Şekerde denetimsizlik Başbakanlığı alarma geçirdi

Başbakanlık'ın hazırladığı bir rapor şeker sektöründe denetim açığını gözler önüne serdi.Nişasta bazlı şekerlerde denetim açığını ortaya çıkaran rapor Başbakanlık'ı harekete geçirdi. Gözler Şeker Kurumu'nda...

Şekerde denetimsizlik Başbakanlığı alarma geçirdi
Şekerde denetimsizlik Başbakanlığı alarma geçirdi
GİRİŞ 07.03.2011 10:19 GÜNCELLEME 07.03.2011 10:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yahya Bostan'ın haberi

Ketçap, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret gibi günlük hayatta yaygın olarak kullanılan gıdalardaki nişasta kökenli şekerin sağlıklı bir şekilde kontrol edilmediği anlaşıldı.

Şeker Kurumu'nda yapılan denetimler sonucu oluşturulan rapora göre, üretici şirketleri denetlemekle yükümlü Şeker Kurumu, 2009 yılında bütçesinde ayrılan 1 milyon 511 bin TL ödeneğe rağmen üretim miktarları ve kaçağın denetlenmesi için gerekli debimetreleri (sıvı ölçer) almadı.

İHALELER HIZLANDI

Böylece nişasta bazlı şekerlerin üretiminde denetim açığı ortaya çıktı. Başbakanlık'ta hazırlanan ve Şeker Kurumu'na gönderilen raporda, "Nişasta kökenli şeker üreten şirketlerin üretim miktarının izlenmesi ve kaçak üretimin önüne geçilebilmesi için debimetre alımının bir an önce gerçekleştirilmesi ve tesislere montajlarının yapılması" uyarısında bulunuldu. Kurum, 10 Ekim 2010'da 21 adet debimetre almak için ihale açtı.

PERSONEL EKSİK

Raporda, 2008 yılında kurumun izleme ve denetleme işlevini yürüten "izleme ve denetleme koordinatörlüğü"nün personel eksikliğinin giderilmesi konusunda uyarıldığı belirtildi.

Ancak yapılan incelemelerde bu yönde olumlu bir gelişmenin görülmediği ifade edildi. Raporda, şeker kurumunun mevcut yapısıyla daha etkin izleme ve denetim yapma olanağı bulunmadığı belirtildi.

Yüzde 15 kotası aşıldı mı?

TÜRKİYE'DE nişasta bazlı şeker için yüzde 15'lik üretim kotası var. Şeker Kurumu'nun üreticileri denetleyerek bu kotaya uyumu kontrol etmesi gerekiyor.

Ancak sağlıklı denetleme yapılamadığı için bu oranın artmış olması ihtimali üzerinde duruluyor. Bu ürünler obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi pek çok sorunun nedeni olarak gösteriliyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • kerasus28 13 yıl önce Şikayet Et
    BAŞBAKAN A. sayın başbakanımız hemen bu sorumsuz müdürlerin görevine son verip yerine becerikli çalışkan ve liyakat sahibi müdürler atamalı
    Cevapla