Süt üretimindeki artışa depo çözümü!

Prof. Dr. Muhittin Özder, ''Süt artış dönemlerinde yapılması gereken, sadece süt tozu aldırmak değil, sanayiciye depolama yardımı verip,süt tozunun kontrollü olarak piyasaya sürülmesidir'' dedi.

Süt üretimindeki artışa depo çözümü!
Süt üretimindeki artışa depo çözümü!
GİRİŞ 20.02.2011 11:36 GÜNCELLEME 20.02.2011 11:36

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Özder, yaptığı açıklamada, süt fiyatlarındaki dalgalanmanın bahar aylarında Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada yaşandığını ifade ederek süt üretiminin arttığı bu dönemlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2 yıldır süt tozuna destek verildiğini söyledi.

Muhittin Özder, ''Geçen yıl Türkiye'de mayıs ayında süt fiyatlarındaki artış yıl ortalamasının yüzde 18 üzerindeydi. Kışa girişte yaz sonunda doğruda bu miktarlar düşer. Süt artışındaki mevsimsellik her ülkede var. Ülkeler bunun için çeşitli önlemler alırlar. Bunların içinde günümüzde en yaygın olanı sütün fazlasını alıp süt tozu haline getirmek. Süt tozu projesini, Süt Konseyi olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığına önerdik. Onlar da kabul ettiler ve 2 yıldır da uygulanıyor'' diye konuştu.

Süt üretiminin fazla olduğu dönemlerde uygulanan süt tozu desteklerinin doğru olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydeden Özder, şöyle konuştu:

''Türkiye'de problem, tüketimin arttırılamaması. Ancak bu, aşılmayacak bir problem değil. Sütün arttığı bu aylarda fazla sütü alıp, süt tozu yapma politikası izleniyor. Ancak bu yeterli değil. Esas olan, fazla olan süt tozunun depolattırılması. Sütün piyasada azaldığı zaman tekrar süt tozunun piyasaya sürülmesi ama bu yapılmıyor. Sadece fazla olduğu dönemde süt tozu sanayiciye aldırılıyor, o kadar. Süt artış dönemlerinde yapılması gereken, sadece süt tozu aldırmak değil, sanayiciye depolama yardımı verip, süt tozunun kontrollü olarak piyasaya sürülmesidir.''

Türkiye'de, 2011 yılında yaklaşık 18 bin ton süt tozu ihtiyacının bulunduğunun tespit edildiğini kaydeden Özder, 10 kilogram sütten yaklaşık 1 kilogram süt tozu elde edildiğini belirtti.

Özder, şöyle konuştu:

''Bu amaçla Türkiye'de 180 bin ton civarında süt piyasadan çekildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu yıl bunu biraz daha genişletmek istedi. Türkiye'de şu an geçen yıla göre süt üretiminde bir miktar artış var. Bu artışta da, hayvan ithali, üreticilere kredi kolaylığı, et fiyatlarının artması gibi nedenler etkili. 2009 yılında, kayda giren süt miktarı 5 milyon 63 bin ton iken, 2010 yılında bu rakam 5 milyon 700 bin tonu geçti. Özellikle kayda giren süt miktarı arttı. Buna karşılık tüketimimizin artmadığını görüyoruz.''

-SÜT TÜKETİMİNE TEŞVİK-

Özder, Türkiye'de süt tüketiminin yeterince teşvik edilemediğini ifade ederek, süt tüketiminin sağlanması için sanayiciye destek verildiği takdirde, üretimdeki fazlalığın önüne geçilebileceğini söyledi.

Türkiye'de artan süt üretiminin önüne geçilmesinin bir yolunun da, tüketime teşvik ve sanayiciye ihracatta kolaylık sağlanması olduğunu ifade eden Özder, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şu an biz, gelişmiş ülkelerin süt ve süt ürünleri tüketim miktarının yarısından aşağıdayız. Gelişmiş ülkelere göre daha az süt tüketiyoruz. Gerçek problem bu. Bu aşıldığı taktirde yani, üretimden daha çok tüketimin arttırılması sağlanırsa, sorun çözülür. Ayrıca ihracat probleminin aşılması lazım. İhracat teşviki verilerek, sanayicinin ihracata alıştırılması ve diğer ülkelere önünün açılmasının büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Dünyada, süt fiyatlarında bir artış gözlenmekte ve arz artışında düşmeler var. Süt üretimi yeteri kadar sağlanamıyor. Bunu kullanabiliriz. Süt, hatta süt tozu ihracatıyla hem içteki yetiştiricilerimize nefes aldırmış, hemde ülkemize döviz kazandırmış olabiliriz. Dünyada da, bu koşullar bizim lehimize dönüyor.''

KAYNAK: AA