Nahçivanlılar Iğdır'da ticareti canlandırdı

Türkiye'nin, Azerbaycan'a bağlı Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan kapısı konumundaki Iğdır'da, sınırın diğer tarafından gelenlerle birlikte ticari hayat canlandı.

Nahçivanlılar Iğdır'da ticareti canlandırdı
Nahçivanlılar Iğdır'da ticareti canlandırdı
GİRİŞ 30.01.2011 11:30 GÜNCELLEME 30.01.2011 11:30

Nahçıvan'dan her gün gelen yüzlerce insan, patates, soğan, meyve ve sıvı yağ gibi günlük temel gıda maddelerini Iğdır'dan karşılayarak ülkelerine dönüyorlar.

Şehrin sokaklarında sabahın erken saatlerinden itibaren görülmeye başlanan Nahçıvan ve İran plakalı otomobiller, akşam saatlerinde yerini yerli otomobillere bırakıyor.

Azerbaycan ile karayolu bağlantısı olmayan Nahçıvan'da yaşayan ve Iğdır'a alışveriş yapmaya gelen Nahçıvanlılar, ayda bir kaç kez Iğdır'a gelerek başta gıda olmak üzere ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade ettiler. Bazı gıda maddelerinin Iğdır'da daha ucuz olduğunu belirten Nahçıvanlılar, ''Biz de buraya gelirken Nahçıvan'dan bazı eşyalar getirip, satabiliyoruz'' dedi.

Iğdır esnafından Yavuz Akdağ ise ''Allah, Nahçıvanlılar'dan razı olsun. Onlar olmasa durumumuz kötü olur. Devamlı gelip, bizlerden alışveriş yapıyorlar. Özellikle gıda ve deterjan türü eşyalar alıyorlar. İşimiz iyi'' diye konuştu.

Türkiye ve Nahcıvan'ı birbirine bağlayan Dilucu Sınır Kapısı'nda, geçen yıl Türkiye'ye 430 bin 784 yolcu girişi, 418 bin 70 de yolcu çıkışı olmak üzere toplam 848 bin 854 giriş-çıkış işlemi yapıldığı kaydedildi. 2009 yılında ise 292 bin 615 kişi Türkiye'ye giriş yaparken, 230 bin 279 kişi de çıkış yapmıştı.

İki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırılması halinde ticaretin daha da gelişeceği vurgulandı.

KAYNAK: AA