Türk-İş: Krizin etkisi halen sürüyor

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Mustafa Kumlu, krizin etkisinin halen sürdüğünü ifade ederek, işsizlerin sayısının kriz öncesine göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Türk-İş: Krizin etkisi halen sürüyor
Türk-İş: Krizin etkisi halen sürüyor
GİRİŞ 10.03.2011 13:50 GÜNCELLEME 10.03.2011 13:50

2010’da sağlanan istihdam artışının üçte birinin tarım sektöründe olduğunu sözlerine ekleyen Kumlu, “Ekonomik büyümede başarısız olan tarım sektörü istihdam artışında başı çekmiştir. Ülkenin gerçek gündeminde işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımı adaletsizliği vardır” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Milli Prodüktivite Merkezi’nin (MPM) 50. Genel Kurulu’na katılarak burada bir konuşma yaptı. Kumlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin temel sorunlarının işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımdaki adaletsiz olduğunu savunarak, ekonominin büyümesine, çalışan başına üretimin artmasına karşın gelir dağılımındaki adaletsizliğin devam ettiğini iddia etti. Devletin resmi verilerine göre, en yoksul ile en zengin arasındaki gelir farkının 8.5 kat olduğunu sözlerine ekleyen Kumlu, “Kaldı ki bu araştırma yapılırken gelir, beyan esası üzerinden hesaplanmaktadır. Beyanname ile ödenen vergi tutarı hepimizin malumudur. Türkiye’de Zengin kesim Avrupa Birliği düzeyinde yaşam sürerken en yoksul kesim Afrika düzeyinde yaşam mücadelesi vermektedir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. 2010 yılı işgücü araştırmasının sonucuna göre, Türkiye’de işsiz sayısı 3 milyonun üzerindedir. İşsizlik oranı ise yüzde 11.9’dur. İlk bakışta, bir önceki yıla göre işsizlik oranı gerilemiş, işsiz sayısı daha da azalmıştır. 2010 yılında 1 milyon 317 bin istihdam artışı sağlanmıştır. Bunlar sevindirici verilerdir” ifadelerini kullandı.

-“ÇALIŞANLAR, YARATILAN EKONOMİK BÜYÜMEDEN ADİL VE DENGELİ PAY ALMALI”-

Çalışanların, yaratılan ekonomik büyümeden adil ve dengeli pay alması gerektiğini savunan Kumlu, “Bu sağlanmıyorsa, bir başka ifadeyle, ekonomik büyüme daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları getirmiyorsa sorun var demektir. Bu durumdan işgücünün etkinliği olumsuz etkilenecek, işbirliği ve ortak çıkar duygusu zayıflayacaktır” dedi.

İnsanı temel alan ekonomik ve sosyal politikaların uygulanması, çalışma yaşamının kalitesini artıracak yaklaşımların egemen olması, sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sağlanması, istihdam güvencesi ve sosyal korumanın etkinliğinin önümüzdeki dönemde önem taşıyan, dikkate alınması gereken temel köşe taşlarından biri olduğunu söyleyen Kumlu, yaşam mücadelesi veren çalışanların, geçimini sürdürebilmenin arayışı içinde olan işsizlerin umudu ve çaresizliğinin daha fazla istismar edilmemesi gerektiğini savundu. Kumlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Üretimin temel faktörlerinden biri olan emeğin yaşama, çalışma ve eğitim koşullarının iyi bir düzeye getirilmesi verimlilik artışına doğrudan katkı sağlamaktadır. Toplumsal refahın artması ve bireysel yaşam standartlarının yükseltilmesi gibi hedeflerin gerçekleştirilmesinde önemli bir araç olan verimlilik artışının sağlanması bu açıdan önem taşımaktadır.” 

KAYNAK: ANKA