Leiv Eiriksson'un kule aksamları söküldü

Sinop'ta petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını tamamlayan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson'un kule ve diğer aksamlarının sökümü tamamlandı.

Leiv Eiriksson'un kule aksamları söküldü
Leiv Eiriksson'un kule aksamları söküldü
GİRİŞ 28.02.2011 13:46 GÜNCELLEME 28.02.2011 13:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğiyle, Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten 2 Şubat 2010 tarihinde gelen dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, çalışmalarını tamamladı.

Norveç'e dönecek platform, 7 Şubatta söküm işlemleri için Sinop Limanına demirlerken, dev asansör kurulan platformun İstanbul Boğazı'ndaki köprülerden geçişi kulesi ve gerekli nedenlerle 4 pervaneden ikisi ve diğer aksamlarının sökümü tamamlandı.

Söküm işlemleri tamamlanan platformun kısa süre sonra Sinop'tan ayrılacağı belirtildi.

LEIV EIRIKSSON

Sinop açıklarında yapılan petrol arama çalışmalarda kullanılan Leiv Eiriksson, dünyanın ikinci büyük petrol platformu olarak biliniyor.

Norveç'den bir yıl önce, 8 bin 68 kilometrelik bir yol kat edilerek Sinop'a çekilen platformun, deniz seviyesinden 5 bin 500 metre derinlikte arama yapabilme kapasitesi bulunuyor.

Yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikteki bir bölgede çalıştığı öğrenilen platformda bir helikopter pisti de bulunuyor. Tabandan yüksekliği 122,2 metre olan platformun, vinç yükseklikleri de deniz seviyesinden 58 metre olarak biliniyor. 50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacı 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlanıyor.

İstanbul ve Ankara bağlantılı lojistik destekleri Samsun ve İnebolu üzerinden sağlanan platforma, İnebolu'dan deniz yoluyla, Samsun'dan ise hava yoluyla lojistik destek verildi.

Platformda, aralarında delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı ve temizlik görevlisinin de bulunduğu 120 personel görev yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • bilbao 13 yıl önce Şikayet Et
    Ehh sonuç. petrol bulundu mu bari
    Cevapla