TESK'ten sigarada vergi kaçağı uyarısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tütün ve tütün mamulleri üzerindeki vergi yükseldikçe kaçak oranının arttığını belirtti

TESK'ten sigarada vergi kaçağı uyarısı
TESK'ten sigarada vergi kaçağı uyarısı
GİRİŞ 17.02.2011 16:15 GÜNCELLEME 17.02.2011 16:15

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tütün ve tütün mamulleri üzerindeki vergi yükseldikçe kaçak oranının da yükseldiğini belirterek, ''Bu nedenle bütçenin en önemli kalemi olan vergi gelirlerinin kaybı artıyor'' açıklamasını yaptı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde yakalanan kaçak sigara sayısındaki artışa dikkati çekerek, milyarlarca liralık vergi kaybına neden olan sigara kaçakçılığının, Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 200 artarak, satılan kaçak sigara oranının yüzde 80'e ulaştığını savundu.

Sigara kaçakçılığının, verilen cezaların caydırıcı olmaması ve kazancın yüksek olması nedeniyle, organize şekilde artarak devam ettiğini kaydeden Palandöken, ''Maalesef sigara kaçakçılığına verilen cezalar caydırıcı değil. Son bir ayda yapılan denetimlerde yakalanan kaçak sigara 2 milyon pakete ulaşmıştır. 2010 yılı içinde satılan sigara miktarı, 2009 yılına göre yüzde 22,6 düşerek 4,5 milyar paket olmuştur'' bilgisini verdi.

Yurt dışından 90 kuruşa getirilen sigaraların doğu ve güneydoğu illerinde 1,5 lira, batı illerine ulaştırdıklarında ise paketi 4-5 liraya kadar çıkabildiğini ileri süren Palandöken, ''Kaçak sigaraları pahalı sattıkları batı illerine dağıtımı için büyük bir tekel çetesinin ortaya çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Yoksa tütün ve tütün mamulü satan esnafımız büyük sıkıntı içinde. Kapısının önünde, tezgahta yarı fiyatına sigara satılıyor. Yetkililerimizden denetimlerin daha da artırılmasını istiyoruz'' görüşünü bildirdi.

Palandöken, esnafın zarar görmesinin yanında devletin de büyük zarar gördüğünü ifade ederek, ''Devlet bütçesinin en önemli kalemi olan vergi gelirleri de kaçak getirilen tütün mamullerinden dolayı büyük zarar görüyor. Yıllık 4 milyar liraya ulaştığı tahmin edilen vergi kaybının önlenmesi için kaçakçılığın acilen durdurulması gerekiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA