Karşılıklar artmaz’ beklentisi baskıyı azalttı

‘Karşılıklar artmaz’ beklentisi bankalardaki baskıyı azalttı. Merkez Bankası toplantısı sonrası bankaların munzam karşılıklarında şubat ayı içinde yeni bir değişikliğe gidilmeyeceği algısıyla bankalara alım geldi

Karşılıklar artmaz’ beklentisi baskıyı azalttı
Karşılıklar artmaz’ beklentisi baskıyı azalttı
GİRİŞ 16.02.2011 12:50 GÜNCELLEME 16.02.2011 12:50

Zeynep Aktaş'ın haberi

Bir süredir gergin bir bekleyiş içerisinde olan yatırımcı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, toplantısı ile rahatladı. Yapılan açıklamada mevcut politikaların sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izleneceği ve gerekli görüldüğü taktirde ilave tedbirler alınacağının bildirildiğini vurgulandı.

Bu da piyasada bankaların munzam karşılıklarında şubat içinde yeni bir değişikliğe gidilmeyeceğinin algılamasını oluşturdu. Banka hisselerine gelen alımlar borsaya olumlu yansıdı.

Banka sektör endeksi yüzde 1.20 yükseldi. İMKB 100 Endeksi ise 65.502 seviyesine kadar çıktı. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 23 Mart tarihinde yapılacak. Piyasalarda 23 Mart tarihine kadar bir miktar rahatlama görebiliriz.

Bankalar izlenecek

Toplantı sonucu banka hisselerindeki satış baskısının azalması İMKB Endeksi’ne olumlu yansıdı. TCMB’nin son dönemdeki uygulamalarından dolayı İMKB’de bankacılık hisselerinde satış baskısı oluşmuştu. Banka hisseler endeksin yönünü belirliyor.

Özellikle Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası C’deki hareketler önemli. Garanti Bankası’nın endeks üzerindeki ağırlığı yüzde 14.05 seviyesinde. Akbank’ın yüzde 8,87.

İş Bankası C’nin ise endeks üzerindeki ağırlığı yüzde 6.91 seviyesinde. Bu hisselerde yaşanacak yükseliş İMKB’de iyimserliği artıracaktır.

Merkez bankası kararı bu aşamada kısa süreli olumlu bir algılama yaratsa da tek başına piyasayı taşıyacak bir gelişme olarak görülmemeli. Dış piyasalardaki olumlu havanın devamı gerekiyor.

Endekste tepki çıkışının devamı için 65.500 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Beklentilerin aksine endeksin bu seviyeyi geçemeyip 64.400’ün altında kalması piyasa üzerindeki satış baskısını artırabilir. 

İndirimde sona gelindi

Merkez Bankası’nın aldığı kararda parasal sıkılaştırılmanın sonuna gelindiğine dair bir işaret yok. Ancak faiz indirimine son verilmişe benziyor. Merkez Bankası kararı sonrası faizlerde hafif gevşeme yaşandı.

Faizlerin aynı kalmasından çok, zorunlu karşılıkların artmayacak olması daha önemli görüldü. Ancak bunun faizleri çok da aşağılara itmesini beklemek doğru olmaz. Mart ayındaki toplantıda ne olacak bu soru işaret devam ediyor.+

 

 

KAYNAK: MİLLİYET