yağışların süresine ve şiddetine bağlı olmak kaydıyla yüzde 10-15 civarında bir rekolte kaybına yol açabileceğini ifade etti. Çay, şöyle konuştu:

''Bunun dışında bir kayıp olması beklenmiyor. Birinci ürün ayçiçeği ve mısır ekilişleri de henüz tamamlanmadı. yağışlar nedeniyle ekim işlemlerinin gecikmesi verimde ve dolayısıyla rekoltede çok fazla bir kayba neden olmayacak. Şu an için kaygılanmayı gerektirecek bir durum yok.''

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Balkanlar ve Orta Akdeniz'den gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisinde bulunan Adana'da son 3 günde metre kareye 78 kilogram yağış düştü.

KAYNAK: AA