İş yaşamında imajın ne kadar etkisi var?

İnsanların üzerinde en iyi etki bırakan ve en iyi iletişim aracı olarak bilinen imajı iyi kullananların iş bulmada, işe girmede ve iş hayatında yükselmede daha başarılı olacağı bildirildi.

İş yaşamında imajın ne kadar etkisi var?
İş yaşamında imajın ne kadar etkisi var?
GİRİŞ 26.02.2011 12:19 GÜNCELLEME 26.02.2011 12:19

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mete Sezgin, yaptığı açıklamada, kişinin çevresine ve insanlar üzerinde bıraktığı etkinin imaj olarak değerlendirildiğini söyledi.

İş başvuruları ve iş hayatında yükselmede oldukça önemli olan imajın iyi bir iletişim aracı olduğuna dikkati çeken Sezgin, yeteneklerin bir parçası olan imajı iyi yönetenlerin 'kişi pazarlaması' sayesinde iş bulmada, işe girmede ve yükselmede daha başarılı olabileceğini dile getirdi.

Kamusal ve sosyal yaşamda bir insanın; nezaketi, davranışları, bilgisi, konuşması, görgüsü, yemesi, içmesi ve kıyafeti gibi unsurların hepsinin birbirini tamamlaması gerektiğini vurgulayan Sezgin, ''Araştırmalara göre, insanlar kişiler hakkında karar vermeye, karşılaştığı ilk otuz saniye içinde başlar. Bu yüzden imaj oldukça önemlidir. İlk saniyelerde bırakılan izlenime dikkat edilmelidir'' dedi.

DİKKAT ÇEKMEK VE İLK GÖRÜŞMEDE BAŞARILI OLMAK İÇİN

Kişisel imajın gülümseme, göz teması, sıkı tokalaşma, kişinin ismini kullanma gibi etkili iletişimle başladığını, kıyafet, beden dili, iletişim, görgü, nezaket kuralları restoran, yemek adabı, telefon konuşmaları, iş yeri adabı, renkler ve kıyafetlerle sürdürüldüğünü anlatan Sezgin, şunları kaydetti:

''Özellikle kamusal ve sosyal alanda dikkat çekmek için etki ve kariyer pazarlamasının kurallarını iyi bilmek ve kullanmak gerekmektedir.

İmajı oluşturmada gülümseyerek iletişime başlanmalı, bakışların yönü iyi kullanılmalı (Ne çok dik bakış ne de mahrem bakış kullanmak), ses tonu iyi ayarlanmalı, giyim tarzı, saç, tırnak ve vücut temizliğine dikkat edilmeli, nefes kokuları ve kötü kokulardan arınılmalı, anlatımın sade akıcı ve anlaşılır olmasına dikkat edilmesi gerekir.''

İmajı tamamlayan unsurlardan birisinin de aksesuarlar olduğunu belirten Sezgin, erkeklerdeki üç önemli aksesuarın ayakkabı, saat ve kemer, bayanlarda ise ayakkabı, çanta ve yüzük olduğunu bildirdi.

Sezgin, ilk karşılaşmada insanların genelde birbirlerinin yüzüne baktıklarını, insanlarla iletişimde benzerlikleri ön plana çıkartarak ve farklılıklarını hoşgörüyle karşılayarak, eleştiri ve suçlama yöneltmeden iyi bir izlenim bırakmanın imajda önem taşıdığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA