Çığırtkan pazarcıya para cezası geliyor

Semt pazarlarından tüketiciyi en çok rahatsız eden konular arasında gürültülü satış yapan, sözlü ve fiili kötü muamelede bulunan pazarcılar geliyor. Yeni çıkan yasal düzenleme ile toplum huzuru bozanlara ceza geliyor

Çığırtkan pazarcıya para cezası geliyor
Çığırtkan pazarcıya para cezası geliyor
GİRİŞ 18.02.2011 12:14 GÜNCELLEME 18.02.2011 12:14
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Mart ayında yürürlüğe girecek olan, kamuoyunda ''Hal Yasası'' olarak bilinen Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, bir çok konuda yenilik getiriyor.

Piyasada darlık yaratmaktan, fiyatların yükselmesine sebebiyet vermeye, malların, gıda güvenliğine, kalite ve standardına, teknik ve hijyenik şartlara aykırı olarak satışa sunulmasından, halde oluşan mal atıklarının ayıklanarak hal içinde ya da dışında toptan veya perakende satılmasına, ölçü ve tartı aletlerinin hileli bir şekilde kullanılması ya da hileli olarak karışık veya standartlara aykırı mal satılmasından, malın miktarının, satış değerinin, komisyon oranı veya ücretinin ya da kanuni kesintilerin üreticiye gerçeğe uygun olmayarak intikal ettirilmesine kadar pek çok yasaklanmanın getirildiği yasada ilgi çekici bir diğer kısıtlamada yüksek sesli pazarcıya geliyor.

ÇEVREYİ RAHATSIZ EDEREK SATIŞ YAPAN 500 LİRAYI GÖZDEN ÇIKARACAK

Bağırışlarıyla müşteri kapma yarışında öne geçmek isteyen bazı pazarcılar, yürürlüğe girecek yasayla daha sessiz olmak zorundalar. Çünkü hal yasasının en dikkat çekici madde ise, pazar yerlerinde, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapılmasının, alıcı veya tüketiciye karşı sözlü veya fiili kötü muamelede bulunulmasının önüne geçilmesi amaçlıyor.

Toplum huzurunu düşünerek yasaya konan madde uyarınca, gürültülü satış yapan, sözlü ve fiili kötü muamelede bulunan kişilere 500 lira idari para cezası uygulanacak.

'DÜNYANIN HİÇ BİR YERİNDE BÖYLE BİR SATIŞ YOK'

Edirne Pazarcılar, Manavlar ve Seyyar Satıcılar Odası Başkanı Recep Ali Yaykın, yaptığı açıklamada, yürürlüğe girecek yasadan beklentilerinin çok olduğunu söyledi.

Düzenlemelerle hem ülke, hem de tüketici ekonomisine katkı sağlanacağını ifade eden Yaykın, şunları kaydetti:

''Hal rusum fiyatları yüksek, bu fiyatlara aşağıya çekilince tabii ki tüketiciye yansıyacak. Müstahsil açısından da kolaylıklar gelen yasada, müstahsil hale girmeden direk üreticiden malı alabilecek.

Yasayla birlikte yüzde 60'lık kayıt dışılık da kayıt içerisine alınmış olacak. Bununda ülke ekonomisine katkısı olacak.''

Yaykın, yasada yer alan ''Toptancı halinde veya pazar yerlerinde, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapılması, alıcı veya tüketiciye karşı sözlü veya fiili kötü muamelede bulunulması'' halinde ceza öngören maddeyi de değerlendirerek, ''Ürününü, bağırarak satma usulü dünyanın hiç bir yerinde yok. Kanunda böyle bir madde var, uygulanırsa vatandaşın huzuru açısından iyi olur'' dedi.

Pazarcı esnaflarından, Nasut Özcan ise yasayla birlikte pazarcıların gürültüsü satış yapmalarını sağlayacak maddeyi desteklediklerini söyledi.

Bir başka pazarcı Serhat Çilingir de yıllarca alışılagelmiş pazar anlayışının bırakılarak sessiz pazarlara da bir süre sonra alışılacağını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • hanefi 13 yıl önce Şikayet Et
    pazarda çirkin hitaplarda bitmeli.... pazarcı bağırıyor ver teyzeye bir göbek...ve daha nice kelimeler..bu mu insanların ekmek parası.. biraz kendimize gelelim ya..................
    Cevapla
  • hasangulten 13 yıl önce Şikayet Et
    ceza mı acaba. orta yerinde kaçak siğara ,tezgahlarda kaçak kitap ve kasetlerin rahatça satıldığı pazarlarda bu cezayı kim yazacak.zabıta mı,zabıtaya rüşvet almak için bir kazanç kapısı daha geliyor desenize. örnek:İstanbul-Bahçelievler- Soğanlı pazarı. giriş kısmında 1 korsan kasetçi,biraz gidince 1kaçak sigara tezgahı,iç kısımlarda yine 1 korsan kasetçi ve 1-2 korsan kitapçı,ve sürüsüne bereket dilenci. haniiiii zabıta,pazarın baş tarafında 5-7 tane var.dikilipduruyorlar.
    Cevapla
  • Şahan İrak 13 yıl önce Şikayet Et
    yazıkkkk. adamın ekmeğine yağ sürüyorlar...
    Cevapla
  • Nadia Comenachee 13 yıl önce Şikayet Et
    zırva. uğraşılan şeylere bak. saçmalıktan başka bişey değil. pazarda satıcının bağırması bize ait bir karekteristik özellik. uğraşmayın bunlarla barakın bağırsın adamlar yahu
    Cevapla
  • Sedat Dimiz 13 yıl önce Şikayet Et
    Tacize Hapis Olmalı. bağırarak satış yapana 500tl ceza davut beyin söylediği türden koldan çekiştirme ve fiili tacize ise 7 yıla kadar hapis verilmeli ve içeri atılmalı böyleleri,sevgili medyamızda bunları hergün afişe etmeli,halkın gözüne sokar gibi teşhir etmeli,bütün gün pkk yandaşlarının nereyi nasıl karıştırdığı haberlerinden,nerede nasıl molotof kokteyl atıldığından,nasıl cam çerçeve indirildiği haberlerinden bıktık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle