İtalya'dan bir adım öndeyiz

Türkiye, önemli hazırgiyim markalarıyla hem üretim hem tasarım gücünü her geçen gün artırıyor.

İtalya'dan bir adım öndeyiz
İtalya'dan bir adım öndeyiz
GİRİŞ 30.01.2011 16:15 GÜNCELLEME 30.01.2011 16:15

Gizia Başkanı Kutlu, Türkiye'nin üretimde İtalya'yı geçtiğini vurgularken, Herry Genel Müdürü Burak Köseoğlu asırlık rakiplerle "dişe diş" mücadele ettiklerini söyledi

Hazırgiyimde zirveye oynayan Türkiye, İstanbul'da 2 Şubat'ta başlayacak CPI ve 3 Şubat’ta başlayacak İstanbul Fashion Week (IFW) ile gövde gösterisi yapacak.

Özellikle kadın giyiminde, bu alanın lideri İtalya’yı bile üretim gücü ile sollamaya başladıklarını söyleyen ve sektörün önemli markalarından olan Gizia'nın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, “Avrupa’da üretim tamamıyla bitti.

Artık dünyada en kaliteli üretim Türkiye’de yapılıyor. Kaliteli üretimin moda ve markayı ile buluşturmaya başladık. Bu noktada kimse bizim karşımızda duramaz" dedi.

Trendleri belirliyoruz

IFW'in 3 Şubat’taki açılışında yapacakları defile ve Türkiye'nin avantajları konusunda bilgi veren Kutlu, şu noktaların altını çizdi:

* Artık trendleri belirlemede öncü hale geldik... Şu andan 2011-2012 kış kreasyonunu hazırlıyoruz.

* Bir yıl önde giderek çalışıyoruz. Türk markaları İtalyanlar'dan bir adım önde.

* Türkiye’nin italyan markalarla kıyaslandığı zaman bir çok avantajı var.

Avantajımızı kullanalım

* İtalya ülkesini marka yapmış durumda. Bu açıdan her zaman avantajlı konumda.

* Bizim avantajımız ise üretim. Onlarda üretim yok. Bu avantajı çok iyi şekilde kullanmamız gerekiyor.

* Sezonda 4 koleksiyon çıkartabiliyor, hızlı modayı yaratabiliyoruz.

Dişe diş mücadele

Aynı konuda değerlendirmeler yapan Herry Tekstil Genel Müdürü Burak Köseoğlu da, şunları söyledi:

* 10 yıl öncesinde Avrupa ürünlerin kopyalıyorduk. Şimdi özgün tasarımlarla dünya modasında kendimizden söz ettiriyoruz.

* Asırlık rakiplerimizle dişe diş mücadele ediyoruz. Üstelik onlara devlet desteği veriliyor. Buna rağmen onlardan aşağı kalmıyoruz.

* Türk kadın giyimin dünyanın dört yanında ilgi izleniyor. Rusya’da biz varız. Biz firma olarak da bu ülkede çok iddialıyız.

* Şimdi dünyanın dört bir yanına açılmak istiyoruz. Avusturalya’ya kadar gitmek niyetindeyiz.

Turquality markalara büyük destek oluyor

Bazı büyük markaların Türk pazarına yönelik kendi ülkelerinden özel destekler aldığını da hatırlatan Köseoğlu, "Onlar bunu yapıyor. Üstelik yarışı bizden önde başladıkları halde. Biz de Turquality tarafından desteklenmeliyiz. Son yıllardaki en iyi projelerimizden biri Turquality... Üreticilere ve markalara yeni bir kapı açan uygulama. Bu sayede Türk markaları da yurtdışına gidip trend olma noktasına ulaşıp yeni gözdeler haline gelecek" dedi.

Avrupa’da doğdu Türkiye’den yayılıyor

Gizia markasıyla yurtdışında işe başlayan ve Türkiye'de önemli marka haline gelen İsmail Kutlu, 'Türkiye'de marka haline gelmeden dışarda marka olunamaz’ söyleminin doğru olmadığını vurguladı.

Kutlu, şunları söyledi: "Örneğin biz önce dışarıda marka olduk sonra Türkiye’ye geldik. Bütün dünyada 100’den fazla mağazamız var.

Global marka olmak için her yerde olmak gerekir.

Birçok yerde mağaza açarak adres belirlemek gerekiyor.

Rusya, Yunanistan, Ukrayna, İspanya, Avusturya, İtalya, Fransa, İngiltere, Belçika, ABD gibi birçok ülkede varız. Şimdi Prag’da da olacağız."

BUGÜN