Makina ve ekipmana hibe desteği

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, makine ve ekipman alımlarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek.

Makina ve ekipmana hibe desteği
Makina ve ekipmana hibe desteği
GİRİŞ 10.03.2011 15:49 GÜNCELLEME 10.03.2011 15:49

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, ''Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğ, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak için belirlenmiş makine ve ekipman alımlarını ve yerinde montajını desteklemek amacıyla yapılması gerekenlere ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Buna göre, bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilecek.

Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemeyecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin lira, tüzel kişiler için mal başına 100 bin liraya geçemeyecek. Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100 bin lira, tüzel kişiler için 200 bin lirayı geçemeyecek.

Programdan 81 ilden yapılacak başvurular kabul edilecek. Program çerçevesinde hibe desteği verilecek makine ve ekipmanları şöyle sıralandı:

''Anıza direkt ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balya makinesi, basınçlı sulama sistemi kurulması, canlı balık nakil tankı, çayır biçme makinesi, çeltik fide dikim makinesi, el traktörü, file sistemi kurulması, biçer bağlar, hububat harman makinesi, lazerli tevsiye aleti, hasat tablası, mibzer, motorlu tırpan, pamuk toplama makinesi, pancar söküm makinesi, patates söküm makinesi, pülverizatör, rüzgar makinesi, sap parçalama makinesi, sap toplamalı saman makinesi, silaj makinesi, soğuk hava tesisatlı taşıma aracı, süt sağlım ünitesi ve soğutma tankı, gübre dağıtma makinesi, taş toplama makinesi, diskli tırmık, yem hazırlama makinesi, zeytin hasat makinesi, koyun kırkma makinesi, tambur filtre, su ürünlerinde buzlama makinesi, balıkçı gemilerinde soğuk depo, su ürünleri için kuluçka dolabı.''

Tebliğde belirlenen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvuruları, bugünden itibaren 45 gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edilecek.

Başvuruların hibe tutarı, illere tahsis edilen bütçenin altında kalması durumunda bu süre il müdürlüklerince 30 günü geçmeyecek şekilde bir defaya mahsus uzatılabilecek.

Programa yönelik olarak her il için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlama ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen bütçe miktarı kadar başvuruya hibe desteği sağlanacak.

İllere tahsis edilecek hibe tutarı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ve Devlet Planlama Teşkilatının belirlemiş olduğu illerin tarım alanı, kırsal nüfus, tarımsal üretim değeri ve sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi kriterleri dikkate alınarak belirlenecek. Ödemeler bütçe serbestliği çerçevesinde yapılacak.

Tebliğ kapsamında yapılan tüm işlemler Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetlenecek

KAYNAK: AA