İnternette balon riski tartışılıyor!

Global krizin fitilini ateşleyen gayrimenkul balonunun ABD'de patlamasının ardından şimdi de dünya, internetteki balon tehlikesini tartışıyor.

İnternette balon riski tartışılıyor!
İnternette balon riski tartışılıyor!
GİRİŞ 16.02.2011 13:29 GÜNCELLEME 16.02.2011 13:29

İrfan Donat'ın haberi

Gelirinin 10 katından fazla değer biçilen sosyal medya şirketleri on milyarlarca dolara fiyatlanıyor

Küresel krizin yaşanmasındaki en büyük nedenlerinden biri olarak gösterilen gayrimenkul balonunun patlamasının ardından ABD şimdi de Silikon Vadisi'nde balon oluşup oluşmadığını tartışıyor.

Sanal dünyadaki hızlı trend ile birlikte gelirinin 10 katından fazla değer biçilen sosyal medya şirketleri on milyarlarca dolara fiyatlanıyor.

Son dönemde sosyal paylaşım sitesi Facebook'a 50 milyar dolar değer biçen yatırımcılar, Twitter'ın değerini yaklaşık 8-10 milyar dolar arasında fiyatlandırıyor.

Facebook'la birlikte fenomen hale gelen Farmville oyununun yaratıcısı Zynga şirketinin değeri 5 milyar doları aşarken, sosyal iş ağı şirketi LinkedIn'ın değeri 3 milyar dolar olarak konuşuluyor.

YATIRIM FONLARI DESTEKLİYOR

Sadece 3 ay önce 1.5 milyar dolar değerinde olduğu belirtilen indirimli alışveriş fırsatlarının sunulduğu Groupon sitesine Google'un 10 milyar dolar ödemeye hazır olduğu haberleri 'ekonomide yeni balon internet dünyası mı?' sorusunu tartışmaya açtı.

Ancak tartışma bununla da bitmiyor, Google'nin 10 milyar doları gözden çıkardığı Groupon'un kendisine biçtiği değer ise 15 milyar dolar. Bugün milyarlarca dolar değer biçilen internet şirketlerinin büyük çoğunluğu 5-6 yıllık bir geçmişe sahip.

 ABD'li bilişimciler, internet şirketlerinin büyük çoğunluğunun var olanın çok üzerinde bir değerle fiyatlandığını savunuyor. Ancak birçok internet şirketi için milyon dolarlar çok bir şey ifade etmiyor çünkü hızlı bir şekilde fenomen haline gelen internet siteleri arkalarına aldıkları yatırım fonu desteği ile kendilerini milyar dolarlık şirket sınıfına yerleştiriyor.

3 yılda 2 milyar $'lık değere ulaştı

Sanal dünyadaki balon tartışmalarının en somut örneklerinden bir tanesi de 2008 yılında hayata geçirilen Hulu adlı internet sitesi. TV yapımları ve filmlerin internet platformuna taşındığı internet sitesinin bugünkü değerinin 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Bir diğer sosyal medya sitesi olan Foursquare ise bundan 2 yıl önce kurulmasına karşın 6 milyonu aşkın kullanıcısı sayesinde yatırımcının gözünde 300 milyon doları aşkın bir değere sahip.

'Kimse fırsatı kaçırmak istemiyor'

Silikon Vadisi'nin teknoloji uzmanlarından 500 Startup adlı şirketin kurucusu Dave McClure'a göre hızlı bir değişimin yaşandığı bilişim dünyasında kimse fırsatı kaçırmak istemiyor.

McClure, "Sanal dünyada büyük ilgi uyandıran çok farklı konseptlerde şirketler ve web siteleri ortaya çıkıyor. Online alışveriş, mobil fotoğraf paylaşımı ve yeni sosyal network fırsatları sunan internet dünyasına şirketler büyük ilgi duyuyor.

Bu alanlarda yatırımcı çekmek çok kolay çünkü kimse gelecekteki büyük piyangoyu ve fırsatı kaçırmak istemiyor" dedi.

Özellikle yatırım fonlarının milyonlarca dolar akıttığı sektörün mutlaka değerli hale geldiğini ve bunun normal olduğunu belirten McClure, konuşulan fiyatların ise olması gerekenden kat be kat yüksek değerlere çıkarıldığı görüşünde.

KAYNAK: SABAH