Şimşek, Libya'ya çalışan müteahhitleri rahatlattı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kuzey Afrika'daki gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi. Müteahhitlerimizin sorunlarına duyarsız kalmayız' dedi.

Şimşek, Libya'ya çalışan müteahhitleri rahatlattı
Şimşek, Libya'ya çalışan müteahhitleri rahatlattı
GİRİŞ 23.02.2011 14:32 GÜNCELLEME 23.02.2011 14:32

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısına katılan Bakan Şimşek, ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir'in Tunus, Mısır, Libya ve diğer bölge ülkelerinde iş yapan müteahhitler için ''mücbir sebep'' ilan edilmesi talebi üzerine, Kuzey Afrika'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun, Türkiye için çok önemli olduğuna dikkati çeken Şimşek şunları söyledi:

''Türkiye yıllardır batılılaşma sürecinde, buraya sırt dönmeyi marifet edinmiş. Ama biz son yıllarda buralara vatandaşımız için iş ve aş anlamında da büyük atılımda bulunduk.

Müteahhitlerimizin sorunlarına duyarsız kalmayız. Mücbir sebep hususu mutlaka incelenecek ve gerekeni yapacağız''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığı ''zulüm ve bu ülkenin en büyük ayakbağı'' olarak niteledi.

Ankara Sanayi Odasının (ASO) şubat ayı meclis toplantısında konuşan Şimşek, kayıt dışılığın sadece vergi kaybı anlamına gelmediğini, rekabeti ve işyeri verimliliğini de olumsuz etkilediği belirtti. ''Kayıt dışılık bir zulümdür. Kayıt dışılık bu ülkenin en büyük ayakbağıdır'' diyen Şimşek, şöyle devam etti:

''Örneğin Ahmet Efendi kayıt içinde Mehmet Efendi ise kayıt dışında çalışıyor. Ahmet Efendi vergisini düzenli ödemek için çaba sarf ediyor. Mehmet Efendi vergi vermediği için sanıyor ki hayatını idame ettirebilecek. Ama dünya şartları değişti.

Sonuçta rekabet edemeyecektir. Bu da Türkiye'nin geleceği açısından son derece olumsuz bir durum. Ben dünya ekonomisinde 40'a yakın ülkenin analizini yaptım. Bir ülkenin refah artırımının en önemli motoru verimliliktir. İkincisi demografik yapısı yani işgücü kullanımıdır.''

KIDEM TAZMİNATI

İşgücü piyasasındaki esnekliğin Türkiye için çok önemli bir husus olduğuna dikkati çeken Maliye Bakanı, bugün batıdaki bütün gelişmiş ülkelerin bu esnekliği önemli ölçüde sağladıklarını ifade etti.

Türkiye'de iki ayrı işgücü piyasası bulunduğunu kaydeden Şimşek, bunları kayıt dışı, kayıt içi işgücü piyasası olarak sıraladı.

Kayıt dışı işgücü piyasasında sınırsız esneklik bulunduğunu vurgulayan Şimşek, kayıt içi işgücü piyasasında ise Türkiye'nin dünyanın en katı rejimlerinden birine sahip olduğunu dile getirdi.

Kayıt içi işgücü piyasasına yönelik önemli düzenlemeler yaptıklarını anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

''Ancak piyasayı daha iyi düzenleyecek, giriş çıkışı sağlayacak adımlarda tereddüt gösterilmiş. Örneğin işsizlik sigortası getirilirken paydaşlarla da oturulmuş, kıdem tazminatı sistemi de gözden geçirilmiş, fakat o zaman unutulmuş, yapılmamış.

Bu hususların Türkiye'de tartışılması lazım. Biz işgücü piyasasında esnekliğin artırılması için önemli adımlar attık ama ASO'dan da destek anlamında bir şey duymadık. Hiç kimse elini taşın altına koymak istemiyor. Bu Türkiye'nin önemli bir sorunu. Bu sorunu çözmek için adımlar atma noktasına girdik.

Ama bu girişimde sanayicilerden de hassasiyet bekliyoruz. Aynaya bizler de bakacağız, sizler de bakacaksınız. İşgücü piyasasını önemli bir reform alanı olarak görüyoruz.

Bu daha fazla istihdam, iş ve aş için gerekli. Sendikalarımızın daha etkin role sahip olması için de gerekli. Herkes dar pencereden bakarsa ilerleme sağlanamaz.''

VERGİ DENETİMLERİ

Maliye Bakanı Şimşek, hükümetleri döneminde vergi alanlarında da önemli reformlar yapıldığını sadece gelir vergisi reformunun hayata geçirilemediğini belirtti.

Vergide en çok şikayetin denetimden kaynaklandığını belirten Şimşek, burada denetimlerin sisteme göre değil, keyfi yapıldığının ileri sürüldüğünü kaydetti. Bakan Şimşek, ''yok öyle şey. Daha önce çıkardığımız yasada denetim kriterlerini belirledik.

Risk analizlerin esas alacağımızı söyledik. Bunları kanunun içine koyduk (ben bugün uyandım şuraya gideyim) şeklinde denetim anlayışı yok artık. Şu mükellefin defterlerini aldım.

Aceleye gerek yok. 3-5 yılda bakarım. Bu da yok. Sınırlı denetim 6 ayda, tam denetim de bir yıl içinde sonuçlandıracak'' açıklamasında bulundu.

Vergi düzenlemeleri kapsamında mukteza sistemini değiştirdiklerini, Ar-Ge'de dünyanın en iyi uygulamalarını baz aldıklarını anlatan Maliye Bakanı, önemli altyapı projelerine de ağırlık verdiklerini bildirdi.

Dünyanın bireysel anlamda bir köye dönüştüğünü belirten Şimşek, ''biz de burada bir ada değiliz. Türkiye, kim ne derse desin altyapı anlamında batıyla arasını süratle kapatıyor.

Bakın THY'de zihniyet devrimi yaşadık. THY özelleştirme kapsamında ve bana bağlı. THY'den bir kişi çıksın da (Maliye Bakanı şunu, bunu istedi) desin. Yoktur öyle bir şey'' diye konuştu.

VERGİ YÜKÜ VE AFLAR

Bakan Şimşek, AK Parti döneminde vergi yükünün arttığının söylenemeyeceğini de belirttiği konuşmasında, sanayicilere, ''bana bir tek alan getirin, vergi yükü 2002 yılına göre arttı diye. Hemen düzelteyim'' dedi.

Avrupa'da sadece 3 ülkedeki maksimum KDV oranın Türkiye'nin altında olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'de ortalama KDV'nin yüzde 14,4 olduğunu bildirdi ve ''bu Avrupa'nın en düşük oranıdır'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de akaryakıt ve otomotiv ürünlerde vergilerin yüksek olduğunu yineleyen Maliye Bakanı, şunları söyledi:

''Peki bu ürünlerdeki vergi AK Parti döneminde arttı mı? Hayır artmadı. 2002 yılında 100 liralık benzin aldığınızda 70,3 lira hazineye geliyordu. Bugün 63 lira bize geliyor.

Sistemi değiştirdik ve vergi yükünü artırmadık. Bu oranlar daha düşürülmeli mi? Evet düşürülmeli ama popülizm tuzağına düşmeden.

Bugün hayvancılığa 7 yıl vadeyle, sıfır faizle çok kapsamlı destek veriliyorsa, bankalar sizin peşinizden kredi vermek için koşuyorsa bunlar tesadüf değil. Eksiklerimiz var. Kabul ediyoruz.

Ama gelinen noktayı da takdir etmek gerekiyor. Biz elimizde olmayan imkanları dağıtma yoluna gidersek bunun faturasını hepimiz öderiz. Yoktan var etmek Allaha mahsustur. Biz olmayan şeyi bahşedemeyiz.''

KAYNAK: AA