TESK, tavan fiyat uygulamasını istiyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin akaryakıt vergilerinde dünya şampiyonu olduğunu belirterek, akaryakıtta verginin düşürülmesini, tavan fiyat uygulamasının geri gelmesini istedi.

TESK, tavan fiyat uygulamasını istiyor
TESK, tavan fiyat uygulamasını istiyor
GİRİŞ 03.02.2011 10:10 GÜNCELLEME 03.02.2011 10:10

Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken (TESK) Türkiye’nin akaryakıt vergilerinde dünya şampiyonu olduğunu vurgulayarak, akaryakıtta verginin düşürülmesini, tavan fiyat uygulamasının geri dönülmesini istedi. 2008 yılına göre rafineri ve bayi karlarının düştüğünü dile getiren Palandöken, “Ham petrol fiyatları yükseliyor, vergileri düşürülmesi akaryakıt fiyatları artar” dedi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada akaryakıtta uygulanan yüksek vergi uygulamasını eleştirdi. Sektörde, tavan fiyat uygulamasına son verilmesine ilişkin uyarılarının doğru çıktığını ve akaryakıt fiyatlarının hızla yükseldiğini belirten Palandöken, “Temel tüketim malı olan akaryakıtta zamlar devam ediyor. A’dan Z’ye tüm kesimlerin hayatını etkileyen akaryakıt fiyatları düşürülürse vatandaşın cebi rahatlar. Taksici, servisçi, nakliyeci esnafı ağır maliyetlerden kurtularak geçimini sağlar” dedi.

-“KARIŞIKLIKLAR PETROL FİYATLARINI YÜKSELTİYOR”-

Bazı ülkelerdeki siyasi karışıklıkların petrol fiyatlarını tetikleyerek yükselmesine sebep olduğunu ifade eden Palandöken şu açıklamalarda bulundu:

“Dünya’da en pahalı benzin Türkiye’de, en ucuzu Venezüella’da satılıyor. Ama Venezüella Enerji Bakanlığı ham petrolü varil başına 83.95 dolardan ihraç ediyor. Biz tam tersini yapıp benzini 1 TL’ye ihraç edip, ülke içinde 4 TL’ye varan fiyatlara satıyoruz. 2008 yılında 150 dolar olan petrolün varil fiyatı şu an 90 dolar civarına düşmüştür. Bu sürede rafineri çıkış fiyatı ve bayi kârı düşmesine rağmen benzinin fiyatı da 3,34 TL’den 4 TL’ye yükselmiştir. Fiyatların bu şekilde yükselmesinin tek sebebi vergilerin sürekli artırılmasıdır. Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak vergiler yükseltilmese, benzin şimdi 2 TL olmalıydı. Eğer ham petrol fiyatları daha da artarsa akaryakıt fiyatlarının yükselmemesi için vergilerin düşürülmesi gerekir” diye konuştu.

-“RAFİNERİ VE BAYİ KÂRI DÜŞÜYOR, VERGİLER YÜKSELİYOR”-

Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin sebebinin vergilerdeki artış olduğunu ve bu artışında A’dan Z’ye tüm kesimleri etkilediğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken şöyle devam etti:

“Akaryakıtta yüzde 65’in üzerinde vergi alınıyor. Bu oran mutlaka düşürülmelidir. Çünkü benzinde 8 Temmuz 2008’de 2,03 TL olan toplam vergi 2,50’ye, motorinde 1,52 TL olan 1,82 TL’ye çıkmış bulunuyor. Benzinin rafineriden çıkış fiyatı 30, motorinin ise 40 kuruş düşmüş iken benzinin fiyatı 4 TL'yi buldu. Benzinin rafineri fiyatı motorinden 5 kuruş düşük olmasına rağmen satış fiyatı 59 kuruş fazla. Maalesef fiyatların rafineride düşmesi halka yansımadı. Bunun sebebi de uygulanan vergi oranlarının sürekli yükseltilmesidir. Akaryakıta uygulanan vergi bakımından Avrupa’da ve Dünya’da vergi şampiyonuyuz. Acilen akaryakıt üzerindeki vergiler aşağı çekilmelidir. Kaldırılan tavan fiyat uygulaması da mutlaka geri gelmelidir. En önemlisi vergi oranı arttıkça tüketimdeki azalışa paralel, vergi gelirleri de düşecek. Yetkililerimiz bu durumu göz ardı etmesin” şeklinde konuştu. 

KAYNAK: ANKA