Beyaz et fiyatlarına zam mı geliyor?

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu Şeker Piliç'in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, mısır fiyatlarının 60 kuruşa ulaştığını belirterek, ''Martta stokların azalmasıyla birlikte bu rakamın daha da yukarılara çıkması bekleniyor'' dedi.

Beyaz et fiyatlarına zam mı geliyor?
Beyaz et fiyatlarına zam mı geliyor?
GİRİŞ 03.03.2011 12:03 GÜNCELLEME 03.03.2011 12:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bor, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, artan ham madde fiyatlarının beyaz et sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Sektörü 2008 yılında zora sokan hammadde fiyatlarının 2010 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren yine ciddi şekilde etkili olmaya başladığını ifade eden Bor, şöyle konuştu:

''Yaz aylarında Rusya'da yaşanan kuraklığın etkisiyle başta buğday olmak üzere tahıl fiyatlarında yükselişler yaşandı. Buğday fiyatları 2010 yılı Ocak ayında 0,478 lira iken Aralık ayında yüzde 13'lük bir artışla 0,54 lira seviyesine geldi. Yine önemli ham maddelerimizden olan mısırda da ciddi artışlar oldu. Ocak 2010'da 47,8 kuruş olan mısırın kilogram fiyatı Aralık 2010'da 54,3 kuruşa yükseldi. 2010 yılında mısırdaki fiyat artışı yüzde 14 olarak gerçekleşti.''

Buğday ve mısır fiyatlarındaki artışın sürdüğünü dile getiren Bor, şöyle devam etti:

''Ocak 2011 itibarıyla mısır fiyatları 60 kuruşa ulaştı. Martta stokların azalmasıyla birlikte bu rakamın daha yukarılara çıkması bekleniyor. Yem ham maddelerindeki fiyat yükselişinin en büyük nedenlerinden biri ithalatta yaşanan sorunlardır. Şu anda mısırı yurt dışından 51,8 kuruşa ithal edebilecek durumdayız. Ancak, mısıra uygulanan yüzde 130 oranındaki gümrük vergisi nedeniyle ithalat yapmamız mümkün değil.''

Maliyetlerinin giderek yükseldiğini vurgulayan Bor, ''Geçmişte farklı krizlere rağmen ayakta kalmayı başaran sektörümüz 2011 yılında zorlu bir süreçten geçeceğe benziyor. Bu durumu biraz hafifletmek ve sektörü girmek üzere olduğu darboğazdan kurtarmak için gereken desteğin verilmesini bekliyoruz'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • hasangulten 13 yıl önce Şikayet Et
    gelmişti zaten. davarlardaki durumdan sonra zaten beyaz et ufak ufak zamlanmaya başlamıştı,şimdi mi farkına varıldı.herhalde bu gelen zam habere konu olacak kadar büyük. yüzde 4 lük zamla geçinmeye çalışan ve kursağına senede bir zar zor et girenlere tavsiyem. bol bol kuru fasulya yeyin,etin yerini tutuyor diyorlar,çıkacak gazı da ziyan etmeyin,doğal gaza da zam gelirse yakıt olarak kullanırsınız. yüzde 4 lük zamla böyle geçinebiliyoruz ne yapalım.
    Cevapla
  • mahlasım 13 yıl önce Şikayet Et
    vds. çok ucuzdu yaaaaa
    Cevapla