Hurma’daki atıksu tesisi tamamlanıyor

Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) tarafından 25 Kasım 2009 tarihinde temeli atılan Hurma Atıksu Arıtma Tesisinin Genişletilmesi Projesi’nde sona gelindi.

Hurma’daki atıksu tesisi tamamlanıyor
Hurma’daki atıksu tesisi tamamlanıyor
GİRİŞ 03.03.2011 15:34 GÜNCELLEME 03.03.2011 15:34

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaklaşık 68 milyon 520 bin liraya mal olması beklenen tesisin yüzde 95’inin tamamlandığını belirtti.

Akaydın, tesisin faaliyete geçtiğinde mevcut 500 bin eş değer nüfus kapasitesinin 1 milyon 400 bine çıkacağını söyledi.

Başkan Mustafa Akaydın, Genel Sekreter Mehmet Aktekin ile Hurma’daki tesislerde incelemelerde bulundu. ASAT Genel Müdürü Fethi Yalçın ve ALDAŞ Genel Müdürü Kıvanç Kuzay, proje süreci ve ilerleme durumu hakkında bilgi sundu.

İncelemelerden sonra açıklama yapan Akaydın, ilave ünitelerin inşaatının tamamlandığını, elektro-mekanik ekipmanların montaj işlerinde sona gelindiğini söyledi. Montajı tamamlanan her bir ekipmanın saha testlerinin yapıldığını ifade eden Başkan Akaydın, “Kurulan merkez SCADA sistemine bağlanarak uzaktan kontrol ve kumandaları tamamlanıyor.” dedi.

Mustafa Akaydın, civarda yaşayanların rahatsız edici kötü kokulara maruz kalmaması için Hurma Atıksu Arıtma Tesisi’nde yeni yapılan ünitelerin kapalı sistem olarak planlandığını söyledi. Atık sudan kaynaklanan kötü kokunun kapalı hacimlerde toplanarak kimyasal arıtmadan geçirildikten sonra havaya salınacağını dile getiren Akaydın, böylece bölgedeki koku sorununun ortadan kalkacağını belirtti.

Akaydın, şöyle konuştu: “Atık suların arıtılması sırasında ortaya çıkan çamur, yeni inşa edilen çürütme tanklarında havasız ortamda çürütülerek biyogazın ortaya çıkması sağlanacak. Tesis içinde yer alan kojenerasyon ünitesinde biyogazdan elektrik ve ısı üretilecek. Arıtma tesisisin hem elektrik hem de yakıt ihtiyacı karşılanarak, işletme giderleri azaltılacak.”

KAYNAK: CİHAN